drabek Opublikowano Poniedziałek o 08:53 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 08:53 Witam , posiadam światłowód 1 GB/s z routerem AX23 od TP-Link . Korzystam z tego routera po WiFi i kablu do różnych urządzeń (tv dekoder przez internet , streamer, PC, konsola). Do tego żona używa WiFi oraz teściowie piętro niżej do telefonów i tv dekoder przez internet. Moje pytanie brzmi - czy wymiana routera na lepszy z większą pamięcią RAM i procesorem lepiej sobie poradzi przy obciążeniu jak każdy coś robi w tym samym czasie ? bo czasem na raz jak korzystamy wszyscy to skacze Ping i wszystko jakby spowalnia tak jakby nie dawał sobie router rady. Czy nic na to już się nie poradzi przy większym obciążeniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano Wtorek o 18:40 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:40 Hej, masz router za 2 stowy, ktory dziala jak router za 2 stowy. 😉 Tplink sie nigdzie nie chwali wydajnoscia routowania, bez rycia internetu nawet nie wiesz co za procesor w nim siedzi oprocz tego ze qualcomm. Zamow sobie na probe AX3 od powazniejszej firmy i masz 2 tygodnie na sprawdzenie czy jest poprawa (na 99% bedzie) - bedzie sie dziac to samo to problemem jest dostawca i go odeslesz. Tu masz wydajnosc: https://mikrotik.com/product/hap_ax3#fndtn-testresults Z drozszych nic nie polece bo szkoda pieniedzy na asusy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano wczoraj o 09:37 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:37 Tak tak 😄 nie oczekuję nie wiadomo czego od mojego routera, lepszy i tak on niż ten zestawowy co był Huawei... 😄 tylko właśnie chciałem dopytać czy to wina routera czy może internetu, też daje to do myślenia jak nikt nic nie używa to działa stabilniej. 😄 no nic będę się musiał z routerem lepszym pobawić w takim razie. Internet jest myślę bardzo dobry jak na światłowód, niedawno był prowadzony tu przed domem także jest nówka. Mam OTG Nokia od światłowodu i od tego OTG kabel ethernet 15 m cat.8 do tego właśnie AX23 poprowadzony 🙂 Internet jak pisałem światłowód (Cyfrowy Polsat) 1 gb/s , w speedteście po kablu leci po prawie full, 980 mb/s. 🙂 a jakieś inne propozycję do 400 zł router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano wczoraj o 09:55 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:55 Chyba że lepiej będzie dokupić kolejny router i zrobić Access Point pod teściów? żeby z niego korzystali ? czy lepiej jeden porządny router? nawet tak byłoby wygodniej bo ciężko z kablami przeciągać 😄 po kablu nawet pod obciążeniem idzie dobrze ten AX23 ale gorzej już z wifi jak się więcej dzieje 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu No niestety Ciebie zmartwię najlepiej kabel i nowe urządzenie na piętrze . Przy tylu urządzeniach na raz nawet na 5Ghz wszystko zwolni tym bardziej że nie masz przydzielonego łącza dynamicznego bądź statycznego czyli na każde urządzenie po tyle i tyle ściągania i tyle uploadu co daje że wszystkie urządzenia wala na maxa nawet przy włączeniem qos . Czyli kabel na piętro tam urządzenie WiFi zdecyduj czy chcesz żeby przełączało automatycznie na lepszą moc sygnału czy zrobisz inną sieć (wtedy inny kanał) polecam tą samą sieć i dajesz ;) pozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Wcześniej zrobiłem tak, że był ten router od dostawcy na półpiętrze (do niego byli podpięci teściowie) , a ja na górę kupiłem AX23 i zrobiłem z niego AP. Niby wszystko działało itp. ale jakiś taki był nie wiem, niedosyt 😄 miałem wrażenie, że nie działa to jak światłowód, niby było ok ale coś jakoś nie wiem. 😄 wypiąłem router dostawcy, dostałem dane do PPPoE, podpiąłem 15 metrów ethernet i podłączyłem na górę jeden ten AX23 i on służy za główny router. Jak jestem sam w domu to mam wrażenie, że działa po prostu lepiej i stąd moje pytanie czy to router zamula jak jest kilka urządzeń podłączonych i kupić jeden porządny, czy jednak faktycznie zostać przy początkowej wersji i mieć jeden główny router na półpiętrze (dla teściów) i podpiąć się do niego tym 15 m ethernet i na górę AX23 i używać go na górze. 🙂 Czy to ma jakiś wpływ na wydajność? taki AP który przechodzi sygnał przez 2 routery? tamten od dostawcy to jest jakiś Huawei za chyba 80 zł cały biały bez żadnych antenek itp. Edytowane 21 godzin temu przez drabek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Jak pisałem będzie lepiej pod względem tego że wifi będzie miało lepsze pokrycie i rozdzieli urządzenia na dwa routery co spowoduje odsapnięcie protokołu WiFi , niestety nie zmieni to rozdzielenia ściągania lub wysyłu danego urządzenia przez internet chyba że kupisz router za niebotyczną sumę z taką możliwością bądź postawisz prawdziwy serwer i wtedy na każde urządzenie serwer będzie przydzielał max prędkość ściągania i wysylu ( możliwość statyczną jak i dynamiczną która jest lepsza) pozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) @drabek od jakiego providera masz internet? Wlasnie szukam jakiegos który pozwala podpiąć swój router, bo jak wpisalem polsat internet to mnie przekierowalo na stronę plusa, a baba na czacie tez mnie odprawila na infolinie bo chat jest tylko dla internetu mobilnego Edytowane 18 godzin temu przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Proszę tu masz routery TP-LINKA i opis jak co zrobić https://www.tp-link.com/pl/support/faq/557/Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Dziękuję Wam za odpowiedzi 🙂 póki co zostanie chyba tak jak jest, bo oni rzadko korzystają z internetu także tak czy siak będę to miał na uwadze 😄 Godzinę temu, VonV3in napisał(a): @drabek od jakiego providera masz internet? Wlasnie szukam jakiegos który pozwala podpiąć swój router, bo jak wpisalem polsat internet to mnie przekierowalo na stronę plusa, a baba na czacie tez mnie odprawila na infolinie bo chat jest tylko dla internetu mobilnego Internet mam światłowodowy z plusa (mój błąd - cyfrowy polsat to TV) 🙂 dzwoniłem na infolinie i spytałem czy mogę mieć swój router, wymienić ten ich który dają. Jeden konsultant powiedział że nie ma problemu, drugi znowu po czasie jak dzwoniłem mówił że nie można... poprosiłem z obsługą techniczną, a tam w końcu ogarnięci ludzie powiedzieli, że nie ma żadnego problemu, pokierowali wszystko, po weryfikacji użytkownika przesłali dane do PPPoE, router zrestartowałem, wpisałem dane PPPoE i śmiga 🙂 Edytowane 17 godzin temu przez drabek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...