krzyscn Opublikowano 17 Grudnia Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia Cześć, Poszukuje wsparcia w zakresie zakupu urządzeń sieciowych do domu jednorodzinnego, parterowego o powierzchni około 160m2. Całość do 4-5k PLN (bez kamer i rejestratora wideo). W domu mam położone kable kat. 7 oraz rozprowadzone złączki w pokojach, przy czym oceniam, że będę potrzebował około 3-4 access pointów, aby pokryć zasięgiem WiFi cały dom i część ogrodu. Do tego nam rozprowadzone kable do 7 kamer zewnętrznych. Prosiłbym o poradę, jaki router, swich i access pointy kupić, aby to wszystko bezproblemowo i szybko działało. Pracuję głównie w domu, więc zależałoby mi na bardzo dobrej jakości połączeń, szybkim Internecie oraz oczywiście jednej sieci w całym domu, abym nie musiał przełączać się manualnie między nadajnikami WiFi. Rozważam zastosowanie rozwiązań z Unifi Cloud Gateway Max jako routera, do którego będzie podłączony switch Lite 16 PoE, zaś do niego access pointy UniFi U7 Pro. Do tego chciałbym dokupić wiedorejestrator dla kamer Hikvision lub Dahua – nie chcę korzystać z kamer od Unifi. Moje zastrzeżenia budzi jednak to, że: (a) switch jest tylko 1Gbps, a nie 2,5 Gbps; (b) czy nie ma przeszkód, aby do wspomnianego switcha podłączyć kamery innej firmy niż UniFi (być może rozwiązaniem jest zakup switcha Pro 8 PoE oraz dokupienie innego dedykowanego dla kamer). Uprzejmie proszę chętnych o wsparcie w powyższym. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 18 Grudnia Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia hej, 3-4 AP? budynek ze zbrojonego betonu masz? 1 dobry AP przy scianie (nie oknie - wspolczesne 5-7 szybowe okna tlumia jak beton-prl) od strony ogrodu ogarnie ci wszystko w 2.4 (zakladam ze wszystko co sie nie przemieszcza jest na kablu, wiec bedzie dzialac idealnie, zawsze) do monitoringu kup switcha przemyslowego pulsara za pol ceny tego co sobie wybrales i cala nadwyzke kasy przekieruj w jakosc kamer, zebys mial ta zakapturzona postac wlamywacza elegancko nagrana w 4K 😉 no i tak ogolnie po co ci na ta chwile 2.5G? jaki masz swiatlowod? symetryk? wiecej niz 1giga? jak nie to kupuj solidny gigowy router z furtka 2.5G (np. RB5009UG, znow tanszy niz sobie upatrzyles) i kasa jak wyzej, w lepsze kamerki bo tego latami nie ruszysz ze wzgledu na koszt, a jak kiedys bedziesz musial uzyc to sie mozesz zdziwic ze rejestracja samochodu nieczytelna bo 2K to za malo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...