Skocz do zawartości
kurczakami

Budżetowy upgrade PC pod AM4/AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, niedawno zacząłem myśleć nad budżetowym upgradem mojego pc. Rozważam możliwość kupna używanych części lub procka z ali.

image.png.a517433dd353419839e70ac09030e2fa.png

Na ten moment planuje wymiane procka, płyty i ramu. ewenutalnie widzę przestrzeń na dorzucenie nowszego dysku.

Główne zastosowanie komputera to prace stricte biurowe, więc nie myślę o potrzebie maxowania gier na ultra. Czasami odpalę jakiegoś lola czy inne mało wymagające gry.

Głownym pytaniem jest procesor na jaki powinienem polować. W polecanych zestawach widnieje Ryzen 5 7600, lecz jego dostępność na rynku wtórnym jest znikoma i nie wiem czy w ogóle w tym wypadku jest sens pchać się w am5 czy może lepiej poszukać czegoś na am4. Jeśli tak to jakie alternatywy możecie zaproponować?

Mój budżet bez karty to jakieś 1500 zł i chcę żeby był on jak najbardziej wyżyłowany względem wydajności. Dodatkowo w przyszłości planuję przeznaczyć ok. 1000zł na używaną kartę graficzną więc i tutaj z chęcią wysłucham rad co mogłoby pasować do takiego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, kurczakami napisał(a):

Mój budżet bez karty to jakieś 1500 zł i chcę żeby był on jak najbardziej wyżyłowany względem wydajności.

standardowo pod AM5 masz:
610zł - Ryzen 7500f z allegro.
pamięć 32GB 6000MT/s CL30 Patriot Viper 405zł (proline)
Asrock HDV/M.2 za 500zł (proline)

tutaj zakładam, że stare chłodzenie pasuje i zasilacz jest ok.

To jest zestaw, który będzie dało się rozbudować za ładnych parę lat. Nie jest idealny do prac biurowych, bo Ryzeny jako platforma trochę żrą prądu przy mało wymagającej pracy.

Alternatywą jest budowa czegoś na Intelu i5-14400F lub 13400F, przy czym tu nie bardzo jest o co rozbudowywać w przyszłości, bo topowe procesory są dyskusyjnej jakości. Nie znam się na płytach Intelowskich, więc niech ktoś inny doradzi. W AM4 bym się nie pchał a jak już to w 5700x3d.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie myślę o rozbudowie w przyszłości. Na lokalnym ogłoszeniu znalazłem ryzena 7 5700x za 350zł. Czy będzie to dobry wybór jako podstawa tego zestawu? Jakie realne korzyści zyskam budując zestaw na am5 względem am4? Czy same ramy są tego warte, bo topowych kart graficznych ten zestaw nigdy nie doświadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, kurczakami napisał(a):

Czy będzie to dobry wybór jako podstawa tego zestawu? Jakie realne korzyści zyskam budując zestaw na am5 względem am4?

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-grudzien-2024
Jak chcesz AM4 to w cenie 350zł jest ok.
Płyta jakieś 350-400zł,
RAM 32GB - 350zł,
Zasilacz 500W - 250zł
Chłodzenie 100zł

Dopłacając do AM5 masz możliwość w przyszłości zmiany procesora na nowszy, przy AM4 już nic lepszego nie włożysz.

Twój wybór, tak czy siak przeskok z Intela 2gen będzie ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, kurczakami napisał(a):

Raczej nie myślę o rozbudowie w przyszłości. Na lokalnym ogłoszeniu znalazłem ryzena 7 5700x za 350zł. Czy będzie to dobry wybór jako podstawa tego zestawu? Jakie realne korzyści zyskam budując zestaw na am5 względem am4? Czy same ramy są tego warte, bo topowych kart graficznych ten zestaw nigdy nie doświadczy.

jak nie zamierzasz nigdy rozbudowywać, to równie dobrze możesz robić na AM4. Ryzen 7 5700x za 350zł to dobra oferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi