Skocz do zawartości
kubaalfc

Zestaw do 5100 zł - AMD Ryzen 5 7500F + Radeon RX 7800 XT czy GeForce RTX 4070?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

planuję zakupić komputer do 5000zł do grania, (brak konkretnych tytułów, raczej się nie ograniczam) proszę o pomoc w ocenieniu kompatybilności oraz doradzenia szczególnie przy wyborze zasilacza, obudowy oraz płyty głównej. Zastanawiam się także czy w tych pieniądzach uda się zmieścić 4070? Słyszałem o premierze nowych kart na początku Nowego Roku i prawdopodobnej obniżce cen GPU, czy warto poczekać kolejny miesiąc? Oszczędzenie 100/200zł nie jest warte czekania w mojej ocenie.

CPU: AMD Ryzen 5 7500F
Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 Black 120mm
Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE
RAM: Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
GPU: Gigabyte Radeon RX 7800 XT
SSD: WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770
Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W 80 Plus Gold ATX 3.0
Obudowa: Obudowa Endorfy Regnum 400 ARGB Middle Tower ATX

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem jeszcze na taki pomysł aby zrezygnować z 2x16GB na poczet 2x8GB RAMU i z zaoszczędzonej kwoty zrobić zestaw z 4070. Poniżej podsyłam propozycję i powiedz proszę, która wydaje się być dla Ciebie sensowniejsza, czy model 4070 (KFA 2)  jest w porządku?

CPU: AMD Ryzen 5 7600X 
Chłodzenie: Arctic Freezer 36
Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE
RAM: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO
GPU: KFA2 GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X 12GB GDDR6X
SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ790
Zasilacz: Phanteks AMP GH 750W Gold PCIe 5.1 ATX 3.1
Obudowa: Obudowa Endorfy Regnum 400 ARGB Middle Tower ATX

Tak, samemu będę składał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, chciałbym się podpiąć do tematu, bo planuje od jakiegoś czasu złożyć bardzo podobny komputer. W związku z tym, że do grania korzystam z monitora 24 cali, 1080p czy jest sens inwestować w coś lepszego niż 7800xt, ew. inne GPU powiedzmy do 3k? Czytałem, że w takiej rozdzielczości GPU nie ma aż takiego znaczenia. Czy grafika pokroju 7900xt czy którejs nvidii da aż taką różnice w fps wartą dopłaty? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi