kubaalfc Opublikowano wczoraj o 18:17 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:17 Dzień dobry wszystkim, planuję zakupić komputer do 5000zł do grania, (brak konkretnych tytułów, raczej się nie ograniczam) proszę o pomoc w ocenieniu kompatybilności oraz doradzenia szczególnie przy wyborze zasilacza, obudowy oraz płyty głównej. Zastanawiam się także czy w tych pieniądzach uda się zmieścić 4070? Słyszałem o premierze nowych kart na początku Nowego Roku i prawdopodobnej obniżce cen GPU, czy warto poczekać kolejny miesiąc? Oszczędzenie 100/200zł nie jest warte czekania w mojej ocenie. CPU: AMD Ryzen 5 7500F Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 Black 120mm Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE RAM: Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 GPU: Gigabyte Radeon RX 7800 XT SSD: WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770 Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W 80 Plus Gold ATX 3.0 Obudowa: Obudowa Endorfy Regnum 400 ARGB Middle Tower ATX Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 18:46 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:46 składasz sam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaalfc Opublikowano wczoraj o 18:59 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:59 Tak, samemu będę składał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaalfc Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Wpadłem jeszcze na taki pomysł aby zrezygnować z 2x16GB na poczet 2x8GB RAMU i z zaoszczędzonej kwoty zrobić zestaw z 4070. Poniżej podsyłam propozycję i powiedz proszę, która wydaje się być dla Ciebie sensowniejsza, czy model 4070 (KFA 2) jest w porządku? CPU: AMD Ryzen 5 7600X Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE RAM: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO GPU: KFA2 GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X 12GB GDDR6X SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ790 Zasilacz: Phanteks AMP GH 750W Gold PCIe 5.1 ATX 3.1 Obudowa: Obudowa Endorfy Regnum 400 ARGB Middle Tower ATX Tak, samemu będę składał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HirekĆwirek Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Cześć, chciałbym się podpiąć do tematu, bo planuje od jakiegoś czasu złożyć bardzo podobny komputer. W związku z tym, że do grania korzystam z monitora 24 cali, 1080p czy jest sens inwestować w coś lepszego niż 7800xt, ew. inne GPU powiedzmy do 3k? Czytałem, że w takiej rozdzielczości GPU nie ma aż takiego znaczenia. Czy grafika pokroju 7900xt czy którejs nvidii da aż taką różnice w fps wartą dopłaty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu W kwestii GPU warto poczekać do stycznia, początku lutego, sporo się może zmienić ze względu na premiery RX 8000 i RTX 5000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu 3 godziny temu, kubaalfc napisał(a): Wpadłem jeszcze na taki pomysł aby zrezygnować z 2x16GB na poczet 2x8GB RAMU taaa, a nowa zona bez problemu potrafi wciągnąć 25GB, to na chwile obecna te 32GB to jest na styk a za chwile będzie za mało.... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Faktycznie coś ostatnio programy wymagają zauważalnie więcej. Jeszcze na początku tego roku jakoś można było biurowo pracować na 8GB przestrzeni RAM (8GB RAM + 0GB plik strony) ... no i od pewnego czasu to już jest za mało (programy potrafią zniknąć z RAM przy 8GB jak się więcej pootwiera itp. - trzeba ustawiać przy 8GB RAM np. 8GB swap, by ten problem wyeliminować, natomiast przy 16GB RAM +0 GB swap wszystko chodzi doskonale). Także teraz 16GB RAM to rozsądne minimum, ale do biura. Swoją drogą 16GB RAM, to kupowałem w 2011 roku do i5 2400 SandyBridge ... w 2011r!! Kosztował ten ram jakoś 454zł te kilkanaście lat temu (czyli nie tak dużo). Także niech kolega daruje sobie pomysł kupowania 16GB RAM dzisiaj (przełom 2024r/2025r) do komputera do gier. Te czasy minęły. Jak wyżej kolega wspomniał dzisiaj, to do gier 32GB RAM jest już rozsądnym minimum i nie wiadomo na jak długo. Edytowane 8 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu 15 godzin temu, kubaalfc napisał(a): CPU: AMD Ryzen 5 7600X Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE RAM: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO GPU: KFA2 GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X 12GB GDDR6X SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ790 Zasilacz: Phanteks AMP GH 750W Gold PCIe 5.1 ATX 3.1 Obudowa: Obudowa Endorfy Regnum 400 ARGB Middle Tower ATX na ramie nie można zaoszczędzić. 7600X - można oszczędzać kupując 7500F czy 7600 Płyta: można zaoszczędzić kupując HDV/M.2 SSD: można zaoszczędzić kupując dysk od MSI. Obudowę też można kupić tańszą. Ogólnie moim zdaniem lepiej kupić coś z wentylatorami 140mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...