Macen11 Opublikowano Niedziela o 07:50 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 07:50 Witam, mam pewien problem nie wiem z czego to wynika ale podczas gry w wieśka 3 albo coda 6 mam nagle spadki fps z 120 do 30/60 i gra się przycina, procesor i7 14700k + rtx 4080s trio od msi, nie wiem w czym problem, czy to by mógł by być problem z 14 generacją intela? można to jakoś wychwycić? temperatura i7 max jaka udało mi się wychwycić w grach to 75 stopni Pomoże ktoś gdzie szukać przyczyny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 08:02 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:02 Sterowniki Zasilacz System Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano Niedziela o 08:36 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:36 Sterowniki aktualne, zasilacz Straight Power 12 1000W, system win 11 zaktualizowany jeśli o to chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 08:57 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:57 to zainstaluj jakieś starsze od grafiki, najgorszy zasilacz jaki jest z 1000 :D 11 - zobacz plan zasilania, ustaw na wydajność 75 stopni w grach to też nie jest jakaś rewelacja chyba ze to wahanie chwilowe np: wczytanie lokacji robiłeś jakiś OC czy UV ? https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE HWinfo / MSiafterburner ( tuner) jakie temp. na karcie są i jej hot spocie oraz pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano Niedziela o 09:07 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:07 Nie, nic nie podkręcałem jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Niedziela o 11:31 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:31 Witam przy takim połączeniu CPU+GPU , to powinno sie przyjemnie spędzać czas na giercowaniu jeśli system nie robi coś w tle , to pozostaje kwestia temperatur i czy np. CPU nie zrzuca zegarów, można to sprawdzić np. za pomocą "msi afterburner" , po za tym pozostawienie większości opcji w biosie na Auto, to potem działa jak działa , a właśnie , z jaka szybkością pracuje u Ciebie pamięć operacyjna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Niedziela o 12:50 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:50 4 godziny temu, Macen11 napisał(a): Witam, mam pewien problem nie wiem z czego to wynika ale podczas gry w wieśka 3 albo coda 6 mam nagle spadki fps z 120 do 30/60 i gra się przycina, procesor i7 14700k + rtx 4080s trio od msi, nie wiem w czym problem, czy to by mógł by być problem z 14 generacją intela? można to jakoś wychwycić? temperatura i7 max jaka udało mi się wychwycić w grach to 75 stopni Pomoże ktoś gdzie szukać przyczyny? Masz minimum 32GB RAM? Może za mocno masz podkręcony CPU/RAM? (jakie masz ustawione PL1 i PL2? RAM jak mocno podkręcony wzgl. 5600 MT/s?) ... często płyty domyślnie miały ściągnięte limity mocy. Także nie trzeba specjalnie podkręcać a PC może być już podkręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Niedziela o 14:24 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 14:24 Nie napisałeś czy wszystko jest nowe czy z drugiej ręki ?, takie dane są ważne i ogólnie od razu powinieneś napisać skład całego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 17:37 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:37 9 godzin temu, Macen11 napisał(a): Witam, mam pewien problem nie wiem z czego to wynika ale podczas gry w wieśka 3 albo coda 6 mam nagle spadki fps z 120 do 30/60 i gra się przycina, procesor i7 14700k + rtx 4080s trio od msi, nie wiem w czym problem, czy to by mógł by być problem z 14 generacją intela? można to jakoś wychwycić? temperatura i7 max jaka udało mi się wychwycić w grach to 75 stopni Pomoże ktoś gdzie szukać przyczyny? Monitoruj zegary cpu,GPU i temp dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano Poniedziałek o 10:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 10:06 (edytowane) Płyta główna MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG) Pamięć Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 7200MHz, CL34 (LD5U16G72C34LA-RGD) System operacyjny Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM (FQC-10544) - zmieniłem na wydajność Obudowa be quiet! Silent Base 802 Window Czarna (BGW39) Procesor Intel Core i7-14700K, 3.4 GHz, 33 MB, BOX (BX8071514700K) Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 420 Black (ACFRE00137A) Zasilacz be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338) Karta Graficzna MSI GeForce RTX 4080 SUPER GAMING X TRIO 16GB GDDR6X ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM Najwyższa temperatura dysku jaka zaobserwowałem to 60 stopni, co do spadków to chwilowo jest nawet ze 150 +- to 20 FPS i przycinki gry .cod6.. Komputer złożyłem w listopadzie tzn składali mi w jednym z popularnych sklepów internetowych (rzekomo części nowe)... Aha pastę wymieniłem na Thermal Grizzly Kryonaut (gdyby to było ważne) bo nie wiem jakiej pierwotnie użyli bo zapomniałem do koszyka dodać przy zamówieniu.. Nie wiem dlaczego tak się dzieje może oddać go jakiemuś specowi? Aha przypomniało mi się, kartę graficzną kupiłem jako "nowa" na allegro bo koniecznie chciałem GAMING X TRIO a nie była dostępna w sklepach internetowych... co do karty to opakowanie było otwarte (mam zdjęcia i filmik z otwarcia paczki) ale karta nie była używana tzn żadnych śladów dosłownie śmierdziała nowością, plomba nie zerwana, jeszcze była folia na backplate... sprzedawca zadeklarował że opakowanie było "otwarte?" i tak było... Aha jeszcze jedno jako że nie znam sie na komputerach za bardzo to zestaw składałęm z PurePC jak na tamten moment "podobno najbardziej opłacalna jednostka" jedynie zasilacz zmieniłem na 1000w i z i5 na i7... ozrywane Edytowane Poniedziałek o 10:15 przez Macen11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Poniedziałek o 11:25 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 11:25 zainstaluj GPU-Z i pokaz odczyt , może ktoś coś z biosem kombinował, jakiś górnik ? xD , to ze ktoś pisze, karta nie używana, to nie znaczy że jest nie używana , widzisz dysk można podejrzeć, u Ciebie np. dysk ma wypracowane 227h z karty graficznej nie odczytasz takiej informacji a szkoda https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ pamięci są 7200MHz, ale są ustawione i pracują z taka szybkością ? czy standardowo 4800HMz ? menadżer zadań - wydajność - pamięć - z prawej strony w dolnej części ile pokazuje ? jest tez aktualizacja dla oprogramowania dysku , twój dysk ma wgrane 11296 a chiba jest nowsza wersja https://americas.lexar.com/support/download/ https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/lexar-diskmaster/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 11:41 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 11:41 Też bym zobaczył z jaką prędkością pracuje RAM, choćby w HW-Info w podsumowaniu, lub innym CPU-Z w zakładce memory. Max gwarantowana prędkość RAM dla i7 14700K, to 5600 MT/s (2800MHz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano Poniedziałek o 20:34 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:34 8 godzin temu, Kyle napisał(a): Też bym zobaczył z jaką prędkością pracuje RAM, choćby w HW-Info w podsumowaniu, lub innym CPU-Z w zakładce memory. Max gwarantowana prędkość RAM dla i7 14700K, to 5600 MT/s (2800MHz) Cytat Ramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Poniedziałek o 21:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:06 to tak odczyt nie pokazywać w środkowa cześć z jaka aktualnie szybkością parować pamięć ani w jakim jest trybie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Poniedziałek o 21:17 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:17 Niech wejdzie do biosu i zobaczy profil xmp czy tan intel expo Potem ściągnij benchamark np jungle i ciśnij kartę zobacz na hw info ile pobiera watów(powina przy 100%użycia zjeść około 320w) i czy nie ma tam ścinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 21:18 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:18 (edytowane) Zainstaluje aktualną wersję HWinfo ... to coś zobaczy (ew. AIDA 64 firmy everest). Ustawione limity mocy w HWinfo (tylko nie tej starej wersji) też bym odczytał. Edytowane Wtorek o 07:10 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...