Skocz do zawartości
Grimix

Co kupić - Adapter M.2 NVMe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Pytanie z serii "co kupić". technologia się zmienia a MoBo stare zostaje
mam kilka dysków na nvme pcie x3.0 ale i kilka już na 4.0 [jak kc3000 2tb czy 980 pro]
zaczynam byś ograniczony przez posiadane technologie
Posiadam Z170A-GAMING-M5 oraz Z390-A-PRO

Zaczyna brakować mi miejsca na kolejne dyski m2
Ze specyfikacji wyciągam info że z z170a jeśli 2 porty pcie x16 będą zajęte to będą pracować w trybie x8/x8
Obecnie tu siedzi karta RX580
a ze specyfikacji z390 że pcie x16 [rtx 3070] a drugi x4
I rozumiem że wynalazki Tego oraz Tego typu nie będą mi działać gdyż mam x16 zajęte przez przez grafikę
czyli mam szukać coś pod pcie x4 ?- np To ?
Jak nie ww to co? najchętniej coś na 2x nvme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od masówki mam NASa - PX500 goodrama 500GB x2 w RAID1 - proxmox i systemy w virtualce, kontenerach - na magazyn 4TB x5 w RAIDZ 5
Nawet chcąc pozbyć się najmniejszych 250GB to i tak zaczyna się wąskie gardło z prędkościami
pc z z170a pewnie pozbędę się niedługo, więc co polecacie pod PCIE 3.0 x4
Jaki adapter PCIE 4.0 x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, rafa napisał(a):

To jest kompletnie bez znaczenia przy starych płytach. Zacznij od pozbycia się drobnicy zamiast ją gromadzić.

Z390-A PRO z i9 jest stara? ok - najnowsza nie jest - to nie wiem jak często zmieniasz MoBo
dla mnie brak portów jest to problem - działa, po co mam sprzedawać, oddawać moje ssd.

Mając MoBo z 2x m.2 NVME,  szukam rozwiązania co pomieścić kolejne nvme, i takie pytanie tu padło.
 przyjdzie wymiana platformy to nie wiele się tu zmieni - będą 2/3 gniazda i koniec, a kontroler przerzucę do nowego gdy będzie taka potrzeba.
Na razie szukam rozwiązania na jeden dodatkowy m.2 - nad rozwiązaniem x16 na 4 sz m.2 pomyślę przy wymianie MoBo
Jaki adapter PCIE 4.0 x4 - który będzie dobry na obecne platformy i nada się do przyszłych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

zgodzę sie z "rafa" and First Ever , owszem każdy ma swoja koncepcje czy tam wizje jak ma to wyglądać i co trzeba kupić i tu ważny czynnik posiadany budżet,  ale to jest kombinowanie pod górkę, zamiast odżałować i kupić nowe dyski o większej pojemności a te posiadane wykorzystać gdzie indziej lub sprzedać , to kombinujesz podejściem typu, może kupie tak lub taki kontroler i dokupię kolejny SSD 128GB.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma swoje podejście do problemu
W korporacjach zachodnich, typu banki, energia, urzędy ważniejsze,  dobrym nawykiem było wymienianie dysków po 2 latach w sprzęcie usera.
w swoim sprzęcie robię to w ramach zwiększania pojemności. Dyski zostają, ale przerzucam do zewnętrzej obudowy (za ok 100) i mam większego, szybszego pendrive'a z systemem operacyjnym, lub na kolejnym kontrolerze za 30-40zł, mam system do eksperymentowania, w ramach przesiadki z Windowsa na Debiana czy SteamOS
3 lata temu 2TB kosztowały 1500-1700, mc temu wyrwałem za 450

Jak będę miał za dużo kontrolerów i dysków, oddam bratu do jego komputera - który też mu oddałem
Już posiadam kontroler i cieszę dodatkowym miejscem
tak, te 30-40 zł za uratowanie 250GB to nie wielki koszt w porównaniu do wykosztowania się na większego o +1000zł w tamtych czasach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi