Grimix Opublikowano Niedziela o 22:50 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 22:50 Cześć Pytanie z serii "co kupić". technologia się zmienia a MoBo stare zostaje mam kilka dysków na nvme pcie x3.0 ale i kilka już na 4.0 [jak kc3000 2tb czy 980 pro] zaczynam byś ograniczony przez posiadane technologie Posiadam Z170A-GAMING-M5 oraz Z390-A-PRO Zaczyna brakować mi miejsca na kolejne dyski m2 Ze specyfikacji wyciągam info że z z170a jeśli 2 porty pcie x16 będą zajęte to będą pracować w trybie x8/x8 Obecnie tu siedzi karta RX580 a ze specyfikacji z390 że pcie x16 [rtx 3070] a drugi x4 I rozumiem że wynalazki Tego oraz Tego typu nie będą mi działać gdyż mam x16 zajęte przez przez grafikę czyli mam szukać coś pod pcie x4 ?- np To ? Jak nie ww to co? najchętniej coś na 2x nvme Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Niedziela o 23:02 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 23:02 (edytowane) Najprostszym logicznym rozwiązaniem (które sam zastosowałem), jest pozbycie się starych pamięci i kupno jednego dużego. U mnie wygląda to obecnie tak: 4TB M.2 (Samsung 990 Pro), 8TB SATA (Samsung 870 QVO) + 18TB SATA (Seagate) w kieszeni USB 3.0 na archiwum. Jeżeli miałbyś wolny PCIe x16 i działające Bifurcation w UEFI to rzeczywiście można zamontować 4x M.2, ale nie na Z170A, która ma tylko 20 linii PCI-e. Opcjonalnie możesz nakupić masę dużych SSD pod SATA... na Z170A jest 6 złącz SATA III i stworzyć RAID0 z 6x SSD SATA (do 3300MB/s) i pojemność do 48TB 🙂 Ale jakby padł choć jeden SSD to dane by powiedziały "au revoir"... Edytowane Niedziela o 23:14 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimix Opublikowano Poniedziałek o 01:59 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 01:59 od masówki mam NASa - PX500 goodrama 500GB x2 w RAID1 - proxmox i systemy w virtualce, kontenerach - na magazyn 4TB x5 w RAIDZ 5 Nawet chcąc pozbyć się najmniejszych 250GB to i tak zaczyna się wąskie gardło z prędkościami pc z z170a pewnie pozbędę się niedługo, więc co polecacie pod PCIE 3.0 x4 Jaki adapter PCIE 4.0 x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano Czwartek o 11:33 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:33 W dniu 23.12.2024 o 01:59, Grimix napisał(a): Jaki adapter PCIE 4.0 x4 To jest kompletnie bez znaczenia przy starych płytach. Zacznij od pozbycia się drobnicy zamiast ją gromadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimix Opublikowano Czwartek o 15:05 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:05 2 godziny temu, rafa napisał(a): To jest kompletnie bez znaczenia przy starych płytach. Zacznij od pozbycia się drobnicy zamiast ją gromadzić. Z390-A PRO z i9 jest stara? ok - najnowsza nie jest - to nie wiem jak często zmieniasz MoBo dla mnie brak portów jest to problem - działa, po co mam sprzedawać, oddawać moje ssd. Mając MoBo z 2x m.2 NVME, szukam rozwiązania co pomieścić kolejne nvme, i takie pytanie tu padło. przyjdzie wymiana platformy to nie wiele się tu zmieni - będą 2/3 gniazda i koniec, a kontroler przerzucę do nowego gdy będzie taka potrzeba. Na razie szukam rozwiązania na jeden dodatkowy m.2 - nad rozwiązaniem x16 na 4 sz m.2 pomyślę przy wymianie MoBo Jaki adapter PCIE 4.0 x4 - który będzie dobry na obecne platformy i nada się do przyszłych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Czwartek o 19:35 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 19:35 Witam zgodzę sie z "rafa" and First Ever , owszem każdy ma swoja koncepcje czy tam wizje jak ma to wyglądać i co trzeba kupić i tu ważny czynnik posiadany budżet, ale to jest kombinowanie pod górkę, zamiast odżałować i kupić nowe dyski o większej pojemności a te posiadane wykorzystać gdzie indziej lub sprzedać , to kombinujesz podejściem typu, może kupie tak lub taki kontroler i dokupię kolejny SSD 128GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...