Skocz do zawartości
gwiazdoorek

Jaki Monitor kupić - większy niż 22" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chłopaki!

Potrzebuje zmienić monitor na coś większego.  Obecnie korzystam z Samsunga T220 HD. Chciałbym żeby nie był gorszy niż ten który posiadam. Jestem z niego zadowolony, wcześniej korzystałem z jego mniejszego odpowiednika i nie było z nimi nigdy żadnego problemu przez ładnych kilkanaście lat a oba kupowane jako używane. 

Nie gram w gry prawie wcale, syn czasem coś odpali. Czasem pracuje z filmami, grafiką, głównie praca w programach audio  i ogólna praca czytanie / pisanie tekstów itp. 

Możecie polecić jakieś kilka modeli wartych uwagi nie koniecznie najnowszych bo używany sprzęt też wchodzi w grę zwłaszcza że chciałbym ograniczyć budżet do możliwego minimum 🙂

Proszę też o doradzenie na jakim rozmiarze się skupić najlepiej i jeśli zmieniać to na jaki konkretnie bo przesiadka na 24" raczej nie da dużej różnicy...? Czy może się mylę ?

Pozdrawiam i Spokojnych Świat! :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Gerg7 napisał(a):

Jaka specyfikacja PC ?

Stary komp. i7 4770, HD5770, 16GB. W najbliższym czasie będę miał możliwość zmiany karty na RX 570 a może i całej platformy na AMD z Ryzenem 2600 jeśli taka zmiana byłaby na plus w stosunku do tego co mam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

20 minut temu, gwiazdoorek napisał(a):

AMD z Ryzenem 2600 jeśli taka zmiana byłaby na plus w stosunku do tego co mam.

"zamienił stryjek siekierkę na kijek"  , procesor to nie cały PC, lecz od płyty głównej zależy co po latach można zmienić czy tam zrobić upgrade. 

ten RX 570 to już tez swoje latka ma i pytanie czy sprawny ? 

co do monitora, to sorry ale nikt nie będzie ślęczał godzinami przeglądając oferty z alledrogo czy olx , że np. taki albo taki monitor używany jest warty uwagi. 

polecam zapoznać sie z materiałami na YT jest kanał "morele" wystarczy wpisać morele monitor i wyskoczy taki youtuber Stilgar omawia co dla kogo itd.   

np. ostatni jego dodany filmik 

https://www.youtube.com/watch?v=kGNXiirjNcM&t=939s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T...

Po prostu chodziło mi o polecenie jakiś sprawdzonych modeli które nie padną za 2-3 lata i tyle a zapewne takich na rynku jest sporo. 

Co do zmiany - procek i karta sprawne za symboliczną "flache" muszę tylko dokupić płytę i ram więc to chyba uczciwa oferta.  Jak mój HD5770 ciągnie chyba z 13 rok to myślę że ten RX570 też da rady a nic lepszego nie potrzebuje ale jak się domyślam większy monitor to też większe obciążenie z racji wyższych oszczędności. 

Dzięki za link, przeglądane 😉 Nie siedzę już IT na bieżąco i wypadłem z obiegu swego czasu znałem dobre modele, sprzętu na pamięć. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, gwiazdoorek napisał(a):

Po prostu chodziło mi o polecenie jakiś sprawdzonych modeli które nie padną za 2-3 lata i tyle a zapewne takich na rynku jest sporo.

każdy producent szuka oszczędności , jak to sie później przekłada na to ze dany model seria będzie gorsza lepsza ?  , wisz monitory nie padają jak muchy , wiec tutaj trzeba by sie podeprzeć jakimiś statystykami z serwisów jak to wygląda procentowo, i którego producenta najwięcej monitorów w czasie okresu gwarancyjnego zalicza zgonna , nie wim, nigdy nie sprawdzałem nie szukałem , ale jak są większe firmy i zamawiają nowe monitory to co zamawiają ? Asus , MSI, AOC, Philips czy jednak w większości DELL  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj po prostu budżet, bo co to za różnica jaka karta graficzna, chyba każda ogarnie HDMI, a przeskok z tego Samsunga to i tak bedzie przepaść. Weź 24", coś co ma powyżej 60Hz, każdy z tych monitorów za ~500-600zł będzie wystarczający.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi