gwiazdoorek Opublikowano wczoraj o 11:53 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:53 Witam chłopaki! Potrzebuje zmienić monitor na coś większego. Obecnie korzystam z Samsunga T220 HD. Chciałbym żeby nie był gorszy niż ten który posiadam. Jestem z niego zadowolony, wcześniej korzystałem z jego mniejszego odpowiednika i nie było z nimi nigdy żadnego problemu przez ładnych kilkanaście lat a oba kupowane jako używane. Nie gram w gry prawie wcale, syn czasem coś odpali. Czasem pracuje z filmami, grafiką, głównie praca w programach audio i ogólna praca czytanie / pisanie tekstów itp. Możecie polecić jakieś kilka modeli wartych uwagi nie koniecznie najnowszych bo używany sprzęt też wchodzi w grę zwłaszcza że chciałbym ograniczyć budżet do możliwego minimum 🙂 Proszę też o doradzenie na jakim rozmiarze się skupić najlepiej i jeśli zmieniać to na jaki konkretnie bo przesiadka na 24" raczej nie da dużej różnicy...? Czy może się mylę ? Pozdrawiam i Spokojnych Świat! 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano wczoraj o 12:27 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:27 Jaka specyfikacja PC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano wczoraj o 12:33 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:33 1 minutę temu, Gerg7 napisał(a): Jaka specyfikacja PC ? Stary komp. i7 4770, HD5770, 16GB. W najbliższym czasie będę miał możliwość zmiany karty na RX 570 a może i całej platformy na AMD z Ryzenem 2600 jeśli taka zmiana byłaby na plus w stosunku do tego co mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 13:01 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:01 Witam 20 minut temu, gwiazdoorek napisał(a): AMD z Ryzenem 2600 jeśli taka zmiana byłaby na plus w stosunku do tego co mam. "zamienił stryjek siekierkę na kijek" , procesor to nie cały PC, lecz od płyty głównej zależy co po latach można zmienić czy tam zrobić upgrade. ten RX 570 to już tez swoje latka ma i pytanie czy sprawny ? co do monitora, to sorry ale nikt nie będzie ślęczał godzinami przeglądając oferty z alledrogo czy olx , że np. taki albo taki monitor używany jest warty uwagi. polecam zapoznać sie z materiałami na YT jest kanał "morele" wystarczy wpisać morele monitor i wyskoczy taki youtuber Stilgar omawia co dla kogo itd. np. ostatni jego dodany filmik https://www.youtube.com/watch?v=kGNXiirjNcM&t=939s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano wczoraj o 13:09 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:09 @Mr.T... Po prostu chodziło mi o polecenie jakiś sprawdzonych modeli które nie padną za 2-3 lata i tyle a zapewne takich na rynku jest sporo. Co do zmiany - procek i karta sprawne za symboliczną "flache" muszę tylko dokupić płytę i ram więc to chyba uczciwa oferta. Jak mój HD5770 ciągnie chyba z 13 rok to myślę że ten RX570 też da rady a nic lepszego nie potrzebuje ale jak się domyślam większy monitor to też większe obciążenie z racji wyższych oszczędności. Dzięki za link, przeglądane 😉 Nie siedzę już IT na bieżąco i wypadłem z obiegu swego czasu znałem dobre modele, sprzętu na pamięć. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 10 minut temu, gwiazdoorek napisał(a): Po prostu chodziło mi o polecenie jakiś sprawdzonych modeli które nie padną za 2-3 lata i tyle a zapewne takich na rynku jest sporo. każdy producent szuka oszczędności , jak to sie później przekłada na to ze dany model seria będzie gorsza lepsza ? , wisz monitory nie padają jak muchy , wiec tutaj trzeba by sie podeprzeć jakimiś statystykami z serwisów jak to wygląda procentowo, i którego producenta najwięcej monitorów w czasie okresu gwarancyjnego zalicza zgonna , nie wim, nigdy nie sprawdzałem nie szukałem , ale jak są większe firmy i zamawiają nowe monitory to co zamawiają ? Asus , MSI, AOC, Philips czy jednak w większości DELL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Podaj po prostu budżet, bo co to za różnica jaka karta graficzna, chyba każda ogarnie HDMI, a przeskok z tego Samsunga to i tak bedzie przepaść. Weź 24", coś co ma powyżej 60Hz, każdy z tych monitorów za ~500-600zł będzie wystarczający. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu W ME jest w dobrej cenie Gigabyte G24F. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 12 minut temu, Amoros napisał(a): W ME jest w dobrej cenie Gigabyte G24F jak lubisz szybko pojawiające sie "bad pixel" to zakup gigaszrota będzie odpowiedni... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Zakładając obecną kartę jaką mam i która obsługuje DP 1.1 oraz HDMI 1.3a rozumiem, że nie ma sensu brać nic ponad te rozdzielczości które jest w stanie obsłużyć ponieważ wszystko powyżej będzie interpolowane tak ? HDMI 1.3a - przepustowość 8,16 Gbit/s, rozdzielczość FHD przy odświeżaniu 144 Hz, QHD przy 75 Hz. Jak też dobrze rozumie wyższa rozdzielczość monitora a niższe odświeżanie wiąże się z gorszą ostrością czyli postrzępionym obrazem np. tekstu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): jak lubisz szybko pojawiające sie "bad pixel" to zakup gigaszrota będzie odpowiedni... A od czego jest gwarancja,lub rękojmia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Na właśnie skórze się przekonałem jak klient wymieniał 4 razy Gigabyta 27 cali Curv. Z powodu badpixeli z Owocowego sklepu za 3 tak się wkur.. Ale sklep nie chciał oddać pieniędzy tylko będzie wysyłał następne Aha jeszcze jedno xD nie odklejaj naklejek z monitora bo jak jest na 1/3 ekranu to tylko paluszkiem sobie odegnij bo nie przyjmiemy zwrotu https://iiyama-sklep.pl/1258-772-monitory-gamingowe-g-master-red-eagle-monitor-iiyama-g-master-g2470hsu-b6-24-ips-180hz-02ms-hdmi-dp-adaptive-sync-red-eagle-4948570123940.html#/26-gwarancja-3_lata Edytowane 17 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Nie mówiąc już o tym że 3 dni przesyłka, ty odsyłasz 2dni potem oni wysyłają na warsztat, co trwa kolejne 3-7dni roboczych, podjęcie decyzji wysłanie kolejnego 3dni, ty odsyłasz za 2dni i tak w kółko Edytowane 16 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu To w takim razie pomiń zakup monitora od Gigabyte,sam się do niego przymierzałem,a tu takie cyrki z pixeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu 24 minuty temu, gwiazdoorek napisał(a): Jak też dobrze rozumie wyższa rozdzielczość monitora a niższe odświeżanie wiąże się z gorszą ostrością czyli postrzępionym obrazem np. tekstu. odpowiadając na twoje pytanie , jeśli monitor czy raczej jego matryca będzie pracować z natywna rozdzielczością i odświeżaniem jaką dla niej przewidział producent to obraz będzie wyraźny, oraz zachowując pewien stosunek rozdzielczość do oferowanej przekątnej monitora np. 23.8 cala na 1080p. , 25-27 cali 1440p powyżej to raczej 4k, jak na monitorze 27 cali 1440p ustawiasz rozdzielczość 1080p to od razu zauważysz nie wyrazisty obraz niczym trochę za mgła. Radeon HD HD5770 zgodnie z specyfikacja obsłuży na DP 1.1 2560 × 1440 60Hz i 1080p 144Hz na HDMI 1.3a 1080p 144Hz i na 1440p powinno tez działać 144Hz ale trzeba by to sprawdzić empirycznie , ja już takiego sprzętu nie posiadam no to nie sprawdzę a no i najważniejsze często kupując używany monitor nie otrzymuje sie oryginalnych kabli, wiec trzeba zakupić nowy kabel np. pod HDMI czy DP i powinno sie zakupić kabel ale do monitora, DP lub HDMI ale 19 pin lub 20pin z odłączonym 20 pinem , bo są ogólne dostępne w supermarketach kable pod HDMI do TV i w większości przypadków są to kable 20pin , a w 20 pinie idzie napięcie 3.3v do wyłączenia TV i stosując taki kabel 20 pin w PC może on powodować różne problemy np. płyta główna stwierdzi że połączenie po miedzy karta graficzną a monitorem ma zwarcie i sie nie włączy ciekawe nie sprawdzałem, ale jak sie pójdzie do MM czy ME i zapyta o kabel do monitora bez mówienia ze chce sie 19 pin to dostaniesz od razu 19pin czy sprzedawca weźmie bez patrzenia pierwszy lepszy z półki xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...