Skocz do zawartości
SmakOOsh

PC do gier w 2560x1440

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Potrzebuję złożyć peceta do gier typu ready or die,grayzone,dayz,escape from tarkov, bf plus dla odmóżdżenia jakieś metro , cyberpunk itd. Monitor posiadam LG ultragear 27' czyli rozdziałka 1440p.

Budżet bliżej nie określony mogę wydać nawet 10k ale też nie chce przepłacać 3k za 7800x3d.

Chciałbym usłyszeć opinie bardziej doświadczonych kolegów bo ja już 15 lat nie siedzę w branży dotychczas urzędowałem na konsolach.

Czy może warto jeszcze coś złożyć na am4 czy lepiej uciekać już na am5.

Chętnie wysłucham mądrzejszych ode mnie fachowców. Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowych informacji to śmiało zadawać pytania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ale jak to nie chcesz przepłacać i dorabiać sklepy zachłanne na chajs na np. zakup Ryzen 7 7800X3D lub Ryzen 7 9800X3D  , cena i wydajność to nie wszystko , pomyśl przez chwile idziesz do śmietnika lub wracasz z siatka z zakupami a tu stoą ziomki, kiwają głowami, mówią do siebie i Ciebie pozdrawiają, patrz to ten co ma X3D , czyli wisz, ten szacun na dzieli , tego nie przeliczysz na wydane pieniądze xD,  przecież Ryzen 7 7800X3D kosztował 1500 cebulonówm , no teraz trochę wincyj.

a tak na poważnie to na ceny nic nie poradzimy , człowieki i tak kupują wiec cena raczej nie spadnie, a za rogiem premiera nowych kart od Nvidia i AMD wiec zestaw można zbudować na tu i teraz lub odczekać na premierę tylko pytanie ile będzie podatek od nowości i czy faktycznie ceny poprzednich generacji kart graficznych spadną , szczerze nie spodziewał bym się. 

to czy warto zakupując nowy zestaw postawić na bardziej dopracowana platformę AM4 czy iść w ciągle potykającą sie AM5 to jest indywidualna kwestia oceny, można porównać np. wydajność AM4 z CPU Ryzen 7 5700X3D i Ryzen 7 7700 pod AM5 koszt zakupu procesora na bardzo zbliżonym poziomie ale wydajnościowo to Ryzen 7 7700 pod AM5 wypada lepiej, i moje podejście jest takie chodź nie trzeba sie z nim zgadzać , kupujesz procesor to w podobnych pieniądzach zakup płytę główna , ja na siłę nikogo przekonywać i nie będę, albo tłumaczył sie gołowąsowi dlaczego.     

mówisz 15 lat przerwy , bez przesady jeśli chodzi o standardy to w PC za wielkich zmian nie ma, są wtyczki i gniazda , ale patrząc na ilość wątków z AM5 i uszkodzonych pinów w gniazdach procesora to albo za ta robotę biorą sie osoby nie posiadający odpowiedniej koordynacji oko ręka, albo cos z tym pinami jest nie tak, może robią je z twarogu ?, bo jakoś pod Intelem człowieki masowo nie zgładzają problemów z pogiętymi piniami, oraz po przez braku chęci optymalizacji gier , kup wincyj ramu , szybszy dysk obecnie pod M.2 ,zmień kartę graficzna i kup nowszy procesor. xD 

będziesz sam składał, czy sklep ma to zrobić za Ciebie jako płatna usługę, oraz czy w cenie ma być wliczony system operacyjny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumiem Twoje przesłanie 😎 z systemem operacyjnym mnie zastrzeliłeś ale z tego co widzę to ludzie na 11 śmigają którego rzecz jasna nie mam.

Dlatego pytam o podstawkę bo wczoraj oglądałem porównanie 5800x3d vs 9800x3d i różnice na 1440p są w granicach 10fps.

Druga sprawa patrzyłem na Czeskich stronach (mieszkam przy granic więc mogę sobie pozwolić na zakup u nich) 5800x3d nie ma dostępnego za to jest 7800x3d za 2100 PLN.

EDIT

za 2620 zł mam tam 7800x3d plus chłodzenie asus tuf gaming 360 argb bo jest na promce. No a 5800x3d rzeczywiscie nie jest nigdzie dostepne 😞

Edytowane przez SmakOOsh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

największy narzut obciążenia jest na CPU przy rozdzielczości 1080p potem , obciążenie przesuwa sie na GPU przy 1440p , a w 4K to różnice praktycznie sie zacierają .  

to taki ogólny zarys , można zmienić wszystko albo jakiś pracownik sklepu podeśle linka do swojego miejsca pracy i przedstawi lepsza ofertę xD 

w dzisiejszych czasach warto mieć przynajmniej dwa dyski jeden osobny pod system i drugi w zależności on możliwości finansowych np. pod  gry, które waza coraz wincyj  

1. Procesor AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000000592) uważam ze procesor posiada dobry stosunek cena wydajność. 

2. Płyta główna MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI  dobra sekcja zasilania i kodek Audio 

lub 

2. Płyta główna Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI 

3 .Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)  cena i niski CL 

4. Dysk SSD ADATA Legend 900 512GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SLEG-900-512GCS) pod system 

4 .Dysk SSD ADATA Legend 900 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SLEG-900-1TCS) pod gry lub wersja 2TB

4 .Dysk SSD ADATA Legend 900 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SLEG-900-2TCS) tylko trzeba coś dołożyć 

5. Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A) cena a oferowana wydajność

6. Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997) chyba ze potrzebujesz obudowy z USB-C na front panel ?

7. Zasilacz Deepcool PN850M 850W (R-PN850M-FC0B-EU)  ATX 3.1 ale w podobnych pieniądzach +/-50-70pln. są inne zasilacze i tez na 10 letniej gwarancji

no i drugi komputer czyli karta graficzna np.

8. Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4080 SUPER Gaming OC 16GB GDDR6X (GV-N408SGAMING OC-16GD)  

i tu pytanie czy lepiej zakupić takie połączenie czyli Ryzen 7 7700 + RTX 480Super, czy kombinować i np. Ryzen 7 7800X3D + RTX 4070 TI Super ? 

do tego system lub nie 

9. System operacyjny Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit BOX (HAJ-00116) BOX czy OEM w takiej samej cenie. 

10. oraz usługa składania PC przeważnie około 250pln.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok pooglądałem zestawienia i ten procek 7 7700 w zupełności mi powinien wystarczyć , na pewno będzie lepiej niż na konsoli 😛 mam zamontowany dysk SSD w ps4 , który niedawno wymieniałem ale ta konsola odeszła do lamusa znaczy stoi i się kurzy także w sumie mam 2x ssd:

Samsung 1TB ST1000LM024 ( to jest ori z ps4 )

Crucial MX500 1TB ( teraz siedzi w ps4 którego mogę wyciągnąć w każdym momencie )

Procesor: AMD Ryzen 7 7700

Chłodzenie cpu: CPU Deepcool AK620 Digital

Mobo:  MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI 

Ram: GoodRam IRDM RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 

SSD: Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe 

Zasilacz: Asus TUF Gaming 850W Gold

Obudowa:  Deepcool CH780 

Takie zestawienie może być ?

No i zostaje temat grafiki, nie chce się wymądrzać bo wiedzę mam znikomą 😛 te 16gb vramu w tych 4080 to nie jest za mało ? nie lepiej iść w rx 7900xtx ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowy dylemat Nividia czy AMD , ile osób tyle opinii i co będzie lepszym wyborem xD 

patrząc na ilość Vram to faktycznie AMD wypada lepiej, oraz bez włączania RT zapewnia dobra wydajność , tylko obecnie aby uzyskać większą ilość klatek to trzeba oszukiwać włączać DLSS czy FG , i nie ukrywajmy Nvidia robi to lepiej wiec zakładając czy po upływie kilku lat będzie różniąca w wydajności albo inaczej czy ta większa ilość pamięci pozwoli po upływie kilku lat nadal cieszyć sie płynna rozgrywka ? , ja to bym zaczekał na premierę nowych kart graficznych i w jakich wersjach zostaną zaprezentowane do sprzedaży a po testach podjął decyzje co kupić.  

15 minut temu, SmakOOsh napisał(a):

Chłodzenie cpu: CPU Deepcool AK620 Digital

wysokość chłodzenia 162mm , do tego Ryzena 7 7700 bez X , zaproponowany przeze mnie zestaw chłodzący powinien ogarnąć temat , ale 

15 minut temu, SmakOOsh napisał(a):

Obudowa:  Deepcool CH780

ale niby duża obudowa i x2 droższa od zaproponowanej ino , tylko Maksymalna wysokość chłodzenia CPU 132mm , to ten teges , to ten szklany bok będziesz zakładał czy będziesz jechał na otwartej obudowie z wystającym zestawem chłodzącym ? ,    

trzeba czytać opisy a nie tylko ze ooo toto mnie sie podoba xD 

20 minut temu, SmakOOsh napisał(a):

SSD: Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

sporo PLN. chcą za tego kingstona jak pod gry to ta Adata jest optymalnym wyborem cena pojemność jakość . 

22 minuty temu, SmakOOsh napisał(a):

Zasilacz: Asus TUF Gaming 850W Gold

całkiem spoko zasilacz z 135mm wiatrakiem i gwarancja na 10 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze nie mam jakoś super zgłębionego tematu rt i dlss i innych takich bajerów nie jestem też masochistą jeśli chodzi o turbo hiper venus ustawień gier, zabawę zakończyłem na radku 5850 oc także wiesz 🙂 druga sprawa nie idzie zrobić karty na tyle wydajnej żeby nie było tego całego dlss bo z tego co zrozumiałem to jest jakaś sztuczna AI tak ? no i te rx-y w tej wydajności referencyjnej są lepsze tak.

Wracając do podzespołów czy obudowa Krux Exo pomieści chłodzenie  Arctic Freezer 36 A-RGB Black ? No i SSD wezmę te które Ty poleciłeś skoro daje rade 🙂 

i bez grafiki na ten moment wychodzi mi to 3820 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadałeś pytanie na które odpowiedzią jest kasa , kasa do wydania przez użytkowników na nowy sprzęt , po co optymalizować kod aby gra działała lepiej jak można włączyć technologie rozmazywania obrazu lub sugerować zakup nowego sprzętu , kiedyś to miało działać w taki sposób ze podczas nie ruszania sie tekstury są generowane w wysokiej rozdzielczości a podczas ruchu w niższej ale nie wiele z tego projektu zostało xD 

5 godzin temu, SmakOOsh napisał(a):

Krux Exo

obudowa typu akwarium , całkiem ładnie można wyeksponować podzespoły , o ile obudowę trzyma sie na biurku  , maksymalna wysokość chłodzenia 18.1 cm, całkiem ponad standard wiec, Arctic Freezer 36 mający wysokość 159mm zmieści sie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, SmakOOsh napisał(a):

...No i zostaje temat grafiki, nie chce się wymądrzać bo wiedzę mam znikomą 😛 te 16gb vramu w tych 4080 to nie jest za mało ? nie lepiej iść w rx 7900xtx ?

Akurat tutaj odpowiedź jest bardzo prosta. Jak chcesz grać w cudownym Pathtracingu bierzesz 4080S jeśli nie to 7900XTX. Jest mnóstwo filmów jaką kolosalną różnicę robi PT ale to sam musisz ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Jest mnóstwo filmów jaką kolosalną różnicę robi PT ale to sam musisz ocenić.

czy na filmikach dobrze to widać ? ,aby naprawdę cieszyć sie z RT czy obecnie PT trzeba posiadać dobry monitor z HDR 1000 lub więcej, i teraz pytanie w jaka grę sieciowa trzeba by grać aby moc sie zatrzymać i podziwiać widoki czy efekty xD,

a czy już na win11 poprawili tryb włączania HDR, czy trzeba za każdym razem przełączać ręcznie ? ja nie posiadam odpowiedniego monitora (jasność 350 cd/m2) wiec po włączeniu RT jest po prostu jaśniej, albo zamiast efektu łuna światła jest , "mgła" światła.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Mr.T... napisał(a):

czy na filmikach dobrze to widać ? ,aby naprawdę cieszyć sie z RT czy obecnie PT trzeba posiadać dobry monitor z HDR 1000 lub więcej, i teraz pytanie w jaka grę sieciowa trzeba by grać aby moc sie zatrzymać i podziwiać widoki czy efekty xD,

a czy już na win11 poprawili tryb włączania HDR, czy trzeba za każdym razem przełączać ręcznie ? ja nie posiadam odpowiedniego monitora (jasność 350 cd/m2) wiec po włączeniu RT jest po prostu jaśniej, albo zamiast efektu łuna światła jest , "mgła" światła.  

Zieeeewwww....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę:

Procesor: AMD Ryzen 7 7700X

Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti

Płyta główna: Gigabyte B650 Gaming X AX

Pamięć RAM: Lexar Ares 32 GB 6000 MT/s CL30

Dysk SSD: Lexar NM790 1 TB NVMe

Chłodzenie CPU: Endorfy Fera 5

Zasilacz: be quiet! System Power 9 700 W 80 Plus Bronze

Obudowa: Corsair 4000D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chopy co wy tu odstawiacie :D ten wyżej nade mną to już poleciał ostro w odmęty pod Choinką. Zakładający temat mówi o rozsądnym wydaniu pieniędzy po czym wybiera obudowę za 700 stów, chłodzenie za 300 i zasilacz który nawet polowy tej ceny nie jest wart, nie mówiąc już o tym na obecną chwilę to właśnie ASUS boryka się z ogromnym hejtem na naprawy gwarancyjne :D które robi po łebkach, wciska ludziom kit o dodatkowych kosztach a jego TOPowe produkty w niemal każdej dziedzinie to wydanie pieniędzy w błoto już nawet ROG i maximusy zamieniają w patologie przemysłową, żyją tylko dzięki naklejce. 

@SmakOOsh ja to ci gorąco polecam abyś poczekał na 5070 jak chcesz wydać pieniądze a jeśli już teraz ci się śpieszy pograć to kup sobie 4060 za 1100zł którą w kwietniu/maju jak ceny się uregulują kupić nowszą generacje. Teraz co byś nie kupił z kart będziesz żałował, używaną 4060 na 2 letniej jeszcze gwarancji sprzedaż praktycznie bez straty. 

Temat wydajności może cię zainteresuje: https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,28

na obecną chwilę 7700 / fortis dual / MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI / 32 gb 6000cl30 / dyski masz / XPG COREREACTOR II 850W Black 80+ Gold ATX 3.0 w sferis można dalej go kupić w dobrym pieniądzu za 500zł. https://www.komputronik.pl/product/901806/obudowa-pc-phanteks-xt-pro-ultra-tempered-glass-windows-d-rgb-czarna.html. Reszta Leci w kartę co kupisz to twoją wolą ja jednak nie wydał bym na kartę więcej jak 4000zł 

4070 ti super za 3500zł ( z kodem ) 

https://www.x-kom.pl/p/1278768-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-16gb-gddr6x.html

amd bym sobie odpuścił 7900 xtx to dobrą kartą ale FSR jest słabe, dodatkowo UV takiej karty to wręcz OBOWIĄZEK 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, axsin302 napisał(a):

Chopy co wy tu odstawiacie 😄 ten wyżej nade mną to już poleciał ostro w odmęty pod Choinką. Zakładający temat mówi o rozsądnym wydaniu pieniędzy po czym wybiera obudowę za 700 stów, chłodzenie za 300 i zasilacz który nawet polowy tej ceny nie jest wart, nie mówiąc już o tym na obecną chwilę to właśnie ASUS boryka się z ogromnym hejtem na naprawy gwarancyjne 😄 które robi po łebkach, wciska ludziom kit o dodatkowych kosztach a jego TOPowe produkty w niemal każdej dziedzinie to wydanie pieniędzy w błoto już nawet ROG i maximusy zamieniają w patologie przemysłową, żyją tylko dzięki naklejce. 

Powiem Ci tak to zależy jestem po sprawie z Asusem w sensie w Asus rog phone 6 wypalił mi się 3 krotnie LCD i powiedziałem że chcę zwrot kosztów urządzenia i bez słowa  wypłacili 🙂

Jeśli chodzi o tą grafikę to podpatrzyłem na yt zestawienia kart graficznych i ten 4070 ti super z odpalonym dlss+fg daje naprawdę radę 🙂 tylko jak to jest z tym vram bo ile ludzi tyle opinii czy te 16gb w nvidia to mało czy te 24gb w radeonie daje o wiele więcej ? może to ktoś wytłumaczyć po Polsku ? byłbym bardzo wdzięczny 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, SmakOOsh napisał(a):

Szczerze po oglądałem filmiki na YT i ten pr wcale nie jest taki cudowny. Zależy kto co lubi ale dziękuję Ci bo uświadomiłem sobie że bardziej dla mojego oka przypadła rasteryzacja 😎💪

Dokładnie o to mi chodziło. To Twój komputer, Twoje pieniądze i po to my jesteśmy żeby pomagać. Dzięki tej dyskusji zyskałeś wiedzę i sam zdecydowałeś. Brawo! Źle wybrałeś ale już do nas pretensji mieć nie będziesz :}

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, SmakOOsh napisał(a):

Asus rog phone 6 wypalił mi się 3 krotnie LCD

każdy ma swoje zdanie ja cenie asusa za wkład w rynku ale nie lubię już do niego dopłacać bo nie robi na mnie wrażenia w cenie 750zł masz już Vertexa GX zasilacz który dla mnie jest bytem Kompletnym i zapewnia wszystko śmiertelnikowi. 

1 godzinę temu, SmakOOsh napisał(a):

16gb w nvidia to mało czy te 24gb

jak dla mnie 16gb w zupełności ci wystarczy, sam UWQHD i jak karta nie ma to ciągnie z RAMu i też daje rade. Wszystko zależy od twoich wymagań, mam nadzieję że nie są za wysokie bo srogo się rozczarujesz jak kupisz 4080s lub 7900 xtx i dasz w każdej grze paski w prawo myśląc, że komp da rade 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

każdy ma swoje zdanie ja cenie asusa za wkład w rynku ale nie lubię już do niego dopłacać bo nie robi na mnie wrażenia w cenie 750zł masz już Vertexa GX zasilacz który dla mnie jest bytem Kompletnym i zapewnia wszystko śmiertelnikowi. 

Ogólnie zadowolony z telefonu byłem bateria mega i sama optymalizacja telefonu kozak ! ale nie za 5 tyś 😕

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

jak dla mnie 16gb w zupełności ci wystarczy, sam UWQHD i jak karta nie ma to ciągnie z RAMu i też daje rade. Wszystko zależy od twoich wymagań, mam nadzieję że nie są za wysokie bo srogo się rozczarujesz jak kupisz 4080s lub 7900 xtx i dasz w każdej grze paski w prawo myśląc, że komp da rade

No ja ma zamiar lecieć na 1440p bo taki mam monitor, druga sprawa nie jestem jakimś masochistą żeby mieć turbo hiper ultra jakości, stawiam bardziej na płynną rozgrywkę 🙂 a no i zdecydowałem się na tą kartę którą Ty poleciłeś myślę że w zupełności wystarczy do moich potrzeb.

A masz może do polecenia obudowę typu akwarium ?

Edytowane przez SmakOOsh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

podepnę się do tematu

Chciałbym złożyć komputer pod gry pokroju baldurs Gate, civilnization, city buildery i tym podobne. Wydaje mi się, że w tego typu pozycjach procesor ma bardzo duże znaczenie.

Przejrzałem wasze porady odnośnie konfiguracji i mniej więcej wyszło mi coś takiego:

- procesor  ryzen 7 7700 

- chłodzenie procesora Endorfy Fortis 5 dual fan (zależy mi na ciszy, jeżeli jest znaczna różnica i gra jest warta świeczki to chetnie zamienię na jakieś gotowy wodny zestaw)

- płyta msi mag b650 tomahawk

- ram 32 gb cl30

- zasilacz seasonic focus gx 750w 80 plus gold

- karta graficzna  Gigabyte GAMING Radeon RX 7700 XT albo tożsama tylko od Sapphire, Palit - nie wiem która z tych firm robi lepszy produkt

Gram w rozdzielczości full hd, za jakiś czas pewnie zmienię monitor na 1440p - nie lubie tych wszystkich wspomagaczy jak RT i Bloom, nawet cienie jak się da to wyłączam

poradźcie czy ten zestaw jest dobrze skonfigurowany, czy lepiej coś zmienić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym się zmieścić do 6000 zł z obudową, jak przekroczę to trudno.

ten zestaw który pokazałem + dysk ssd wychodzi koło 5500

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1337603

Edytowane przez mchal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi