DD26 Opublikowano Czwartek o 08:19 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:19 Witam wszystkich, wczoraj złożyłem taki zestaw z rodeonem 7900 xtx i r5 9600x https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1335781 mam kilka pytań dotyczących zestawu. Pc do gier w 3440 x 1440 (UWQHD) 1. zasilacz 850w ponoć jest wystarczający, pytanie tylko czy tej firmy czy lepiej dołożyć do innej firmy ? 2. czy procesor nie będzie miał wąskiego gardła? 3. płyta głowna - zależy mi na wifi i ponoć ta ma fajny bios - cokolwiek to znaczy 4. czy coś byście zmienili? Jestem świadom co to jest DLSS i RT i wiem że w nowych grach które wyjdą na tej karcie z RT mogę nie pograć, jednak wolę mieć zapas Vramu ( chyba że rxt będzie jednak bardziej przyszłościowe) - kwestia do dyskusji 5. Lepiej zamówić części i złożyć go stacjonarnie gdzieś czy złożony komputer od razu wysłać kurierem? ( troche się boje że może coś nie "stykać" itd ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Czwartek o 10:16 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:16 Witam 1. w dzisiejszych czasach kupować nowy zasilacz bez odpinanych kabli ? , jest kilka propozycji w podsobnych pieniądzach chyba ze potrzebujesz ATX 3.1 ? np. Zasilacz Fractal Design Ion Gold 850W (FD-P-IA2G-850) Zasilacz MSI MAG A850GL PCIE5 850W (306-7ZP8A11-CE0) Zasilacz Deepcool PN850M 850W (R-PN850M-FC0B-EU) a skoro wybrałeś płytę główna i kartę graficzna ASRock to może i zasilacz ? Zasilacz ASRock Steel Legend 850W (SL-850GW) tylko cena trochę większa. 2. wybrałeś całkiem fajny nowy procesor, ale obecnie jest na min nałożony podatek od nowości, korzystniej wypada Ryzen 7 7700 jest tańszy i wydajniejszy , lub tylko trochę mniej wydajny ale za to sporo tańszy jest Ryzen 5 7500f ale nie posiada igpu a to czasem bardzo sie przydaje . 3. fajna to może być dziewczyna xD , bios albo jest przejrzysty i intuicyjny albo odwrotnie , a w ASRocku trzeba umieć sie odnaleźć, a najszybciej poradniki znajdziesz dla Asusa lub MSI np. Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI lub z bardziej rozbudowana sekcja zasilania i lepszym kodekiem Audio Płyta główna Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI Płyta główna MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI 4. czy sprawdzałeś opis produktu ? np. obudowa maksymalna długość karty graficznej 35cm , a wybrana karta graficzna 345mm to zostaje 5mm zapasu będzie ciężko z montażem. 5. bezpieczniej i szybciej otrzymasz sprzęt zamówiony jako podzespoły o ile ktoś posiada doświadczenie , aby poprawnie go złoży i wstępnie skonfiguruje, w sklepach składanie zestawu to jest dodatkowa płatna usługa , swoja droga nie wiem czy ustawiają i włączają profil XMP , lub AMD EXPO dla pamięci i wtedy robią testy, czy pamięci pozostawiają na ustawieniach standardowych, a to znacząco skraca czas potrzebny na wydanie sprzętu , ale czy klient wtedy będzie zadowolony , jak po jakimś czasie sprawdzi a pamięci będą ustawione na podstawowa szybkość 4800MHz , zamiast na włączonym profilu XMP lub AMD EXPO. xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Czwartek o 14:54 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:54 1. Zasilacz jest OK, spokojnie wystarczy mocy, a nawet jest jej 2x więcej niż potrzeba. 2. W tej rozdzielczości, to ograniczeniem będzie najczęściej GPU. 3, W tej cenie wybrałbym MSI B650M GAMING PLUS WIFI: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650m-gaming-plus-wifi-13178669/ 4. Pamięć RAM, płytę na inna, zasilacz na lepszy z odpinanymi kablami: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1335981 5. Jak masz chęci / wprawę to składaj, a jak nie, to Ci poskładają 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Czwartek o 16:08 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:08 Dziękuje za odpowiedź 🙂 aktualnie wygląda to tak : https://www.morele.net/configurator/redirect/1336017 zwiększyłem obudowe ( 41 cm na GPU ) i zwiększyłem chłodzenie na CPU ( ponoć r5 9600x sie grzeje ) do obudowy będę dorzucał wentylatory ile się da ( rodeon i ten ryzen to dość ciepłe podzespoły ) zostajemy przy r5 9600x bo w grach wypada lepiej niż ten r7 7700 ( wcześniej też go już rozważałem ) zmieniłem ramy zasilacz zmieniony na MSI tak jak proponowaliście ( chłodzenie CPU ma maksymalny pobór 260W czy trzeba zwiększyć moc zasilacza ? ) płyta głowna... ta która jest obecnie w konfiguratorze nie jest dostosowana do ryzenów 9000 ( wspiera 7000 i 8000 ) - rzucę okiem za czymś innym kompa sam nie będę składał bo nigdy tego nie robiłem. oddam go na złożenie, istalacje systemu, biosu GPU i "strojenie" ramów. Czy coś jeszcze jest warto zrobić na etapie składania PC ? Pytanie za 100 pkt czy rzucać dodatkowe radiatory na dyski M2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano Czwartek o 17:28 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:28 Ze strony MSI: CPUSupports AMD Ryzen™ 9000/ 8000/ 7000 Series Desktop Processors także MSI B650M GAMING PLUS WIFI spokojnie obsługuje ryśki z serii 9000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Czwartek o 17:34 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:34 zastanawiam się nad innymi kośćmi ram jeszcze bo procek i tak blokuje taktowanie na 5600, co myśicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano Czwartek o 18:08 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:08 Co do radiatorów na dyskach,jak są na płycie to moim zdaniem nie warto. W ME jest całkiem fajna obudowa Corsair 5000D https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/obudowy/obudowa-corsair-5000d-airflow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Czwartek o 18:54 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:54 pytanie tylko o ten zasilacz czy przy tym chłodzeniu wydoli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano Czwartek o 19:01 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 19:01 Zasilacz spokojnie poradzi sobie z tym sprzętem. Może być ta pamięć lub Patriot DDR5 6000MHz CL30. Samo złożenie jest dość proste,jak nie składałeś to zobacz filmiki na YT, lub pytaj na forum. W instrukcji masz opisane co i jak podłączyć,nawet tej skróconej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Czwartek o 20:23 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:23 3 godziny temu, DD26 napisał(a): płyta głowna... ta która jest obecnie w konfiguratorze nie jest dostosowana do ryzenów 9000 ( wspiera 7000 i 8000 ) - rzucę okiem za czymś innym coś słabo wczytałeś sie w temat , obsługiwane procesory, na trzeciej stronie jest Ryzen 5 9600X https://pl.msi.com/Motherboard/B650M-GAMING-PLUS-WIFI/support#cpu co do płyty głównej to MSI B650M GAMING PLUS WIFI - sekcja zasilania w systemie 10-2-1 i kodek audio -Realtek ALC 897 a MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI - sekcja zasilania w systemie 14-2-1 i kodek audio Realtek ALC 4080 także ta różnica cenowa z czegoś jednak wynika. 4 godziny temu, DD26 napisał(a): kompa sam nie będę składał bo nigdy tego nie robiłem. oddam go na złożenie, istalacje systemu, biosu GPU i "strojenie" ramów. Czy coś jeszcze jest warto zrobić na etapie składania PC ? i bardzo dobrze , składanie PC nie jest trudne czy skomplikowane ale dla nie wprawnej ręki może skończyć sie ze po włączeniu przycisku power , zamiast banana na twarzy będzie cisza cisza cisza i kolejny watek na forum typu, złożyłem PC i sie nie włącza co mam zrobić ? , jak byś posiadał w pobliżu znajomego lub znajoma z odpowiednia wiedza do tego tematu to jak najbardziej tak , pokazał by ci co i jak i na co w szczególności zwracać uwagę podczas montażu. a z tym ustawieniem jak to napisałeś "strojeniem" ramów to powiem szczerze nie wiem czy sklep wypuszczając zestaw do klienta, faktycznie włącza profil np. XMP, czy pamięci ustawia na podstawowa szybkość czyli dla DDR5 będzie to 4800MHz i przeprowadza testy xD na co jeszcze zwrócić uwagę podczas składania i wysyłki PC , zaznaczyć że karta graficzna ma być spakowana osobno. 4 godziny temu, DD26 napisał(a): Pytanie za 100 pkt czy rzucać dodatkowe radiatory na dyski M2? jeśli płyta główna posiada własne radiatory to nie ma takiej potrzeby , chyba ze planujesz zakup dysków pod PCIe 5.0 to tylko czekać za chłodzeniem wodnym dla takich dysków xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 10:09 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:09 Zmieniłem płytę na TOMAHAWK i chyba tak już będę zamawiał. Musiałem tylko obudowę jeszcze zmienić bo sie promo skończyło 😞 Ale znalazłem jeszcze bardziej przewiewną niż ta wyżej. Pełny setup wygląda teraz tak: https://www.morele.net/inventory/info/2c1d6593/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 10:41 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:41 Jednak zmiana na r7 7700x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 10:57 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:57 i teraz nie wiem czy nie zwiększyć zasilacza bo morele mi odpisało że niby 850W jest ok ale rozważyliby 1000W. Podesłali mi coś takiego https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-toughpower-gf3-1000w-ps-tpd-1000fnfage-4-12370813/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Piątek o 14:01 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:01 ta obudowa wygląda całkiem schludnie , Obudowa VETENI Woody ARGB czarna (VT-WOODY-01BK) zamiana CPU na Ryzen 7 7700X to to osiąga znacząco wyższe temperatury od wersji bez x tylko do zasilacza 1000W trzeba coś tam dołożyć , ale ten RX 7900XTX sie ucieszy ale listwę to weź sobie trochę lepsza - Listwa zasilająca APC Essential przeciwprzepięciowa 5 gniazd 1.8 m biała (PM5-FR) https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-apc-essential-przeciwprzepieciowa-5-gniazd-1-8-m-biala-pm5-fr-725086/ no ciekawy jestem Twojej opinii jak trochę posiedzisz przed tym monitorem jak to faktycznie będzie obraz wyświetlać a te dodatkowe wiatraki to potrzebne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 14:46 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:46 czyli zasilacz taki jak podesłali będzie ok ? Dodatkowe wiatraki są do obudowy żeby zwiększyć przepływ powietrza. Ryzen i rodeon to prawie piekarnik 😄 44 minuty temu, Mr.T... napisał(a): no ciekawy jestem Twojej opinii jak trochę posiedzisz przed tym monitorem jak to faktycznie będzie obraz wyświetlać A jak ma się wyświetlać bo chyba nie rozumiem 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Piątek o 14:54 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:54 49 minut temu, Mr.T... napisał(a): no ciekawy jestem Twojej opinii jak trochę posiedzisz przed tym monitorem jak to faktycznie będzie obraz wyświetlać będzie taki, że już nigdy nie kupi panoramy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 15:05 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:05 nie korzystałem nigdy z panoramy, jak się źle gra to podrzucicie mi jakieś spoko monitory do 1440p? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Piątek o 15:21 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:21 jak zakupisz zasilacz o większej mocy to będzie mniej obciążony , a co do monitora to jest zawsze ocena indywidualna, jedna osoba powie ze mu pasuje taki obraz, druga będzie patrzeć z przerażeniem jak to słabo wyświetla obraz nie bądź naiwny 34cale 4k i 180Hz i tylko 1300pln? to gdzieś producent musiał zastosować oszczędności , może na jakości matrycy ?. a no i w owocowym sklepie gwarancja na monitor 24 miesiące , są inne firmy co udzielają 36 miesięcy. tu masz np. recenzje Stilgara https://www.youtube.com/watch?v=6JpAVnvIeTs osobiście jestem skrzywiony w kierunku monitorów DELL wiec nie wiem czy będę obiektywy w tym temacie , poszedł bym w sprawdzone konstrukcje 1440p i 27 cali na IPS Monitor Dell G2724D (210-BHTK) lub na VA Monitor Dell S2722DGM (210-AZZD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD26 Opublikowano Piątek o 15:35 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:35 wziąłem ten pierwszy. Chyba mamy wszystko, dzięki wszystkim za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...