Skocz do zawartości
jopczeng

2000 zł - Używany składak do renderowania 3D, gier oraz pracy ogólnej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

potrzebuję komputera do zastosowań wyżej opisanych.
Zależy mi również na mocnym procku ze względu na rendering w środowiskach 3D typu Houdini.

Pomińmy kwestię obudowy.

Potrzebuję dobrego MOBO do overclocku procesora oraz RAM.

Złożyłem coś samemu, ocenicie, poprawicie, podpowiecie?

MOBO - Brak pomysłu

DYSK - Brak pomysłu

650zł - Procesor - AMD Ryzen 9 3900X

600zł - Karta graficzna - GTX 1080Ti 

130zł - RAM - DDR4 4400MHZ

150zł - Zasilacz - Corsair TX650M

Razem bez mobo i dysku ~ 1500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak poskładasz to na pewno będzie działać ale , czy efekt będzie zadowalający ? , chyba masz trochę nie właściwe wyobrażenie na temat sprzętu jaki byś widział w tym projekcie.  

procesor to jednostka która potrafi wciągnąć nawet 150-170W , to co ? , kupisz jakaś płytę główna byle po taniości  , czy na pewno wtedy procesor będzie działał z pełnia swoich możliwości ?, jak tylko jej sekcja zasilania sie zagotuje to od razu będą zrzucane zegary z CPU , a no i kwestia samej temperatury procesora podczas obciążenia , tu trzeba by posiadać odpowiednio wydajne chłodzenie.

GTX 1080Ti to są jeszcze sztuki co działają ? przecież to jest już kilku letnia konstrukcja i do tego mocno podkręcona przez co wyeksploatowana i pobiera nawet 300W

to taki kilku letni zasilacz o mocy ino 650W przy długotrwałym obciążeniu da rade ?   

pamięci DDR4 4400MHz no to trochę popłynąłeś , Ryzen 9 3900X posiada zintegrowany kontroler pamięci z wsparciem do 3200MHz, to jaką musiał byś kupić fajna płytę główną aby pamięć bez kombinacji w biosie, będą działać stabilnie z szybkością 4400MHz ? 

a gdzie w tym projekcie są dyski pod np. M.2 ?

cały ten projekt przy takim założeniu, czyli doborze podzespołów to nie wim , wyleciałeś gdzieś w kosmos ? , także wracaj na ziemie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, axsin302 napisał(a):

😄 prawdziwa porada 

ja jak mam wolna chwile to poświęcam obecnie na eksploracje zony , a nie przeszukiwanie dla kogoś czy są lub nie są ciekawe ogłodzenia na olx. czy innych portalach, jak ktoś ma wydać kasę to niech sie tematem zainteresuje i wyda je z głową, ja mogę tylko podać ogólny zarys bo tu chodzi o jego pieniądze a nie, bardzo proszę podano na srebrnej tacy,  xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi