Skocz do zawartości
Xenerif1

B350 Tomahawk - Upgrade czy przejście na AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym porozmawiać o dalszym rozwoju mojej obecnej platformy lub ewentualnej migracji na AM5.

Aktualna konfiguracja:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600

Pamięć RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 2 x 4 GB + 2 x 8 GB 3000 MHz, CL15 (CMK8GX4M2B3000C15)

Płyta główna: MSI B350 TOMAHAWK

Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis 2 XE1436 (SPC154)

Karta graficzna: POWERCOLOR Radeon RX 6700XT Hellhound 12GB

Obudowa: SilentiumPC Aquarius X70W

Zasilacz: Corsair RM750x 750W

Monitor: AOC Q27G3XMN/BK 27" 2K VA 180Hz

Platforma została złożona w 2016 roku z procesorem Ryzen 1600 i kartą GTX 1060 3 GB. W międzyczasie była wymiana na GTX 1660, aż do momentu, gdy zainstalowałem Ryzen 3600 i RX 6700 XT.

Obecnie mam dwie opcje rozwoju:

1. Zaktualizowanie do Ryzen 5700X3D i kontynuowanie pracy z obecną platformą.
Na razie nie planuję zmiany karty graficznej, mimo że cewki na RX 6700 XT (nawet po UV) doprowadzają mnie do szału.
Koszty obejmują procesor, ewentualne AIO oraz wymianę jednego uszkodzonego wentylatora w obudowie. Całkowity koszt: około 1400 zł.

2. Wymiana płyty głównej na B650, procesora na Ryzen 5 7500F, 32 GB pamięci RAM 6400 MHz CL32 i 1 TB M.2 PCIe Gen 5 bądź 2 TB M.2 PCIe Gen 4 .
Wszystkie inne podzespoły mogłyby pozostać, ale ze względów estetycznych rozważałbym również wymianę obudowy oraz instalację AIO Liquid Freezer 360 lub 420 (o ile znajdę obudowę, która pomieści chłodnicę 420 w rozsądnej cenie).

Biorąc pod uwagę historię mojej płyty B350, liczę na długowieczność platformy. W przyszłości, gdy pojawi się pomysł na mocniejszy procesor, chciałbym, by płyta główna była odpowiednia do dalszej rozbudowy. Dlatego zależy mi na dobrej jakości płycie głównej.

Na chwilę obecną skłaniam się ku drugiej opcji, ale jestem otwarty na sugestie — być może płyta B350 nadal ma większy potencjał rozbudowy, niż się wydaje.

Chciałbym również zapytać, jak widzicie współpracę procesora Ryzen 7500F i karty graficznej RX 6700 XT. Gdzie będzie wąskie gardło? A może to będzie dobrze zbalansowane rozwiązanie?

Oczywiście w przyszłości, jeśli zdecyduję się na mocniejszy CPU, konieczna będzie również wymiana karty graficznej, ale to raczej kwestia dalszej przyszłości.

Jeszcze prosiłbym o jakieś informacje na temat opłacalności M2 Pcie Gen 5. Czy warto dołożyć ? Optymalnie byłoby 2 TB ale Gen 5 jest moim zdaniem absurdalnie drogi. W innym wypadku musiałbym obciąc na Gen 4 żeby mieć 2 TB.

Proszę o ocenę tej konfiguracji. Mimo że obudowa pełna LED-ów może wydawać się nieco kiczowata, po latach z moją zwykłą obudową czuję potrzebę jakiegoś odświeżenia. 😛 Obudowy jeszcze nie dodałem, bo nie znalazłem nic ciekawego — możecie coś polecić? Preferuję obudowę z taflą szkła z przodu i bokach, jeśli wejdzie AIO 420 mm to będzie wyśmienicie.

Oto link do mojej konfiguracji:
https://www.morele.net/inventory/info/b5663d1c/

Edytowane przez Xenerif1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zostać na starej platformie to zmień tylko procka i ramy, bo te są tragiczne 2x16 3600 cl16/17/18 będzie najlepiej. Niestety płyta ma już swoje za sobą i trzeba będzie sprawdzić czy pójdą takie ramy z 5700x3d 

https://www.krsystem.pl/amd_ryzen_7_5700x3d_tray_31ghz_max_41ghz_8xcore_100mb-item-75363.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=5c4a5c4c-5ded-1eff-8527-565e53482799

https://www.morele.net/pamiec-lexar-ares-rgb-ddr4-32-gb-3600mhz-cl18-ld4bu016g-r3600gdla-13170027/?ceneo_spo=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ab6fd01a-49c3-6883-9264-929d388280dc

Tak jak wspomniałem ramy to zagadka, stroną producenta i wsparcie raczej też nie pomoże. Zamów procesor a potem dopiero ramy bądź przygotowany że trzeba je będzie odesłać. Co do AIO to jest zbędne, twój Grandis da sobie radę z tym prockiem. 

Zmiana na 7500f nie dość że gorsza to jeszcze sporo droższa, a plyta jak jakaś lepsza to msi mag b650 nimum. Co trochę już boli bo 750zl procek plyta 850zl i ram 400zl jakiś cooler za 100-150zl. Jedyny plus taki ze rozbudowa 

Co do dysku to masz gen3 3000 zapisu i odczytu to giereczkowania starczy w zupełności 

A różnica 3000 a 4500czy 6000 to już nie tak spektakularne na przejście z sata tak że ten temat bym sobie darował 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Xenerif1 napisał(a):

rozważałbym również wymianę obudowy oraz instalację AIO Liquid Freezer 360 lub 420 (o ile znajdę obudowę, która pomieści chłodnicę 420 w rozsądnej cenie).

Bez sensu jest kupowanie do typowego PC gracza, AiO 360-420mm + CPU 100W-200W, a do tego klasyczne GPU, które sobie to AiO podgrzewa.

Ja nie wiem, czy tylko ja ogarniam podstawy fizyki? Jak chcesz AiO, to ma to sens tylko jeśli będziesz miał AiO dla GPU i AiO dla CPU. Tym samym potrzebujesz odpowiedniej obudowy, która umożliwi montaż jednej chłodnicy na górze, a drugiej np. 240mm z tyłu:

https://www.x-kom.pl/p/1209951-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-series-nv9-argb-white.html

https://www.x-kom.pl/p/1132665-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-series-nv7-white.html

https://www.x-kom.pl/p/1132659-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-series-nv7-black.html

https://www.x-kom.pl/p/1209087-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-series-nv9-argb-black.html

Zwykle ludzie robią sobie AiO, które jest właśnie bez sensu: czyli klasyczne GPU (największy grzejnik w typowym PC gracza) podgrzewające chłodnice od CPU (które zwykle generuje mniej ciepła nawet).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześc.

Dzięki Paowie za odpowiedź.

@axsin302 Czyli jeśli dobrze rozumiem Twój punkt widzenia to nie ma sensu kupować płyty głównej "na zaś" tylko wrócić do tematu jak budżet będzie większy - być może się coś na rynku zmieni/wyjdzie coś nowego/coś stanieje. A do tego czasu wrzucić sobie 5700X3D

Powiedz mi proszę jakiej różnicy mam się spodziewać na nowym ramie - chodzi mi o to czy będzie to zauważalne, pakowanie następnych 340 zł nie dających widocznych zysków moim zdaniem mija się z celem - Być może coś używanego uda się kupić taniej ale mamy tutaj ryzyko że nie zadziała a wtedy oddać już nie mogę. Moim zdaniem trzeba sprawdzić jakiego rozmiaru korzyści to niesie przy pakowaniu kasy w tak starą platfomre.

@Kyle Rozumiem Twój "fizyczny" punkt widzenia ale testy AIO pokazują że jest to rozwiązanie wydajniejsze niż klasyczne rozwiązanie. Masz może link do jakiś ciekawych testów z potwierdzeniem Twojej tezy?  Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xenerif1Promocja się skończyła bo była jedna para po 240zl 

Ale szukaj 2x16gb 3600 cl16/17/18 najtańsze chodzą po 260zl 

Używane jak znajdziesz, niestety w naszym kraju 90% z OLX to jawne wciskanie kitu 

Jak wspomniałem mogą nie pójść 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Xenerif1 napisał(a):

@Kyle Rozumiem Twój "fizyczny" punkt widzenia ale testy AIO pokazują że jest to rozwiązanie wydajniejsze niż klasyczne rozwiązanie. Masz może link do jakiś ciekawych testów z potwierdzeniem Twojej tezy?  Dzięki

Może i jest, ale:

• o ile wydajniejsze na takim Ryzen 5700 X3D?
  • jeszcze lepiej by się spisywało rozwiązanie z AiO dla GPU i AiO dla CPU, bo jedno by nie podgrzewało drugiego
  • testy AiO CPU zwykle robią, kiedy GPU jest w IDLE
Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@axsin302 Rozumiem, proszę powiedz mi z technicznego punktu widzenia z czego to wynika. Zawsze dowiem się czegoś nowego.

@Kyle  "testy AiO CPU zwykle robią, kiedy GPU jest w IDLE" - To akurat słuszna uwaga, z ciekawości poszukam testów chłodzeń w pełnym obciążeniu bądź grach. Myślę że ciekawy temat do dyskusji, jak tylko coś znajdę to podrzucę.

I co sądzisz o montażu AIO na froncie jako zasysanie "chłodnego" powietrza z zewnątrz i wyrzucenie go górą i tyłem. W takim przypadku sprawność AIO powinna być większa ze względu na większa róznicę temperatur - Co prawda wrzucamy to w środek kompa narażając sekcję i gpu na wyższe temp - ale od tego mamy też wentylatory wydmuchowe.

Edytowane przez Xenerif1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Xenerif1 napisał(a):

I co sądzisz o montażu AIO na froncie jako zasysanie "chłodnego" powietrza z zewnątrz i wyrzucenie go górą i tyłem.

Jestem przeciwny wrzucaniu ciepła do środka. AiO daje ogromne zalety, np. takie, że można przenieść "radiator" w prawie dowolne miejsce i wyrzucać ciepło od razu na zewnątrz - grzechem jest z tego nie korzystać. Z tego powodu jak bym szedł w AiO, to zarówno dla GPU jak i CPU, i montaż obu chłodnic na wylotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Kyle napisał(a):

Jestem przeciwny wrzucaniu ciepła do środka

Fizykowi to można już podziękujmy i przedstawmy sprawę jasno. Zamontowanie na froncie obudowy z wentylatorami które tłoczą powietrze do środka jest najlepszym rozwiązaniem. Jak procesor mniej się grzeje w grach to i powietrze które przechodzi przez chłodnice jest chłodniejsze, jeśli natomiast masz gorący procesor i gorącą kartę to karta dostanie tylko odrobine większą temperaturę ( 1-3'c) to jest Fakt. Natomiast nawet jeśli dostanie to cyrkulacja powietrza i FIZYKA zmusza ogrzane powietrze które na dodatek porusza się szybciej i dzięki dodatkowym wentylatoromi braku radiatora na górze, opuszcza szybciej pokład obudowy co sprawia, że nie tłoczy się w środku, nie kumuluje i sprawia mimo, na pierwszy rzut oka dobroci w postaci AIO ToP. Temperatury są mniejsze a w przypadku gdy podczas gierki procesor ma 50+/- stopni to układ mimo pracy w wielu godzinnej rozgrywce ma przeważnie o te kilka mniej, więc karta i tak tego nie odczuwa bo jeśli sama w sobie ma 80'c 95 na pamięciach to już chyba z kartą jest coś nie tak. Jak ktoś lubi sobie coś renderować i podczas tego grać to jest to najlepsza opcja EVER... 

12 godzin temu, Kyle napisał(a):

AiO dla GPU i AiO dla CPU

tutaj przychodzi zestaw LC: 6/5 wentylatorów 240zł / pompka i rezerwuar 700-800zł ( raczej d5 pompka) / 2 chłodnice 360mm lub jedna 240/280 - 800-1000zł / 2m wężyka 60-80zł jak miękki / płyn 150zł 2l jak zwykły biały bez niczego / CPU - od 200zł z ALi do 600 w kraju od EK np. / złączki jak dobrze liczę to 10 z czego dwie mogą być zakrzywione tutaj może być różnie Borrow są po 22zł szt / no i karta tutaj mamy dwie opcje albo kupimy od razu z gotowym systemem. Jest to bardzo dobra opcja bo nie tracimy gwarancji nie musimy się pierniczyć z podklejaniem jakiś nowych termopadów i jest to droższa opcja. Inną jest kupienie już skrojonego dla nas, polecam obustronnego, systemu tafli do którego czasem trzeba dorzucić Termopad. Na dzień dzisiejszy ja gdy robię takie coś to już nie używam pasy a honeywell PTM, nie ze względów jakiś niesamowitych osiągów a czasu i pracy bo on w porównaniu do pasty do 3-4 lat nic nie traci nawet jeśli karta jest karana codziennie. 

jest to drogie rozwiązanie na pierwszy strzał bo chłodnice raz na dwa lata należy przepłukać co wiąże też się z wymianą płynu. Do następnej platformy zmieniamy socket CPU / i kartę. Co do pompki jak walniemy ją od EK to chodzą po 10lat i nic im nie jest, chyba że używamy płynów z kolorem który mocna się osadza. 

+ na pewno temp. tutaj nawet 14900k rozhulany poczuje się dobrze 

+ cisza

- koszty

- suwerena konserwacja

- obudowa, teoretycznie nie musi być jakaś droga ale jak jest TOP i FRONT zajęty to sekcja zasilania płyty przy jakiś pokręconych sztukach może też zyskiwać temperatury. 

w obecnych czasach to już tylko dla sportu robi się takie rzeczy bo procki AMD nie potrzebują takie chłodzenia a UV na karcie pozwoli jej odetchnąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, axsin302 napisał(a):

Fizykowi to można już podziękujmy i przedstawmy sprawę jasno. Zamontowanie na froncie obudowy z wentylatorami które tłoczą powietrze do środka jest najlepszym rozwiązaniem.

Zamontowanie chłodnicy na froncie, która tłoczy całe ciepło do środka obudowy, to podgrzewanie nie tylko wszystkiego co jest w obudowie, ale w ogóle problem z tym, że to ciepło nadal trzeba wyrzucać ze środka (i to najlepiej po cichu). O niebo lepszym rozwiązaniem jest bezpośrednie wyrzucanie ciepła z chłodnicy na zewnątrz (czyli chłodnica na wylocie).

Natomiast nawet jeśli dostanie to cyrkulacja powietrza i FIZYKA zmusza ogrzane powietrze które na dodatek porusza się szybciej

Nawet jak masz wielki przepływ gorącego strumienia powietrza, to ono i tak podgrzewa (patrz farelka). Natomiast konwekcja przyśpiesza przepływ powietrza tyle co nic (w porównaniu do przepływu wymuszonego wentylatorami).

tutaj przychodzi zestaw LC: 6/5 wentylatorów 240zł / pompka i rezerwuar 700-800zł ( raczej d5 pompka) / 2 chłodnice 360mm lub jedna 240/280 - 800-1000zł / 2m wężyka 60-80zł jak miękki / płyn 150zł 2l jak zwykły biały bez niczego / CPU - od 200zł z ALi do 600 w kraju od EK np. / złączki jak dobrze liczę to 10 z czego dwie mogą być zakrzywione tutaj może być różnie Borrow są po 22zł szt / no i

Zamiast się z tym bawić, to już bym wolał AiO do CPU i AiO do GPU.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi