Skocz do zawartości
KacperD

Jaka karta sieciowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule. Nie wiem jaką kartę sieciową mam kupić. Obecnie używam TP-Link TL-WN881ND ale jest to wersja 1.0, która działa do Windows'a 8 a ja mam obecnie Win 11.
Czy kartę sieciową muszę jakoś dostosować do komputera/routera czy mogę jakąkolwiek PCI-E kupić i będzie śmigać? Mój router to Huawei OptiXstar HG8245X6-10, jakby co.

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Możesz kupić np taką kartę sieciową https://www.x-kom.pl/p/1116420-karta-sieciowa-asus-pce-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html

Karta ta ma wsparcie dla systemu Win 11, także dla 5GHz oraz 6GHz.Router obsługuje  standard ax, więc połączysz się z tą kartą sieciową,na minus jest też bardziej podatna na przeszkody.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta działa ale np. pobieranie mam max około 5MB/s, gdzie powinienem mieć bardziej 30MB/s. Jest to chyba kwestia tego, że ta karta ma sterowniki max do Windowsa 8 i takie też pobrałem.

3 godziny temu, Amoros napisał(a):

Witam

Możesz kupić np taką kartę sieciową https://www.x-kom.pl/p/1116420-karta-sieciowa-asus-pce-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html

Karta ta ma wsparcie dla systemu Win 11, także dla 5GHz oraz 6GHz.Router obsługuje  standard ax, więc połączysz się z tą kartą sieciową,na minus jest też bardziej podatna na przeszkody.

Trochę się rozejrzałem w temacie na własną rękę (zapytałem ChatuGPT XD) i mi polecił takie karty:
- Intel AX200
- GC-WBAX200
- TP-Link Archer T6E
- ASUS PCE-AC56
ale z tego co widzę, wszystkie z nich mają ponad 2x mniejszą prędkość transmisji więc chyba zdecyduję się na tą polecaną przez ciebie.

Dzięki wielkie z pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, KacperD napisał(a):

Karta działa ale np. pobieranie mam max około 5MB/s, gdzie powinienem mieć bardziej 30MB/s. Jest to chyba kwestia tego, że ta karta ma sterowniki max do Windowsa 8 i takie też pobrałem.

Trochę się rozejrzałem w temacie na własną rękę (zapytałem ChatuGPT XD) i mi polecił takie karty:
- Intel AX200
- GC-WBAX200
- TP-Link Archer T6E
- ASUS PCE-AC56
ale z tego co widzę, wszystkie z nich mają ponad 2x mniejszą prędkość transmisji więc chyba zdecyduję się na tą polecaną przez ciebie.

Dzięki wielkie z pomoc.

Intel AX210. Tylko ta karta jest na m.2 pcie i będziesz potrzebował śledzia z antenami.  Karta obsługuje pasmo 160Mhz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście poleciłbym podłączenie internetu kablem, bo w listy urządzeń wnioskuję, że problem dotyczy komputera stacjonarnego, a router posiada 4 złącza nazywane RJ45. Kabel to przede wszystkim bardziej stabilne łącze, zawsze pracujące na pełnej prędkości niezależnie od ilości sieci i urządzeń WiFi w okolicy oraz niższy ping (o ile mi wiadomo). Płyta główna powinna mieć złącze 1Gbps, a na pewno 100 Mbps. Gdyby jakimś cudem było to wolniejsze złącze, to nadal tańsza powinna być karta sieciowa LAN niż WiFi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi