KacperD Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2024 Tak jak w tytule. Nie wiem jaką kartę sieciową mam kupić. Obecnie używam TP-Link TL-WN881ND ale jest to wersja 1.0, która działa do Windows'a 8 a ja mam obecnie Win 11. Czy kartę sieciową muszę jakoś dostosować do komputera/routera czy mogę jakąkolwiek PCI-E kupić i będzie śmigać? Mój router to Huawei OptiXstar HG8245X6-10, jakby co. Z góry dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2024 Witam Możesz kupić np taką kartę sieciową https://www.x-kom.pl/p/1116420-karta-sieciowa-asus-pce-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html Karta ta ma wsparcie dla systemu Win 11, także dla 5GHz oraz 6GHz.Router obsługuje standard ax, więc połączysz się z tą kartą sieciową,na minus jest też bardziej podatna na przeszkody. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2024 2 godziny temu, KacperD napisał(a): Obecnie używam TP-Link TL-WN881ND ale jest to wersja 1.0, która działa do Windows'a 8 a ja mam obecnie Win 11. ... i Windows 11 nie ściągnął sobie sterowników/karta na nim nie chce działać? 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KacperD Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Karta działa ale np. pobieranie mam max około 5MB/s, gdzie powinienem mieć bardziej 30MB/s. Jest to chyba kwestia tego, że ta karta ma sterowniki max do Windowsa 8 i takie też pobrałem. 3 godziny temu, Amoros napisał(a): Witam Możesz kupić np taką kartę sieciową https://www.x-kom.pl/p/1116420-karta-sieciowa-asus-pce-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html Karta ta ma wsparcie dla systemu Win 11, także dla 5GHz oraz 6GHz.Router obsługuje standard ax, więc połączysz się z tą kartą sieciową,na minus jest też bardziej podatna na przeszkody. Trochę się rozejrzałem w temacie na własną rękę (zapytałem ChatuGPT XD) i mi polecił takie karty: - Intel AX200 - GC-WBAX200 - TP-Link Archer T6E - ASUS PCE-AC56 ale z tego co widzę, wszystkie z nich mają ponad 2x mniejszą prędkość transmisji więc chyba zdecyduję się na tą polecaną przez ciebie. Dzięki wielkie z pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 54 minuty temu, KacperD napisał(a): Karta działa ale np. pobieranie mam max około 5MB/s, gdzie powinienem mieć bardziej 30MB/s. Jest to chyba kwestia tego, że ta karta ma sterowniki max do Windowsa 8 i takie też pobrałem. Trochę się rozejrzałem w temacie na własną rękę (zapytałem ChatuGPT XD) i mi polecił takie karty: - Intel AX200 - GC-WBAX200 - TP-Link Archer T6E - ASUS PCE-AC56 ale z tego co widzę, wszystkie z nich mają ponad 2x mniejszą prędkość transmisji więc chyba zdecyduję się na tą polecaną przez ciebie. Dzięki wielkie z pomoc. Intel AX210. Tylko ta karta jest na m.2 pcie i będziesz potrzebował śledzia z antenami. Karta obsługuje pasmo 160Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Osobiście poleciłbym podłączenie internetu kablem, bo w listy urządzeń wnioskuję, że problem dotyczy komputera stacjonarnego, a router posiada 4 złącza nazywane RJ45. Kabel to przede wszystkim bardziej stabilne łącze, zawsze pracujące na pełnej prędkości niezależnie od ilości sieci i urządzeń WiFi w okolicy oraz niższy ping (o ile mi wiadomo). Płyta główna powinna mieć złącze 1Gbps, a na pewno 100 Mbps. Gdyby jakimś cudem było to wolniejsze złącze, to nadal tańsza powinna być karta sieciowa LAN niż WiFi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...