Yacentyx Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Szukam laptopa 24, max 25,5 cali (mobilny) wyłącznie do internetu i filmów. Może być poleasingowy z dobrym wyświetlaczem. Zastanawiam się, czy dobrym wyborem byłby taki na kartę SIM z wbudowanym modemem LTE (4G, 5G). Obecnie na Dell Latitude 7480 z Samsungiem S10e jako router osiągam od 70-100 Mb/s więc komfortowo. Budżet da się trochę naciągnąć jeśli tylko na pewno warto. Mam maszt z nadajnikiem 5G w odległości 1,5km. Czego szukać? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Rozumiem, że miałeś na myśli 14 do 15.6 cala, a nie 24-25? Bo o takich, to raczej nie słyszałem. Do tych zastosowań ten budżet to przerost formy nad treścią według mnie. Do netu i filmów to są laptopy w okolicach 1500 zł NOWE z jakimś Ryśkiem 5 i 16 GB RAM, bo więcej nie trzeba. Jak otwierasz bardzo dużo kart, to możesz pomyśleć o 32 GB. W używanych do podobny budżet (1500) to już dość świeże i mocne maszyny - jak do tych zastosowań. Tradycyjnie pewnie jakiś HP Elitebook, Lenovo ThinkPad albo ich odpowiednik od Dell (nie znam nazwy). Przejrzyj ASMO i podobne strony, przejrzyj Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacentyx Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, ULLISSES napisał(a): 2 godziny temu, ULLISSES napisał(a): Rozumiem, że miałeś na myśli 14 do 15.6 cala, a nie 24-25? Bo o takich, to raczej nie słyszałem. Do tych zastosowań ten budżet to przerost formy nad treścią według mnie. Do netu i filmów to są laptopy w okolicach 1500 zł NOWE z jakimś Ryśkiem 5 i 16 GB RAM, bo więcej nie trzeba. Jak otwierasz bardzo dużo kart, to możesz pomyśleć o 32 GB. W używanych do podobny budżet (1500) to już dość świeże i mocne maszyny - jak do tych zastosowań. Tradycyjnie pewnie jakiś HP Elitebook, Lenovo ThinkPad albo ich odpowiednik od Dell (nie znam nazwy). Przejrzyj ASMO i podobne strony, przejrzyj Allegro. Oczywiście, że 14-15,6 cala. Natomiast zależy mi aby być mobilnym, uniezależnionym od zewnętrznych modemów. Budżetowe, tanie laptopy raczej nie będą posiadały wbudowanych modemów LTE a tym bardziej 5G. No i bardzo dobry ekran też raczej nie zaoferują tanie laptopy. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Yacentyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 W takim razie w okolicach 3000 zł zaczynają się laptopy z ekranami OLED, co mocno ogranicza ich wybór zapewne do serii Vivobook lub czegoś podobnego. Wybitny IPS to jest chyba coś, co nie istnieje w laptopach poza Apple w wersji Pro i może jakimiś HP, Dell, których nie znam. Nie mam jednak pojęcia, jak wygląda kwestia wbudowanych modemów w takich laptopach. W serii Elitebook oczywiście można je znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacentyx Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Otóż to właśnie. Gdyby to było proste, nie pytałbym tutaj. Trudno o lapka z modemem, dobrym panelem w rozsądnej cenie. Jedyne co do tej pory znalazłem to https://allegro.pl/oferta/laptop-hp-elitebook-655-g10-15-6-ryzen-7-7730u-16gb-512gb-11pro-3y-lte-17019645227 i chyba nie ma alternatywy, bo kolejne propozycje to chyba Asus za 4,700 zł. Dlatego myślałem także o poleasingowych. Ciężki temat. Rozważę jeszcze coś z modemem zewnętrznym. Kolejny klamot do targania. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Yacentyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prxemo Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Kup porządnego, współczesnego laptopa ze współczesnym OS (11 czy jakiś ogarnięty Linux). Zrób sobie router Wi-Fi z telefonu, albo kup za 150 zł modem na USB. Po co kombinujesz z używanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...