Skocz do zawartości
Yacentyx

Laptop do filmów i Internetu do 3500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam laptopa 24, max 25,5 cali (mobilny) wyłącznie do internetu i filmów. Może być poleasingowy z dobrym wyświetlaczem. Zastanawiam się, czy dobrym wyborem byłby taki na kartę SIM z wbudowanym modemem LTE (4G, 5G). Obecnie na Dell Latitude 7480 z Samsungiem S10e jako router osiągam od 70-100 Mb/s więc komfortowo. Budżet da się trochę naciągnąć jeśli tylko na pewno warto. Mam maszt z nadajnikiem 5G w odległości 1,5km. Czego szukać? 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że miałeś na myśli 14 do 15.6 cala, a nie 24-25? Bo o takich, to raczej nie słyszałem.

Do tych zastosowań ten budżet to przerost formy nad treścią według mnie. Do netu i filmów to są laptopy w okolicach 1500 zł NOWE z jakimś Ryśkiem 5 i 16 GB RAM, bo więcej nie trzeba. Jak otwierasz bardzo dużo kart, to możesz pomyśleć o 32 GB.

W używanych do podobny budżet (1500) to już dość świeże i mocne maszyny - jak do tych zastosowań. Tradycyjnie pewnie jakiś HP Elitebook, Lenovo ThinkPad albo ich odpowiednik od Dell (nie znam nazwy). Przejrzyj ASMO i podobne strony, przejrzyj Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, ULLISSES napisał(a):

2 godziny temu, ULLISSES napisał(a):

Rozumiem, że miałeś na myśli 14 do 15.6 cala, a nie 24-25? Bo o takich, to raczej nie słyszałem.

Do tych zastosowań ten budżet to przerost formy nad treścią według mnie. Do netu i filmów to są laptopy w okolicach 1500 zł NOWE z jakimś Ryśkiem 5 i 16 GB RAM, bo więcej nie trzeba. Jak otwierasz bardzo dużo kart, to możesz pomyśleć o 32 GB.

W używanych do podobny budżet (1500) to już dość świeże i mocne maszyny - jak do tych zastosowań. Tradycyjnie pewnie jakiś HP Elitebook, Lenovo ThinkPad albo ich odpowiednik od Dell (nie znam nazwy). Przejrzyj ASMO i podobne strony, przejrzyj Allegro.

Oczywiście, że 14-15,6 cala. Natomiast zależy mi aby być mobilnym, uniezależnionym od zewnętrznych modemów. Budżetowe, tanie laptopy raczej nie będą posiadały wbudowanych modemów LTE a tym bardziej 5G. No i bardzo dobry ekran też raczej nie zaoferują tanie laptopy.

Edytowane przez Yacentyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie w okolicach 3000 zł zaczynają się laptopy z ekranami OLED, co mocno ogranicza ich wybór zapewne do serii Vivobook lub czegoś podobnego. Wybitny IPS to jest chyba coś, co nie istnieje w laptopach poza Apple w wersji Pro i może jakimiś HP, Dell, których nie znam.
Nie mam jednak pojęcia, jak wygląda kwestia wbudowanych modemów w takich laptopach. W serii Elitebook oczywiście można je znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to właśnie. Gdyby to było proste, nie pytałbym tutaj. Trudno o lapka z modemem, dobrym panelem w rozsądnej cenie. Jedyne co do tej pory znalazłem to https://allegro.pl/oferta/laptop-hp-elitebook-655-g10-15-6-ryzen-7-7730u-16gb-512gb-11pro-3y-lte-17019645227 i chyba nie ma alternatywy, bo kolejne propozycje to chyba Asus za 4,700 zł. Dlatego myślałem także o poleasingowych. Ciężki temat. Rozważę jeszcze coś z modemem zewnętrznym. Kolejny klamot do targania. 

Edytowane przez Yacentyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi