Skocz do zawartości
ArkusZet

Crucial MX500 (nowy) - problem - niskie prędkości + błędy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odpaliłem wczoraj Forze Horizon 5, w tle miałem odpaloną jedną kartę w Chromie z podcastem, i klienta LoLa. Podczas rozgrywki kilku krotnie uświadczyłem niedoczytywanie tekstur w oddali i komunikat o słabej przepustowości dysku albo procesora. Obstawiał bym że winna leży po stronie leciwego już procka i5-3570K, chociaż podobne combo otwartych aplikacji robiłem na starym HDDeku i nie miałem takich problemów. Dla świętego spokoju sprawdziłem dysk HD tunem i CrystalDiskiem Info/Mark, (wyniki na screenach). Wydaje mi się że coś blokuje pełne prędkości dysku, i dziwią mnie też trochę, nie które wartości w CrystalDiskInfo pokazujące Erorry, a dysk jest nowy, z świeżo postawionym systemem.

HD tune.png

CrystalDiskMark C.png

CrystalDiskMark D.png

CrystalDiskInfo.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz inny kabel pod ręką, to sprawdź. Możesz też sprawdzić inne gniazdo na płycie.

W menedżerze urządzeń masz wszystkie sterowniki zainstalowane? Aktualizacje zrobione?

Więcej jak 550 pewnie nie poleci, ale te niecałe 400 to chyba jednak trochę mało.
https://www.thessdreview.com/our-reviews/crucial-mx500-ssd-review-1tb-the-best-value-in-sata/3/

Czyżby w nowszych wersjach był gorszy kontroler?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ciekawy temat, ale aby dysk przetestować to nie jako działający pod systemem plus włączone coś tam, tylko najlepiej jako osobny nośnik, ale nie zawsze jest taka możliwość .

to już było kilka eonów temu jak korzystało się z Z77 , a takie pytanie gdzie jest podłączony obecnie dysk , pod jakie gniazdo ? bo na Z77 było tak ze są zarówno gniazda z SATA II jak i gniazda z SATA III , no to jak podłączyłeś sie pod SATA II no to xD 

yyy, jakie gniazda ?

obstrukcja użytkownika strona 13. 

https://download.asrock.com/Manual/Z77 Extreme4.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, radiergummi napisał(a):

Zaczynasz mnie gościu drażnić swoimi postami.

ok proszę o rozwiniecie tematu , wskazanie gdzie zamieściłem nie odpowiednie wpisy które są nie zgodne z regulaminem portalu. 

47 minut temu, radiergummi napisał(a):

Jak masz ochotę pisać tylko zaczepne posty to ja cię odpowiednio wynagrodzę.

może i już dzisiaj jestem zmęczony i umknęło mojej uwadze ze CDI pokazuje SATA 600 , ale czy to jest powód do tego aby stosować groźby wobec użytkownika ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowiłem jeszcze raz przyjrzeć sie temu tematowi 

płyta główna posiada dwie pary gniazd , jedne są podłączone i zarządzane przez kontroler  Z77 i druga parę po przez kontroler ASMedia ASM1061 ,i użytkownik zakładający temat "ArkusZet" mógł by zajrzeć do instrukcji użytkownika pod który kontroler ma aktualnie podłączony dysk i czy zmieniając na inny ale podpinając pod SATA III parametry dysku sie poprawia , czyli zgodnie z opisem gniazd zamieszczonym w instrukcji użytkownika s.13 

https://download.asrock.com/Manual/Z77 Extreme4.pdf 

ponieważ posiadam dwa takie dyski ale jako magazyn danych w kieszeniach na usb i zapełnione są pod korek, ilość wolnego miejsca 19GB , to specjalnie dla dla jednego "pana" oba wyciągnąłem i podłączyłem na kablu SATA III aby sprawdzić parametry odczytu i na jakim kontrolerze są aby zakładający temat mógł porównać czy posiadany przez niego dysk tez jest na takim kontrolerze czy innym.

DCI.jpg

kontroler 1.jpg

kontroler.jpg

mx500.1.jpg

odczyt.jpg

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie, panowie spokojnie, pozytywne nastawienie 🙂 

A co do dysku to ogólnie jestem trochę w szoku bo przepięcie dysku z jednego SATA3 do innego SATA3 pomogło i tak prezentują się teraz prędkości. 

CrystalDiskMarkCnew.png.e30644a4aff4565ee71d39db103d12af.png  

Zastanawia, mnie jeszcze, czemu w HD Tunie są takie słabe wyniki nawet na tym drugim wejściu SATA3 gdzie jest poprawa.

HDtunenew.png.7e96785ed12f01ad7dfe6a8e1de34cf2.png

Dla porównania pierwszy lepszy wynnik z sieci.

213_crucial_mx500_1tb_HD-Tune.jpg.1ed7d3e7205241e0dc2c402c70f1a9e0.jpg

Fakt że ktoś używał płatnej wersji Pro ale czy darmowa wersja HD Tuna aż tak by zakłamywała wynik ?

Znalazłem też w sieci różne artykuł na temat softwerów tych dysków MX500, i pobrałem program "Crucial Storage Executive" i pokazuje mi w nim że niby jest jakiś update z poprawkami, ale sam nie wiem czy go robić skoro prędkości wróciły w miarę do normy, i jak mam być szczery to pierwszy raz słyszę że się robi updaty dysku o.O 

CrucialStorageExecutive.thumb.png.a4a2e542369473a7c6d97710f722f9cb.png

I na koniec mam jeszcze pytanko na temat tych errorów z CrystalDiskInfo z pierwszego posta, czy to normalne że one występują na nowym dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij co pokazuje odczyt z oprogramowania producenta czyli właśnie Crucial SE i co pokazuje odczyt S.M.A.R.T.

i porównaj z np.

https://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

jeśli jest aktualizacja to nie zaszkodzi przeprowadzić , podłączyłem swoje dwa dyski, mi program pokazuje że jest dla mojej wersji M3CR033 nie ma aktualizacji, a jak wykopałem trzeci dysk co ma oprogramowanie M3CR045 jest aktualizacja do wersji 047.,i po aktualizacji uruchomiłem PC ponownie , przy uruchomieniu system koniecznie chciał ten dysk przeskanować , z tego co widzę żadne dane z dysku nie ucierpiały .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi