Trylobit Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zamierzam kupić zestaw procek+płyta+ram, na procesor jestem raczej zdecydowany na Ryzen 7 7700 natomiast chcę 64GB (2x32GB) ramu z możliwością rozszerzania do 128GB w przyszłości bez jakichś problemów, nie jestem całkiem na bierząco ze sprzętem ale widziałem sporo komentarzy że z 4 kościami DDR5 bywają problemy stąd moje pytanie, jaki ram i jaka płyta żeby tych problemów nie było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 To jest taka loteria że nie trafisz - problem leży w procesorze, nie w płycie czy pamięciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Asus TUF GAMING B650-E WIFI https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b650-e-wifi-13179002/ https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-128-gb-5200mhz-cl40-kf552c40bwak4-128-13121388/ możesz kupić oczywiście na początek dwie kości. Szybkość nie jest najważniejsza w pojemności rozumiem, że jest to czysta do pracy https://ibb.co/pKF49Y9 to tylko przykład, można szukać po płytach Edytowane 31 Grudnia 2024 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 8 godzin temu, Trylobit napisał(a): Zamierzam kupić zestaw procek+płyta+ram, na procesor jestem raczej zdecydowany na Ryzen 7 7700 natomiast chcę 64GB (2x32GB) ramu z możliwością rozszerzania do 128GB w przyszłości bez jakichś problemów, nie jestem całkiem na bierząco ze sprzętem ale widziałem sporo komentarzy że z 4 kościami DDR5 bywają problemy stąd moje pytanie, jaki ram i jaka płyta żeby tych problemów nie było? Ja bym powiedział, że problem leży głównie w procesorze. W mniejszym stopniu dotyczy ramu czy pamięci. Co się przekłada na to, że nie ma pewnych rozwiązań. Innymi słowy jak chcesz dużo ramu to bierz 96GB 6000 cl30 lub cl32. 128GB będzie pracować ale z małymi prędkościami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Podłączę się do tematu, na stronie był taki test https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr5-single-vs-dual-channel-single-vs-dual-rank-amd-am5 nie za bardzo zrozumialem jaki jest tego wniosek; czy zastosowanie 192gb ramu na procku z am5 jest mozliwe - zeby taktowania byly w okolicach powiedzmy 5600-6400mhz? Jak nic nie ruszam w profilach to wyswietla mi 4800mhz jak dobrze pamiętam - mam plytę x670e i procek 7600 pamieci g.skill neo 2x32 expo 6000 cl30 Edytowane 31 Grudnia 2024 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 Godzinę temu, VonV3in napisał(a): czy zastosowanie 192gb ramu na procku z am5 jest mozliwe - zeby taktowania byly w okolicach powiedzmy 5600-6400mhz? jak wygrasz losowanie i dostaniesz bardzo dobrego procka z puli. W teście była konfiguracja 4x16GB SR. Moduły SR są odrobinę wolniejsze, ale mniej obciążają kontroler. Moduły 32GB (i większe) są to moduły DR. Szybsze ale bardziej obciążają kontroler. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 7 godzin temu, VonV3in napisał(a): Podłączę się do tematu, na stronie był taki test https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr5-single-vs-dual-channel-single-vs-dual-rank-amd-am5 nie za bardzo zrozumialem jaki jest tego wniosek; czy zastosowanie 192gb ramu na procku z am5 jest mozliwe - zeby taktowania byly w okolicach powiedzmy 5600-6400mhz? Zapomnij o czymś takim, prędzej w totka wygrasz niż takie takty z 4x48GB 7 godzin temu, VonV3in napisał(a): Jak nic nie ruszam w profilach to wyswietla mi 4800mhz jak dobrze pamiętam O ile w ogóle ruszy, wystartuje Ci PC, to spodziewaj się nawet 3600 MHz, a to co ustawi się wyżej to Twoje 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trylobit Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Z tego co rozumiem to taka jest kolejność konfiguracji od najmniej problematycznej (osiągającej najwyższe częstotliwości) do najbardziej problematycznej (może nawet nie działać): 2x Single Rank 2x Dual Rank 4x Single Rank 4x Dual Rank Więc czy może opcja 4x24GB SR ma sens? teraz bym sobie kupił 48GB które powinno mi wystarczyć w tej chwili a później dołożyłbym drugie tylko jak patrzę na ceny (ale być może źle patrzę) to moduły 24GB kosztują więcej za 1GB niż moduły 32GB więc trochę bez sensu... i ogólnie wygląda że jest mniej dostępnych modeli 24GB Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Trylobit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Środa o 09:45 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:45 15 godzin temu, Trylobit napisał(a): Więc czy może opcja 4x24GB SR ma sens? teraz bym sobie kupił 48GB które powinno mi wystarczyć w tej chwili a później dołożyłbym drugie tylko jak patrzę na ceny (ale być może źle patrzę) to moduły 24GB kosztują więcej za 1GB niż moduły 32GB więc trochę bez sensu... i ogólnie wygląda że jest mniej dostępnych modeli 24GB No i tutaj masz kolejny problem. To może nie zadziałać. Producent może coś zmienić w produkcie i jedna partia kości nie będzie chciała współpracować z kolejną. Innymi słowy, powinno się kupować zestaw. Na pewno jednak są większe szansę, że coś takiego ruszy niż 128GB 6000 CL30. Osobiście jednak nie szedłbym tą drogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...