Skocz do zawartości
wporzo_ziut

Potrzebne wsparcie z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję pomocy z komputerem. 

Problem wystąpił wczoraj kiedy na moment uruchomiłem komputer pokorzystałem z niego i go wyłączyłem, po wyłączeniu komputer nie chciał zbootować ani nie daje obrazu. Świeci się jedynie dioda DRAM na płycie głównej na pomarańczowo i Speaker nie daje żadnych komunikatów jedynie po wyjęciu RAM o jego braku. Próbowałem aktualizować BIOS poprzez Pendrive i USB z tyłu płyty ale płyta go tak jakby odrzucała i dioda obok przycisku FLASH BIOS po 3-4 mignięciach zaczyna świecić już stale. Co mam zrobić?

Części:

Ryzen 1600AF

Asus Rog Strix B450-F Gaming II

Viper Patriot Blackout Edition 3600Mhz 2x8GB

RX 580 Sapphire Nitro+ 4GB

SPC SUPREMO FM2 650W

WD Blue 1TB HDD

Crucia

l 500GB m.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... pierwsza generacja RYZEN co daje 4 lata... czyściłeś go kiedykolwiek? Jeżeli nie, to rozkręć na części pierwsze, wszystko odkurz pędzelkiem (osobiście lubię zwędzić taki szeroki z miękkim włosem do makijażu) + przetrzyj styki od RAM i złącze PCI-e od karty graficznej szmatką z alkoholem (nie rozpuszczalnikiem)! Dodatkowo można przeflashować BIOS, ale pamiętaj że USB FlashBack od ASUS-a wymaga zmiany nazwy pliku na RX450F2.CAP i przeformatować USB sticka na FAT32.

A jak nadal nie zadziała, to trzeba poszukać podobnego kompa i sprawdzać część-po-części, w pierwszej kolejności sprawdziłbym:

1. PSU
  2. GPU
  3. RAM
  4. MOBO
Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi