Erthid Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Cześć Mam w planach delikatny upgrade komputera, bo czas daje o sobie znać. Komputer składałem sam 6 lat temu z myślą w przyszłości właśnie o poprawieniu wydajności nie wymieniając wszystkich komponentów. Za ~2-3 lata będzie wymieniany cały. Mój aktualny sprzęt: Ryzen 5 2600 B450-A PRO GTX 1060 6GB Zasilacz Silentium 600W Kostki RAM 2x8GB 3200 MHz DDR4 Co najbardziej razi mnie to moja karta graficzna, 6 lat temu była dobrym średniakiem, dziś już tak o niej napisać nie mogę. Osobiście uważam że warto byłoby zmienić "na już" kartę graficzną i tu pytanie -> co moglibyście polecić? Dobrą propozycją wydaje mi się RTX 3060 12 GB bo nie jest to karta z górnej półki, spora ilość VRAM uciągnie te 2-3 lata w przód. Cena za używki nawet z roczną gwarancją wynosi po 800-900zł więc zadowalałoby mnie to. Bottlenecka nie powinno być, kilka testów z tym połączeniem na yt widziałem i wydaje się ok. BIOS zaaktualizowany w płycie po 6 latach więc problemu z kompatybilnością być nie powinno. Prosiłbym o jakieś uwagi lub propozycję, będę wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j3drek Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Cześć. Mam podobny zestaw tylko inne GPU, rx570. Po zagłębieniu się w temat zamówiłem ryzena 5 5600 w miejsce 2600, a kartę graficzną rx6600. Ale póki co czekam na sprzęt więc w przyszłym tygodniu będę mógł powiedzieć coś więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j3drek Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Cześć. Mam podobny zestaw tylko inne GPU, rx570. Po zagłębieniu się w temat zamówiłem ryzena 5 5600 w miejsce 2600, a kartę graficzną rx6600. Ale póki co czekam na sprzęt więc w przyszłym tygodniu będę mógł powiedzieć coś więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erthid Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Też widziałem że bardzo polecany jest procek r5 5600, koniecznie daj znac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Witam mnie bardziej interesuje jak to będzie działać , bo nie zawsze starsze płyty główne po mimo aktualizacji biosu dobrze dogadują sie z nowymi procesorami, na B550 nie powinno być problemów a na B450 to czasami różnie bywa, mam nadziej ze po wymianie procesora zamieścicie swoje opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j3drek Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Witam ponownie. U mnie juz CPU i GPU wymienione, przypomne,że był to rx570 na rx6600 i ryzen 5 2600 na 5600, a mobo Gigabyte b450 s2h z aktualnym biosem. Niewiele gram i upgrady robię czysto hobbystycznie, ale póki co odpalilem world of tanks to z około 100 fps teraz 200 i cyberpunka, tam z niecałych 50fps avg teraz 100 obie na tych samych ustawieniach co wcześniej. Mam 3d mark'a jak chcielibyście jakiś konkretny test to mogę odpalić i się podzielić wynikiem. Upgrade uważam za udany 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...