Skocz do zawartości
Erthid

Upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam w planach delikatny upgrade komputera, bo czas daje o  sobie znać. Komputer składałem sam 6 lat temu z myślą w przyszłości właśnie o poprawieniu wydajności nie wymieniając wszystkich komponentów. Za ~2-3 lata będzie wymieniany cały.

Mój aktualny sprzęt: 

Ryzen 5 2600

B450-A PRO

GTX 1060 6GB

Zasilacz Silentium 600W

Kostki RAM 2x8GB 3200 MHz DDR4

Co najbardziej razi mnie to moja karta graficzna, 6 lat temu była dobrym średniakiem, dziś już tak o niej napisać nie mogę. Osobiście uważam że warto byłoby zmienić "na już" kartę graficzną i tu pytanie -> co moglibyście polecić? Dobrą propozycją wydaje mi się RTX 3060 12 GB bo nie jest to karta z górnej półki, spora ilość VRAM uciągnie te 2-3 lata w przód. Cena za używki nawet z roczną gwarancją wynosi po 800-900zł więc zadowalałoby mnie to. Bottlenecka nie powinno być, kilka  testów z tym połączeniem na yt widziałem i wydaje się ok. BIOS zaaktualizowany w płycie po 6 latach więc problemu z  kompatybilnością być nie powinno.

Prosiłbym o jakieś uwagi lub propozycję, będę wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Mam podobny zestaw tylko inne GPU, rx570. Po zagłębieniu się w temat zamówiłem ryzena 5 5600 w miejsce 2600, a kartę graficzną rx6600. Ale póki co czekam na sprzęt więc w przyszłym tygodniu będę mógł powiedzieć coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Mam podobny zestaw tylko inne GPU, rx570. Po zagłębieniu się w temat zamówiłem ryzena 5 5600 w miejsce 2600, a kartę graficzną rx6600. Ale póki co czekam na sprzęt więc w przyszłym tygodniu będę mógł powiedzieć coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

mnie bardziej interesuje jak to będzie działać , bo nie zawsze starsze płyty główne po mimo aktualizacji biosu dobrze dogadują sie z nowymi procesorami, na B550 nie powinno być problemów a na B450 to czasami różnie bywa, mam nadziej ze po wymianie procesora zamieścicie swoje opinie.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi