Skocz do zawartości
Kocislaw

Zestaw do pracy (programowanie / AI) + sporadycznie gry w 1440p z możliwością 2160p w przyszłości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

musiałem stworzyć nowe konto na forum bo bardzo dawno mnie nie było.
Przychodzę do Was z prośbą o pomoc w dobraniu komponentów do nowego zestawu.
Wypadłem z obiegu jeżeli chodzi o sprzęt i potrzebuję Waszej pomocy.
Poniżej to co udało mi się do tej pory wyszperać, ale niczego nie trzymam się kurczowo. 
Budżet jest kwestią drugorzędną tzn. wolę dopłacić za jakość / stabilność, ale z drugiej strony nie chcę wydawać pieniędzy niepotrzebnie, jeżeli można taniej. Innymi słowy - rozsądnie 🙂

Założenia

• Chcę iść w AMD, chyba że na etapie dyskusji z jakiegoś powodu wyjdzie, że Intel może być lepszym rozwiązaniem,
  • Potrzebuję możliwie jak najwięcej RAMu. Z tego co czytałem to chyba na X870E powinno się uruchomić 128 GB, choć teoretycznie np. niektóre płyty obsługują 192 GB lub nawet 256 GB, ale to chyba już czysta teoria,
  • Potrzebuję podłączyć możliwie jak największą ilość dysków SSD m2 bez ograniczania PCI x16 dla grafiki.

1. Procesor
Coś z najnowszych Ryzenów 9: 9900X / 9950X lub być może coś w wersji X3D - zobaczymy po testach.

2. Płyta główna + RAM
Dobrze dogaduję się z Asusem.
Za to z jakiś powodów nie lubimy się z MSI i Gigabyte. Wszystkie komponenty jakie miałem od tych producentów, albo nie działały na starcie, ale padały / zawieszały się itd. MSI zyskało u mnie przydomek "Mega Shit Inside" 😉
Natomiast, jeżeli z jakiegoś powodu okaże się, że któraś z płyt góruje nad innymi to jestem gotowy dać im jeszcze jedną szansę.

To co dotychczas poszukałem i biorę pod uwagę:

image.png.0bdf74b365868d0110af7d92f33dbf2d.png

Asrock wydaje się faworytem pod względem SSD, ale nie miałem wcześniej do czynienia z ich płytami.
Druga sprawa to łatwość uruchomienia jak największej REALNEJ ilości RAM. Maks prędkość ma mniejsze znaczenie, chodzi mi o stabilność - chyba że okaże się, że jednak maks taktowanie pamięci ma jakieś mega znaczenie, o którym nie wiem.
Oczywiście jeżeli jest coś innego wartego uwagi na co dotychczas nie trafiłem to piszcie.

EDIT:
Z drugiej strony do Asus Hero też można podłączyć 4 ssd z wykorzystaniem portu SAS, tylko teraz widzę, że cenka lekko pojechana w kosmos.

RAM - tu potrzebuję porady jakie moduły będą najlepsze. Gdyby 128 GB było trudne do osiągnięcia stabilnie to biorę też pod uwagę 96 GB.

3. SSD
Na razie to co mam z poprzednich zestawów jest ok, więc tu temat jest załatwiony.

4. Grafika
Docelowo najpewniej coś z nVidii 5xxx - testy / dostępność / cena zadecydują

5. Chłodzenie procka 
Z zasobów mam jakiegoś NZXT Krakena 360 lub Arctic Liquid Freezer III 360. Zobaczymy jak się będą sprawować, ewentualnie pomyślimy o czymś innym.

6. Obudowa
No i tu mam dylemat. Poszukuję czegoś co zapewni możliwie maksymalna ciszę przy akceptowalnych temperaturach. Może być

• duża - tak, żeby pomieściła AIO 360 lub nawet 420 jeżeli będzie sens, a poza tym łatwiej się układa wszystkie kable. Nie wykluczam wrócenia do powietrza, jeżeli komfort będzie lepszy.
  • "brzydka", najlepiej bez okna i żadnych świecidełek (jak muszą być to trudno)

Myślałem przykładowo o jakimś Phanteks lub Lian Li, ale tu nie mam rozeznania co jest warte uwagi.

7. Zasilacz
Mam do wykorzystania be quite Straight power 11 1200W Platinium chyba nawet z oryginalnym kablem 12VHPWR, ale czy on się nada do nowych 5xxx jeżeli chodzi o wtyczkę/ki zasilania to się okaże.

8. Monitor
Na razie mam -  w przyszłości może pomyślę o jakim OLED, ale nie wiem jak aktualnie wygląda temat czcionek na OLED w Windows, czy coś się poprawiło w tym temacie.

Za wszystkie porady / sugestie / wskazówki / modyfikacje będę ogromnie wdzięczny 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoń do sklepu Proline i niech ci składają taki ram bo NIKT ci nie powie czy to ruszy, a nawet jeśli to będzie to jakiś głupiec(oczywiście to żart ale lepiej to sprawdzić na miejscu) Zapewne będzie 670 lub wyżej aby już miały PCIe 5, do pracy nie musi być szybki a jak musi to za pewne nie taki jaki sobie wymarzyłeś. 

Proocek jak wolisz ja ci proponuję 7900 do pracy nie wiele się różnić wydajnościowo, cena lepsza a nie grzeje się jak piec 

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-7900/8.html

Oszczędzisz sobie na Aio bo wystarczy dobre wieżowe aby dał sobie radę. 

Silver Monkey X FROSTY PRO 2x120 mm chodź w tej cenie 240mm aio też można szukać na promocjach 

Obudowa jakiś phanteks lepszy i ci wystarczy chyba że 700 endorfi albo w proline jakiś zenpc. 

Co do zasilacza to Bequit, za swoje wybuchające zasilacze ma Nobla. 

Polecam Seasonic vertex Gx już na pcie 5.0 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zacznij od ASUS X870E Pro art gdzie masz 2x M.2 5.0 + 2x M.2 4.0? Ostatanie złączme M.2 4.0 dzieli przepustowość z Gniazdo PCIEX16(G5)_2 więc drugim slotem PCIe a tutaj będzie i tak tylko jedno GPU? Nie będzie multi GPU pod AI? Choć nawet, przepustowośc nie ma tutaj za bardzo i tak nic do gadania. 

I do tej płyty szukasz tych pamięci z QVL

CORSAIR    CMK192GX5M4B5200C38(Ver 3.53.02)    4x 48GB    XMP    5200    5200    DS    Micron    38-38-38-84    1.25    1,2,4

https://www.corsair.com/pl/pl/p/memory/cmk192gx5m4b5200c38/vengeance-192gb-4x48gb-ddr5-dram-5200mhz-c38-memory-kit-black-cmk192gx5m4b5200c38

Obudowę możesz dać https://proline.pl/obudowa-do-komputera-phanteks-enthoo-pro-2-black-argb-p6715326 i upchać dobrymi wentylami, nawet P12 od Arctic - dobre, wydajne, ciche.

Nawet jak dasz 9950X bierz AiO 360, 420 z reguły są głośniejsze. Nawet też Liquid Freezer III 360. 

W dniu 5.01.2025 o 15:33, Kocislaw napisał(a):

wersji X3D - zobaczymy po testach.

Nie potrzebujesz tutaj X3D. Skup się lepiej na reszcie.

Edytowane przez Nexus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi