Skocz do zawartości
pb923

Wymiana CPU na Intel Core i5-12600K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanko.Obecnie mam i5 10600k czy warto zmienic na I5 12600k.Gram w 1440p czasami 4k.Grafika to rtx 4070ti super.I5 10600k niestety nawet w 1440p ogranicza kartę.Roznica między i5 14600k a i5 12600k w cenie spora ale w 1440p bardziej karta graficzna pracuje oczywiście będę też wymienial ddr4 na ddr5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem.Chodzi o procesor.Jescze mi do głowy wpadło że może kupić jakiś procek i7 13 lub 14gen i płytę na b760 jak myślicie podkrecania nie będzie.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już zmieniasz to wymień na AMD 7500f wystarczy 720zł / płyta tutaj różnie najtańsza możliwa 520zł taka trochę lepsza 715zł / ramy 420zł 

no i cooler do 150zł 

jak bardzo się upierasz na Intela to innej opcji jak 14600kf nie widzę 

https://www.morele.net/inventory/info/32afc05b/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten 7500F da rade z ta karta graficzna.I pytanko.Jak sie ma te 6 rdzeni i 12 watkow.Mowi sie ze na dlugo nie starcz a i tak wydaja procki 6 rdzeni i 12 watkow.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, DaffyDuck napisał(a):

i7 albo i9 10 generacji

i zostanie na PCIE-3 zamiast PCIE-4 bo od 11 dopiero wchodzi, poza tym nie podał płyty jaką posiada 
11700k akurat mam i chodzi po 900 lub 11600 z alibaby po 600 a tak naprawdę mój podkręcony do 5.1 dopiero wyprzedza stokowego 12600k w cb R23 uszuskuje w mult ~17200 kosztem już potrzeby mocniejszego chłodzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź mi pokaż jak ci tam chodzi ten 10600k ? rzeczywiście tak sprawia, że karta się dławi ? MSI Afterbuener jakbyś mógł 

https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8

a może kupić na razie lepsze chłodzenie które uwolni 10600k 

https://www.youtube.com/watch?v=UqQWu8pcUbs

gość ma ciężki język ale robi to dobrze 

na moje oko nie ma 20% botlenecka więc pokręcenie go do 5.0 zmieni wszystko a chłodzenie kupisz to dwa w jednym bo przy przejściu zostawisz sobie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie mam Thermaltake th240 argb aio.Gram obecnie w indiana jones and the great circle i czestko grafika leci na 80-85 procent a procek 80-90 i scinka.Zastanawia mnie czemu obojetnie w co bym nie gral w 1440p karta straszne faluje z tym wykorzystywaniem raz jest powyzej 90 procent wykorzystania a raz 80 i tak czesto nie wiem co chodzi obstawiam procek.W biosie jest funkcja automatycznego krecenia obecnie procek na wszystkich rdzeniach ma 4800 czasami wchodzi na 4900.Czy do podkrecania procka najlepiej miec podlaczone dwa zasilania do procka bo mam jeden.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, pb923 napisał(a):

automatycznego krecenia obecnie procek

nie rób tego, zazwyczaj robi to źle ponieważ procki to krzem i jego jakoś jest losowa 
Gra którą sobie wybrałeś jest nie dorobiona .... trzeba się z tym pogodzić 

jeśli się boisz to zrób sobie UV i OC w jednym albo po prostu przetestuj czy na tym Vcore poleci ci wyżej 

jeśli potrzebujesz pomocy to możemy coś poszukać ale myślę że procek po uwolnieniu da sobie rade 

chłodzenie spokojnie wytrzyma bo TBW 250 powinno łykać jak Sasha na pomarańczowej stronie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, pb923 napisał(a):

Roznica między i5 14600k a i5 12600k w cenie spora ale w 1440p bardziej karta graficzna pracuje oczywiście będę też wymienial ddr4 na ddr5

Jak kupować to raz a dobrze wiec 14600k.Natomiast ie masz ramu i w ilu kośicach bo moze nie trzeba ddr5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sobie to zostaw ,nie warto tego zmieniać

Zeby zobaczyć róznice na tej konfiguracji to trzeba zrobić sztuczny test a nie realny

Jak  kości w duall ranku to tym bardziej ,choć opinia jest ze od 12 gen nie korzysta ale to bzdura jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus tuf.Jeszcze mam pytanie.Wlaczylem teraz gre Tomb raider shadow of the tomb.I tak.Rozdzialka 1440p bez dlls dx12.Haczy sie nie milosiernie.Wedlug msi avterburner proc obciazony mniej wiecej 40 procent grafika leci na leb na szyje a to 70 procent a nwet i bylo 30 procent procek w tym momencie nie wbija wyzej niz te 40 procent.Wlaczylem LatencyMon i w ostatniej zakladce wykres grubo wchodzi na czerwone pole jest tam napisane nvlddmkm.sys nvidia kernel mode driver version 566.36.Odinstalowalem grafike za pomoca ddu wzielem instalacje w trybie zaawansowanym wybralem tylko sterowniki i dalej nic co jest nie tak.Plan zasilania mam ustawione na wysoka wydajnosc.W programie LatencyMon na czerwono podpowiada co zrobic w biosie ale nie wiem co tam trzeba zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, axsin302 napisał(a):

i zostanie na PCIE-3 zamiast PCIE-4 bo od 11 dopiero wchodzi, poza tym nie podał płyty jaką posiada 
11700k akurat mam i chodzi po 900 lub 11600 z alibaby po 600 a tak naprawdę mój podkręcony do 5.1 dopiero wyprzedza stokowego 12600k w cb R23 uszuskuje w mult ~17200 kosztem już potrzeby mocniejszego chłodzenia 

ile straci wydajnosci? 4%? xd. pcie ma akurat najmniejsze znaczenie

generalnie pc masz bardzo dobry, wrzuc i9 na pokład i bedzie wszystko działało jak nalezy z dobra wydjanością. bez koniecznosci wymiany plyty glownej i jak najmnijeszym kosztem

Edytowane przez DaffyDuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, pb923 napisał(a):

Asus tuf.Jeszcze mam pytanie.Wlaczylem teraz gre Tomb raider shadow of the tomb.I tak.Rozdzialka 1440p bez dlls dx12.Haczy sie nie milosiernie.Wedlug msi avterburner proc obciazony mniej wiecej 40 procent grafika leci na leb na szyje a to 70 procent a nwet i bylo 30 procent procek w tym momencie nie wbija wyzej niz te 40 procent.Wlaczylem LatencyMon i w ostatniej zakladce wykres grubo wchodzi na czerwone pole jest tam napisane nvlddmkm.sys nvidia kernel mode driver version 566.36.Odinstalowalem grafike za pomoca ddu wzielem instalacje w trybie zaawansowanym wybralem tylko sterowniki i dalej nic co jest nie tak.Plan zasilania mam ustawione na wysoka wydajnosc.W programie LatencyMon na czerwono podpowiada co zrobic w biosie ale nie wiem co tam trzeba zrobic.

Bez wielkiego rozkminiania ,jakie FPS i zegar pamięci vram i GPU ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 10850k i też nie mogę powiedzieć że jest w 100 procentach ok. Więc nie ,do tej grafy 10 gen w 1440p to mało w niektórych grach  😉

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że na tomb rider FPS powinno być raczej wysokie. Może jakiś lewy sterownik,było parę uszkodzonych gdzie zegar nie był pełny na GPU albo masz nieprawidłowo osadzony duall Chanel ram 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klatki lataja a to 120 a to 80 i nawet 70.Tomb Raider jestem w lokalizacji ukryte miasto.Mam 1440p detale wysokie bez dlls.Uzycie karty 70 procent procek 33 karta spada nawet do 46 procent grafa jest 2775mhz jak gram pamieci 10502mhz dodam ze na karcie mam ustawiony bios silent.Pamieci osadzone dobrze.Jak sie biega po tej lokalizacji momentami grafa do 30procent procek 50 procent.Jak wbije 4k karta 100 procent momentami do 80 proc 20 procent i tu jest zagwozdka skoro karta lata od 80 do 100 procenty a proc ma 20-30 procent czemu sa scinki.W wiekszosci w 4k karta 100 procent procek 40-50 ale zdarzaja sie scinki itd.Dodam jeszcze ze gram na tv 65 cali 120hz.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdź sobie działanie dual Chanel w cpuz . Tomb rider wybitnie nie siedzi na cpu ale może tak miejscówka. Np w the last od US na 1 mapie na 10600k będziesz miał z 60 FPS 

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, pb923 napisał(a):

Uzycie karty 70 procent procek 33 karta spada nawet do 46 procent

przecież tu ewidentnie jest coś nie tak i tu nie chodzi o czy Procek jest za słaby a karta za mocna :D RAM, nawet jakby miał jedną kość to takich cyrków by nie było 

podaj wszystko co masz w kompie, jaki windows i jak dawno robiłeś formata ? jak Zmieniłeś grafikę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi