HyperX Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Cześć, Planuję modernizację podzespołów mojej stacjonarki aby bez problemów odpalać na niej gry w wysokiej jakości przez kolejne 2-3 lata. Jeżeli chodzi o budżet - myślę, że do 3500zł +/-. Dodatkowo biorę pod uwagę wymianę monitora na lepszy do gier (Hz) - tu budżet do 800zł. Jeżeli chodzi o obecną konfigurację, prezentuje się ona następująco: Dysk SSD PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030 M280CS3030-500-RB Karta graficzna AMD Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 8GB GDDR5 GV-RX580GAMING-8GD Monitor LED 24" Lenovo L24q-10 Srebrny 65CFGAC3EU 2 Obudowa do komputera iBOX Wizard 3 OW3 Pamięć RAM DDR4 Patriot 16GB 3000MHz Viper 4 CL16 (2x8GB) PV416G300C6K Płyta główna Socket AM4 MSI B450 TOMAHAWK MAX Procesor AMD Ryzen AMD Ryzen 5 2600 YD2600BBAFBOX Zasilacz do komputera Gigabyte P650B 650W 80 Plus Bronze GP-P650B Wymieniłem bazowe chłodzenie na Endorfy Fera 5 EY3A005 120mm. Będę wdzięczny za pomoc w zaproponowaniu ulepszeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Można tu już iść w nową platformę na AM5 i RX 7800XT tylko że to już jest pod 4000 zł https://proline.pl/koszyk/e7ed2b4c Można zaoszczędzić i zmienić sam procesor na Ryzena 5600, nowy póki co 400 zł ale to jest do tego GPU, normalnie kończysz tu na AM4 z 5700X3D za 830 zł i na tym koniec upgrade. Na AM5 masz wsparcie do 2027 roku i masę CPU do wyboru. Obecna obudowa nie ma też dobrego air flow z racji tego sxkla na froncie więc może być już gorąco z 7800XT. Sensowna przewiewna obudowa to 300-400 zł. Monitor to już 1440p 27" np. GIGABYTE M27Q. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HyperX Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Dzięki za odpowiedź i propozycję. Raczej w dół szedłbym z kwotami niż do góry - pierwszy raz coś zmieniam w konfiguracji od 2019 roku. Kolejne zmiany będę planował pewnie po kolejnych 6 latach od teraz (o ile drastycznie nie zmienią się wymagania gier). Czyli wynika z tego, że gdybym nie chciał jeszcze isć w AM5 to jaki procesor najlepiej wybrać? Ryzen 5600 czy 5700X3D? Do tego jakąś grafikę nową? Czy przy takiej zmianie potrzebna będzie też wymiana płyty głównej? Będę wdzięczny za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Wejdź w suport CPU dla swojej płyty głównej i wybierz sobie coś z 3d casche na pokładzie , czyli np. 5700x3d lub 5800x3d: https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-max/support Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 5800X3D nie ma kompletnie żadnego sensu bo to 5% większa wydajność, używany kosztuje 1300 zł a nowy 5700X3D 850 zł co też jest sporym wydatkiem https://www.krsystem.pl/amd_ryzen_7_5700x3d_tray_szybka_wysylka-item-75363.html Takie upgrade to lekowanie trupa, ten CPU ma wydajność jak 7500F w grach a jego można kupić za 700 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HyperX Opublikowano Wtorek o 18:23 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:23 Cześć, Chwilę się nie odzywałem bo liczyłem, że jeszcze ktoś się odezwie lub doprecyzuje co powinienem kupić do 3500zł +/- bo taki mam budżet. Nowa obudowa to 300-400zł, więc pozostaje 3100zł. Z tego co widzę pod linkiem proline, grafika to około 2250zł, więc w budżecie jeszcze 850zł. Więc mógłbym kupić jeszcze np. płytę główną, na procesor zabraknie. Prośba o rzeczywiste rady co warto zmienić by ulepszyć kompa i zmieścić się w założonym budżecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Wtorek o 18:50 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:50 Witam wiesz, jak nie wpompujesz odpowiedniej sumy to nie oczekuj ze w danym budżecie będziesz pogrywał w gry w wysokiej jakości xD mówisz budżet 3500pln. ale monitor to osobny budżet ? pytanie czy wszystko musi być nowe ? , kupowanie używanego sprzętu tylko i wyłącznie gdy , sprzęt jest na gwarancji producenta i sprzedający posiada dowód zakupu , i czasami jak sie posiedzi na alledrogo czy olx można znaleźć ciekawe ogłoszenia. 2x8GB to dzisiaj jest mało, przydało by sie co najmniej 2x16GB i 3600MHz CL16. - 350 PLN. np. Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) , montowałem kilka razy , profil XMP działa bez kombinacji. Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX) to jest dobry CPU do grania koszt około - 533 PLN. a aby zakupić np. Ryzen 7 5700X3D to trzeba parę stówek dołożyć jak nie boisz sie Radosława , bo nowe karty lubią UD to np. Karta graficzna Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-01-20G) 2550pln. lub od zielonych Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Windforce 2X OC V2 12GB GDDR6 (GV-N4070WF2OCV2-12GD) 2600pln. chyba ze chciał byś zakupić nowy dysk pod m.2 o większej pojemności 1-2TB to trzeba by kupić mniej wydajna kartę graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Wtorek o 19:18 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:18 Dopłata 100 zł do 5600X względem 5600 to głupota. 23 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Karta graficzna Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-01-20G) 2550pln. Za 2220 ma Gaminga OC, gorsze chłodzenie, ale cena adekwatna do produktu, polecanie 7800XT za 2550 to kpina z zainteresowanego tym bardziej Nitto w cenie lepszego Hellhounda. Tu lepiej poczekać na rozwój wydarzeń co pokaże 5070, może coś ruszy z obecną generacją GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Wtorek o 19:40 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:40 no tak, ale trzeba uwzględnić ze jesteśmy w Polsce i sklepy raczej nie zrezygnują z utrzymywania wysokiej marzy na produktach jak karta graficzna , nie spodziewał bym sie od razu obniżek cen. he he czekam za ofertami z serii RTX 5000 i jak będzie wyglądać cena + podatek od nowości xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HyperX Opublikowano Środa o 09:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:00 14 godzin temu, Mr.T... napisał(a): mówisz budżet 3500pln. ale monitor to osobny budżet ? pytanie czy wszystko musi być nowe ? , kupowanie używanego sprzętu tylko i wyłącznie gdy , sprzęt jest na gwarancji producenta i sprzedający posiada dowód zakupu , i czasami jak sie posiedzi na alledrogo czy olx można znaleźć ciekawe ogłoszenia. tak - osobno ponad 3500 PLN obawiam się używanego sprzętu że mógł być np zalany i odczyszczony i tego tak łatwo człowiek nie wychwyci lub ew używany do kopania krypto 14 godzin temu, Mr.T... napisał(a): 2x8GB to dzisiaj jest mało, przydało by sie co najmniej 2x16GB i 3600MHz CL16. - 350 PLN. np. Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) , montowałem kilka razy , profil XMP działa bez kombinacji. Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX) to jest dobry CPU do grania koszt około - 533 PLN. a aby zakupić np. Ryzen 7 5700X3D to trzeba parę stówek dołożyć jak nie boisz sie Radosława , bo nowe karty lubią UD to np. Karta graficzna Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-01-20G) 2550pln. lub od zielonych Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Windforce 2X OC V2 12GB GDDR6 (GV-N4070WF2OCV2-12GD) 2600pln. chyba ze chciał byś zakupić nowy dysk pod m.2 o większej pojemności 1-2TB to trzeba by kupić mniej wydajna kartę graficzna. A czy ten procesor będzie współgrał i grafika z moją płytą główną czy będzie Twoim zdaniem wymagała zmiany? Obudowy przy tej rozbudowie nie trzeba wymieniać? Dysk na ten moment pojemność OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Środa o 12:02 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:02 Nie wiem jaki masz bios na płycie ale trzeba zrobić update do najnowszej wersji. Obudowa do zmiany, w normalnej cenie masz https://proline.pl/obudowa-do-komputera-phanteks-xt-pro-ultra-tempered-glass-argb-black-ph-xt523p1-dbk01-p8120961 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 19:20 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:20 9 godzin temu, HyperX napisał(a): obawiam się używanego sprzętu że mógł być np zalany i odczyszczony i tego tak łatwo człowiek nie wychwyci lub ew używany do kopania krypto jeśli chodzi o "wydobycie" to tu masz racje , ludzi którzy w nie umiejętny sposób korzystają z różnego tzw. darmowego oprogramowania nie brakuje i wtedy sprzęt jest eksploatowany nie na 100% ale często na 110%. te algorytmy to potrafią ... jak ja coś kupuje używanego od osoby prywatnej to zawsze zadaje pytanie, czy mogę podjechać i sprzęt u kogoś sprawdzić , zaczyna sie kręcenie , to od razu daje sobie spokój z takim sprzedającym. ja jak coś wystawiam np. na olx to zawsze w opisie zaznaczam że można do mnie podjechać i sprzęt sprawdzić u mnie na miejscu albo ja mogę do kogoś podjechać , a nie ze widzimy sie np. na parkingu i co jak masz sprawdzić czy karta graficzna lub płyta główna działa ? fakt że nowsza obudowa to często lepsze rozwiązania ułatwiające montaż itd. twoja obecna obudowa ma możliwość montażu karty graficznej o maksymalnej długości 345mm , oraz maksymalnie wysokość chłodzenia 155mm , Endorfy Fera 5 ma wysokość 155mm to pewnie tak na styk jest miejsca ? z zaproponowanych kart graficznych, przeciec nikt nie mówi ze masz od razu kupować bo można wybrać sobie coś innego Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT - 320mm Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC - 302mm czy od zielonych Gigabyte GeForce RTX 4070 Windforce 2X OC V2 - 201mm nie musisz zmieniać wszystkiego od razu ,ale da to najlepszy efekt, możesz wymieniać po kolei w dowolnej kolejności. nie zależnie co wymienisz w pierwszej kolejności czy CPU ale to najpierw zobacz czy masz najnowszy bios wgrany, można podejrzeć w biosie, lub pod systemem np. CPU-Z , zakładka Mainboard , w środku okienka jest BIOS -Version https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/cpu-z/ https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-MAX/support czy pierwej kartę graficzna to sprzęt musi działać nie zależnie czy CPU lub karta graficzna będzie starsza/nowsza. ale obecny procesor będzie trochę ograniczał nowa kartę graficzna. a jeśli już chciał byś w coś zainwestować to może w nowy zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HyperX Opublikowano Czwartek o 15:47 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:47 Dzięki za rozbudowaną wypowiedź i dość konkretną 🙂 Właśnie tak zamierzałem zrobić - wymieniać po kolei, sukcesywnie, chyba że trafię na raty 0% to kupić w paczce i sobie spłacać partiami. Czyli zasilacz też będzie wymagał wymiany? 🙂 Nigdy nie ogarnąłem jak dobierać sprzęt, na co zwracać uwagę, co z czym jest kompatybilne i co zrobić później z używanymi komponentami. Sugerujesz jakiś OLX? Faktycznie, BIOS był nieaktualny. Właśnie zrobiłem aktualizację. Dałbyś radę przygotować jakąś listę lub uzupełnić tę, którą powyżej moderator przygotował w pierwszej odpowiedzi? Zależy mi by tej kwoty 3500zł nie przekroczyć ze wszystkim więc fajnie by było mieć pozycje, które w tej kwocie się zmieszczą i warto od nich zacząć wymiany + ewentualnie drugą listę takich extrasów co można później ulepszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 17:16 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:16 W dniu 8.01.2025 o 20:56, HyperX napisał(a): GP-P650B Ile ten zasilacz ma lat, 5/6? O obudowie pisałem, z GPU za 2200 7800XT Gaming OC bo dopłacać 350 zł do Sapphire Nitro nie jest warte tego co dostaniesz w zamian. Możesz też poczekać na nowe karty, jak 5070 nie wypali to weźmiesz Radka lub 4070/4070S bo można polować i kupić kartę na promce klika stówek taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Czwartek o 18:56 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:56 2 godziny temu, HyperX napisał(a): Czyli zasilacz też będzie wymagał wymiany? wisz jak działa to działa, ale nowa karta graficzna była by zadowolona z nowego zasilacza , ściągnij np. GPU-Z https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ zakładka - sensors i jakie są napięcia w czasie wyświetlania pulpitu, a w czasie np. jak jest włączona gra. PCIe Slot Voltage - 8-Pin #1 Voltage - 2 godziny temu, HyperX napisał(a): Nigdy nie ogarnąłem jak dobierać sprzęt, na co zwracać uwagę, co z czym jest kompatybilne i co zrobić później z używanymi komponentami. nie ma aż tego tak dużo do ogarnięcia , ale trzeba czytać opisy sprzętu najlepiej na stronie producenta, podstawa jest płyta główna i wsparcie dla procesorów z danej serii , obsługa pamięci operacyjnej i jakie dyski można podłączyć, reszta to tylko dodatki, ale mogą one wpłynąć na cenne. a to co zrobić z nie używanym sprzętem ? , powiem tak, najlepiej szukać pytać po znajomych czy ktoś czegoś nie potrzebuje i odsprzedać nawet w niższej cenie bo wystawiając ogłoszenie na np. olx to zawsze są pytania , jaka jest cena ostateczna albo za połowę i biere, oraz oszuści. 2 godziny temu, HyperX napisał(a): Dałbyś radę przygotować jakąś listę lub uzupełnić tę, którą powyżej moderator przygotował w pierwszej odpowiedzi? Zależy mi by tej kwoty 3500zł nie przekroczyć ze wszystkim więc fajnie by było mieć pozycje, które w tej kwocie się zmieszczą i warto od nich zacząć wymiany + ewentualnie drugą listę takich extrasów co można później ulepszyć. he he to tak nie działa , nie da sie, nie wydając odpowiedniej sumy pieniędzy aby kupić dany sprzęt , zaproponowany sprzęt z linku to cała nowa platforma pod AM5, czyli procesor płyta główna jest pod AM5, oraz pamięci DDR5 i nie ma możliwości aby kupić coś z tej listy (oprócz karty graficznej) i zamontować w twoim PC bo twoja platforma to AM4 czyli płyta główna i procesor jest pod AM4 i pamięci DDR4. także musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie jak przeprowadzić upgrade PC , zostaje na AM4 i kupuje sprzęt, jak mam zasoby finansowe i kupuje dowolnej kolejności i od razu mogę używać , a listę zaproponowanych już otrzymałeś (wpis z wtorku ) , albo odkładasz wymagana sumę na zakup całego potrzebnego sprzętu aby przejść od razu w całości na AM5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...