Erthid Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Hej Posiadam płytę główną MSI B450-A Pro. Pierwotnie miałem zainstalowaną na niej wersje biosu z 2018 roku, ponieważ wtedy też zakupiłem płytę. Jako że przerzuciłem się z kartą graficzną x GTX 1060 na RTX 3060 chciałem zainstalować nowy BIOS co uczyniłem z tej strony https://pl.msi.com/Motherboard/B450-A-PRO/support . Zainstalowałem wersję z 08.09.2022 roku, ponieważ ta nie ma w nawiasie napisane "Beta Version" co dużo osób na YT doradzało aby nie ryzykować, bo te biosy są w testach. No nie ukrywam, mój "nowy bios" wyglądem przypomina jakiś z 2006 roku, a nie 2022, a i funkcje są przedstawione gorzej od tego pierwotnie zainstalowanego w 2018. Po wyszukaniu dodatkowych informacji na temat swojego komputera Win + R -> Msinfo32 mogę doczytać, że mój bios to "Starsza wersja". Stąd pytanie czy powinienem zainstalować inny bios? Ten który mam nie jest "najnowszy" ? Oczywiście w temat bym się nie zagłębiał gdyby nie moja nowa karta graficzna, ponieważ na benchmarka pokazują się przeróżne artefakty, wyłącza się sam benchmark, a i LoL przy praktycznie żadnym obciążeniu potrafi się wyłączyć z informacją o resecie sterowników bądź ich możliwej aktualizacji. Dodam również że próbowałem w BIOS;sie ustawić z auto na Gen3 PCIe oraz włączyć Re Size Bara ale niestety nie mogłem wtedy wyjść z BIOS;su. Okazuje się oczywiście że muszę mieć all na UEFI, a poprzez wskazanie na "starszą wersje bios;u" mam legacy. Ogólnie prosiłbym o pomoc w znalezieniu bądź poleceniu BIOS;su który powinienem zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Na stronie, którą wskazałeś są starsze BIOS tej płyty aż do 2018r - jeśli oczywiście chodzi ci o wgranie starszej wersji i płyta pozwoli na wgranie starszej wersji. Tak przy okazji 3 ostatnie BIOS tej płyty mają oznaczenia BETA VERSION , przynajmniej dziś .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Witam czy przypadkiem po wpisaniu Msinfo32 , nie pokazuje sie informacja Tryb systemu Bios - Starsza wersja , a nie ze bios jest starsza wersja xD przy każdej aktualizacji biosu jest opis co dana aktualizacja wprowadza lub poprawia , jeśli PC na obecnej konfiguracji działa poprawnie to po co sobie głowę zawracać ? czy mógł byś podzielić sie informacja gdzie przeczytałeś ,lub czy ktoś Tobie podpowiedział ze zmieniając GTX na RTX musisz wykonać aktualizacje biosu płyty głównej ? napisałeś ze po instalacji biosu szata graficzna uległa pogorszeniu tzn. ? czy mógł byś zamieścić jakieś zdjęcie. zawsze sprawdzam czy do danej płyty głównej jest aktualizacja , jest, to instaluje najnowsza dostępną, nawet beta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...