Skocz do zawartości
Erthid

Aktualizacja BIOS'u

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Posiadam płytę główną MSI B450-A Pro. Pierwotnie miałem zainstalowaną na niej wersje biosu z 2018  roku, ponieważ wtedy  też zakupiłem płytę. Jako że przerzuciłem się z kartą graficzną x GTX 1060 na RTX 3060 chciałem zainstalować nowy BIOS co uczyniłem z tej strony https://pl.msi.com/Motherboard/B450-A-PRO/support . Zainstalowałem wersję z 08.09.2022 roku, ponieważ ta  nie ma w nawiasie napisane "Beta Version" co dużo osób na YT doradzało aby nie ryzykować, bo te biosy są  w testach. No nie ukrywam, mój "nowy bios" wyglądem przypomina jakiś z 2006 roku, a nie 2022, a  i funkcje są przedstawione gorzej od tego pierwotnie zainstalowanego  w 2018.

Po wyszukaniu dodatkowych informacji na temat swojego komputera  Win + R -> Msinfo32 mogę doczytać, że mój bios to "Starsza wersja". Stąd pytanie czy powinienem zainstalować inny bios? Ten który mam nie  jest "najnowszy" ? 

Oczywiście w temat bym się nie  zagłębiał gdyby nie moja nowa karta graficzna, ponieważ na benchmarka pokazują się przeróżne artefakty, wyłącza się sam benchmark, a i LoL przy praktycznie  żadnym obciążeniu  potrafi się wyłączyć   z informacją o resecie  sterowników bądź ich możliwej aktualizacji. Dodam również że próbowałem w BIOS;sie ustawić z auto na Gen3 PCIe oraz  włączyć Re Size Bara ale niestety nie mogłem wtedy wyjść z BIOS;su. Okazuje się oczywiście że muszę mieć all na UEFI, a poprzez wskazanie na "starszą wersje bios;u" mam legacy.

Ogólnie prosiłbym o pomoc w znalezieniu bądź poleceniu BIOS;su  który powinienem zainstalować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie, którą wskazałeś są starsze BIOS tej płyty aż do  2018r  - jeśli oczywiście chodzi ci o wgranie starszej wersji i płyta pozwoli na wgranie starszej wersji.

Tak przy okazji 3 ostatnie BIOS tej płyty mają oznaczenia BETA VERSION , przynajmniej dziś ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

czy przypadkiem po wpisaniu Msinfo32  , nie pokazuje sie informacja Tryb systemu Bios - Starsza wersja , a nie ze bios jest starsza wersja xD 

przy każdej aktualizacji biosu jest opis co dana aktualizacja wprowadza lub poprawia , jeśli PC na obecnej konfiguracji działa poprawnie to po co sobie głowę zawracać ? 

czy mógł byś podzielić sie informacja gdzie przeczytałeś ,lub czy ktoś Tobie podpowiedział ze zmieniając GTX na RTX musisz wykonać aktualizacje biosu płyty głównej ? 

napisałeś ze po instalacji biosu szata graficzna uległa pogorszeniu tzn. ? czy mógł byś zamieścić jakieś zdjęcie. 

zawsze sprawdzam czy do danej płyty głównej jest aktualizacja , jest, to instaluje najnowsza dostępną, nawet beta.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi