Skocz do zawartości
buzk4

Zbyt wysokie użycie CPU? AMD Ryzen 7 7700

Rekomendowane odpowiedzi

Sugerowałem się forami i wyczytałem, że w 1440p PC bardziej używa GPU a niżeli CPU. Postawiłem więc na 4070Ti SUPER + Ryzen 7 7700. 

Okazuje się ( z tego co pytałem chatGPT) to gry online ( w które gram i pod którw budowałem PC) takie jak Path of Exile 2 lub PUBG jednak potrzebują więcej CPU ( pamięć Cash) w lokacjach takich jak miasta lub miejsca gdzie jest więcej graczy, oraz miejsca w PoE gdzie tłuczemy cały monitor postaci/mobów. 

W PoE 2 użyłem MSI afterburnera i na CPU mam piki użycia do 100% w momentach jak przycina. W PUBG w lokacjach z sporoą ilością ludzi to samo, budynkach, miastach. W PUBG pomaga funkcja w monitorze " Adaptacyjny V-sync ". 

PoE2 jest dopiero w becie i czytam forum gry i ludzie mają podobny problem z użyciem CPU. Natomiast u mnie spadki są też w PUBG.

Reseizable BAR: ON

Sterowniki itp: najnowsze

Różne tricki z panelem NVIDIA: sprawdzałem

Zmniejszałem zużycie CPU programem: nie działa, jeszcze gorzej. 

Temperatury w porządku.

Co mogę dalej zrobić/sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest się czym przejmować bo w mieście nie potrzebujemy wykonywać jakiś specjalnych umiejętności aby przeżyć. Ja sam gram w Poe zauważam więc ten problem podczas wchodzenia do miasta ale się tym nie przejmuję. Nie wiem też jak drastyczne są twoje spadki w moim przypadku z rozdzielczością 3440 na 14 40. Z mapek na 120 fps-ów w mieście spada mi około na 90-80. Czasem coś się przyhaczy ale to jest jakby wina tego że trzeba coś wczytać. Na ten moment Proponuję tylko aby sobie ustawić Windows, nie wiem czy tam masz jakieś programy włączone cały czas w tym Windowsie może one trochę zabierają tego procka powodują jakieś zużycie. 

https://m.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE&t=360s&pp=ygUTU2FuZHJhIG0gV2luZG93cyAxMQ%3D%3D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miastach i end game jak robisz mapy gdzie jest duzo mobow to " pływa " grafika.

Spada mi też do 70-90fps. Ty grasz w poe1 czt 2? 

Zacząłem PoE2 na ps5 i kupiłem PC pod 2 gry - poe2 i pubg. Spodziewałem się lepszej wydajności. Widziałem filmiki jak ludzie grali na moim setupie na ultra w pubg i poe2. Teraz wpadlem na to, że oni nagrywali filmiki w poe2 z kampanii gdzie mobow jest malo, oraz pubg na otwartych przestrzeniach 😅

Edytowane przez buzk4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.dailymotion.com/video/x9aprl4

to dla kogoś tam nagrywałem, lekkie ścinki to wynik już Dailymation bo u mnie żyleta a YT złodziej. Jak widzisz w rogu 3070/11700k 3440x1440 już nie patrząc na FPS MS ~10 tak, że grasz się jak Singleplayer gierke 

tam u siebie mam jeszcze jeden filmik 2min na początku są opcje na jakich gram, nic mi nie pływa 

robię teraz t8 i nie widzę specjalnej różnicy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi Afterburner + jego pomocnik RivaTunerStatistics 

https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8

jak masz jakiś fajny cooler a temp. procka w porządku to włącz PBO 

https://www.youtube.com/watch?v=WZujRck-94s

jak wchodzę na kompy ludzi to widzę zawszę ten sam problem - uruchomione aplikacje w podczas startu, rozumiem że komunikatory są potrzebne. No ale Steam/Gog/Epic/Nvidia czy tam AMD/ CCleaner/ Avast/discord/ teams/jakiś program od kolorów komp./ Glogitech czy tam inne i to wszystko w danej chwili co zabiera zasoby. Granie w windows modzie 

w11 już ci wysłałem u sandry w10 też jest u niej na kanale 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

msi Afterburner + jego pomocnik RivaTunerStatistics 

https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8

jak masz jakiś fajny cooler a temp. procka w porządku to włącz PBO 

https://www.youtube.com/watch?v=WZujRck-94s

jak wchodzę na kompy ludzi to widzę zawszę ten sam problem - uruchomione aplikacje w podczas startu, rozumiem że komunikatory są potrzebne. No ale Steam/Gog/Epic/Nvidia czy tam AMD/ CCleaner/ Avast/discord/ teams/jakiś program od kolorów komp./ Glogitech czy tam inne i to wszystko w danej chwili co zabiera zasoby. Granie w windows modzie 

w11 już ci wysłałem u sandry w10 też jest u niej na kanale 

PBO to jakaś opcja w RivaTuner? Mam AiO MasterLiquid PL240Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie limitów procka 

https://pl.msi.com/blog/boost-the-performance-of-amd-ryzen-9000-series-msi-pbo-enhanced-mode-set-thermal-point-and-high-efficiency-mode

Jak masz innego producenta to podeślę 

Ale nie wiem czy to rozwiąże jakiś problem tylko low fps ci się podniesie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, axsin302 napisał(a):

Zdjęcie limitów procka 

https://pl.msi.com/blog/boost-the-performance-of-amd-ryzen-9000-series-msi-pbo-enhanced-mode-set-thermal-point-and-high-efficiency-mode

Jak masz innego producenta to podeślę 

Ale nie wiem czy to rozwiąże jakiś problem tylko low fps ci się podniesie 

Ja mam Asrock b650 pro rs i ryzen 7 7700 a to co podałeś to seria 9 amd. 

No jeżeli podniesie low fps i zatrzymam high fps to powinno być stabilniej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już ustawiłeś sobie Msi AfterB. To możesz sam nagrać filmik może zobaczę o co ci chodzi pokażesz ustawiania, ja mam dlss na quality. Szerzę mówić jak gram mapy-hideout tylko, to już kompletnie nie mam dropów. Grube akcje to nadal okolice 100 a przecież tyko Shadow mam na low, reszta jest na maxa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, axsin302 napisał(a):

Jak już ustawiłeś sobie Msi AfterB. To możesz sam nagrać filmik może zobaczę o co ci chodzi pokażesz ustawiania, ja mam dlss na quality. Szerzę mówić jak gram mapy-hideout tylko, to już kompletnie nie mam dropów. Grube akcje to nadal okolice 100 a przecież tyko Shadow mam na low, reszta jest na maxa. 

Czym najłatwiej nagrywać? Dailymotion czy Yt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, buzk4 napisał(a):

Sugerowałem się forami i wyczytałem, że w 1440p PC bardziej używa GPU a niżeli CPU. Postawiłem więc na 4070Ti SUPER + Ryzen 7 7700. 

Okazuje się ( z tego co pytałem chatGPT) to gry online ( w które gram i pod którw budowałem PC) takie jak Path of Exile 2 lub PUBG jednak potrzebują więcej CPU ( pamięć Cash) w lokacjach takich jak miasta lub miejsca gdzie jest więcej graczy, oraz miejsca w PoE gdzie tłuczemy cały monitor postaci/mobów. 

W PoE 2 użyłem MSI afterburnera i na CPU mam piki użycia do 100% w momentach jak przycina. W PUBG w lokacjach z sporoą ilością ludzi to samo, budynkach, miastach. W PUBG pomaga funkcja w monitorze " Adaptacyjny V-sync ". 

PoE2 jest dopiero w becie i czytam forum gry i ludzie mają podobny problem z użyciem CPU. Natomiast u mnie spadki są też w PUBG.

Reseizable BAR: ON

Sterowniki itp: najnowsze

Różne tricki z panelem NVIDIA: sprawdzałem

Zmniejszałem zużycie CPU programem: nie działa, jeszcze gorzej. 

Temperatury w porządku.

Co mogę dalej zrobić/sprawdzić?

Spróbuj zaktualizować BIOS, sprawdzić zarządzanie zasilaniem CPU, wyłączyć zbędne aplikacje, przejrzeć ustawienia BIOS-u, obniżyć ustawienia graficzne w grach oraz zaktualizować sterowniki GPU. Może też pomóc zmiana ustawień V-sync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Adamson11 napisał(a):

Spróbuj zaktualizować BIOS, sprawdzić zarządzanie zasilaniem CPU, wyłączyć zbędne aplikacje, przejrzeć ustawienia BIOS-u, obniżyć ustawienia graficzne w grach oraz zaktualizować sterowniki GPU. Może też pomóc zmiana ustawień V-sync.

Bios zaktualizowany, sterowniki też. Jak się ustawia v-sync? Myślałem że tylko ON i OFF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom komputer i wejdź do BIOS-u:

Naciśnij klawisz Del (lub F2, w zależności od płyty) zaraz po uruchomieniu komputera, aby wejść do BIOS-u.

Przejdź do zakładki "OC Tweaker":

Po wejściu do BIOS-u znajdziesz się na głównym ekranie. W menu głównym przejdź do zakładki "OC Tweaker". Może to być również nazwane "Overclocking" w zależności od wersji BIOS-u.

Włącz Precision Boost Overdrive (PBO):

W zakładce OC Tweaker lub Advanced CPU Configuration (zależnie od wersji BIOS-u), znajdziesz opcję Precision Boost Overdrive.

Precision Boost Overdrive (PBO) – Ustaw tę opcję na Enabled.

Jeśli masz dostęp do dodatkowych opcji, takich jak PBO Limits (Limit dla PBO), możesz ustawić to na Auto lub manualnie dopasować odpowiednie wartości, ale dla większości użytkowników ustawienie Auto jest wystarczające.

Opcjonalnie dostosuj limit PBO:

Możesz dostosować limity PBO, aby kontrolować, jak agresywnie system będzie podkręcać procesor. Wartości takie jak:

PBO Scalar – Możesz ustawić to na Auto lub wybrać wartość wyższą, np. 2x lub 4x, co pozwala na bardziej agresywne podkręcanie w ramach PBO.

PBO Max CPU Boost – Możesz ustawić limit maksymalnego taktowania CPU, ale opcja ta może nie być dostępna na wszystkich płytach.

Zapisz zmiany i wyjdź:

Po włączeniu PBO i ustawieniu preferowanych opcji, przejdź do zakładki Exit lub wybierz Save & Exit (zazwyczaj klawisz F10).

Potwierdź zapisanie zmian i komputer zrestartuje się z aktywowanym PBO.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się. Dałem PBO: ON, wszystko co Magda mówi o dostosowaniu w10 do gier, dałem też xmp profile bo jakoś o tym zapomniałem do tej pory. 

W poe2 pomyliłem się i dałem window fullscreen zamiast fullscreen 🤣 Mam obecnie stałe 120fps, bajka. 

Natomiast w samych opcjach pubg nie zmieniłem nic i się poprawiło. Zastawia mnie teraz, co takiego było przyczyną. 10lat temu wyłączałem twitcha żeby gra płynniej chodziła a tu nadal przy tylu ramach i takich podzespołach nadal trzeba wszystko wyłączać bo muli? 

Albo to PBO CPU tyle daje do wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko się złożyło na to aby ten pecet nie wyleciał przez okno. Taki mamy klimat teraz, że jak odbierasz samochód z salonu to lepiej jedź z miernikiem lakieru. Tak teraz gry i kompy wychodzą z konieczną modernizacją przez konsumenta :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi