garaz_ogrodowy Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Witajcie, Potrzebuję pomocy przy modernizacji komputera. Obecna konfiguracja: Intel i5-10600KF połączony z RTX 3060, 32 GB RAM. Pozostałe szczegóły mogę podać na życzenie, jeśli będą potrzebne. Procesor zaczyna już nie spełniać moich oczekiwań, więc rozważam jego wymianę. Czego używam komputera: Głównie do programowania. Sporadycznie do renderowania na własne potrzeby. Czasami do grania. Planuję zakupić: Procesor. Płytę główną. RAM (przesiadka na DDR5). Opcjonalnie zasilacz (jeśli będzie to konieczne). Najważniejsze pytania: 1. Jaki procesor polecacie? Rozważam głównie AMD. 2. Czy według powinienem wymienić zasilacz? Aktualnie mam Be Quiet! 650 W 80 Plus Gold. Martwię się, że po aktualizacji może być za słaby, szczególnie jeśli w przyszłości wymienię kartę graficzną. 3. Jakie konkretne komponenty polecacie, aby cały zestaw działał optymalnie? 4. Mam chłodzenie Fortis z zestawem montażowym AM4 (gdzieś leży w pudełku). Czy będzie pasowało do gniazda AM5, czy muszę kupić nowe chłodzenie? Będę wdzięczny za wszelkie propozycje sprzętowe i porady! Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Do renderowania jakiś najnowszy Intel np I7 14 gen,15 gen z igpu Edytowane 9 Stycznia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garaz_ogrodowy Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia A jak sprawa tych afer z procesorami intela ? Poprawili to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...