Skocz do zawartości
Grimlock

Hasło WinXP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam poważny problem. Jak odzyskać hasło w WinXP SP1 ENG. Nie mam dostępu do CD z XP. Administrator bo to o jego hasło mi chodzi jest jedynym użytkownikiem. Recovery console więc odpada, nie instalowałem jej na dysku.

Ponowna reinstalacja nie ma sensu ponieważ XP i tak zapyta się o hasło którego nie pamiętam. A świeży system odetnie mi dostęp do folderów.

Bardzo proszę o pomoc. Ludzie zlitujcie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi oto, że po ponownej instalacji systemu od nowa tracę dostęp np. do my documents, ale to da się odtworzyć.

Znalazłem inny sposób:

1. Płytka od Win2k z poziomu konsoli pozwala na automatyczne logowanie na admina w WinXP

Teraz muszę pokombinować jak zmienić hasło, albo wrzucić przynajmniej autologowanie do XP na admina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście poradziłem sobie i żeby ten topic nie zaśmiecał forum podam rozwiązanie. Może komus się przyda.

PS Tylko niech nikt nie dzwoni do telewizji i gazet. Bo taka banda idiotów jak LSD narobi piany (RPC) i skośnoocy napiszą jakiegoś MSBlasta. :lol:

Żeby zdjąć hasło Admina lub innego użytkownika w WinXP/2K/NT należy:

1. Ściągnąć ISO i nagrać na FDD lub od razu ISO dla CD.

2. Z bootować peceta np. z płytki, poczekać aż załaduje wszystko co trzeba.

3. Wybrać opcję zmiany hasła.

4. Wybrać użytkownika np. Administratora. Następnie opcję zmiany hasła, np. * dla blank password. Dalej postępować według instrukcji, zapisać wszystko, wyjść z programu. Zresetować peceta. I zalogować się na Admina z pustym hasłem.

ISO programu i instrukcję obsługi można pobrać z:

http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi