Skocz do zawartości
dx-tech

SSD do Acer G9-792-778N - jakie złącze???

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chcę wymienić dysk SSD w lapku Acer G9-792-778N, oryginalnie jest włożony dysk LITEON CV1-8B128.

Płyta posiada dwa sloty:

vrEPib0.thumb.jpeg.efba820b12bc5419eeb3df36c93662ee.jpeg

Na community Acer piszą że posiada:

c0wxqeehvyjh.webp.2437c2f095dbd45222121c00f35ae82b.webp

Szukałem czegoś z samsunga (PM981A lub 850 evo, 970 evo), ale pierwszy slot ma dwa nacięcia i jest w formacie 2280 natomiast ten nad nim ma jedno nacięcie i też pisze że jest 2280 ale montaż ma dłuższy ok 10cm.

Jako że w komponentach do laptopów jestem noga bardzo Was proszę o pomoc jaki dysk mogę tam włożyć.

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

obecnie masz w laptopie dwa dyski , Dysk SSD pod SATA III ale z złączem M.2 z kluczem B+M i tu dwa wcięcia , oraz nie wykorzystane złącze M.2 z złączem PCIe 3.0 z możliwością montażu dysku w formacie dysku M.2 2280 z kluczem M i dlatego jedno wcięcie ,  oraz standardowe złącze SATA III z dyskiem jeszcze magnetycznym talerzowym i nie pomoże mu te 7200 obrotów, zapewne to on spowalnia wszystko ...   

także masz możliwość np. zakupić dysk M.2 PCIe 3.0 2280 pod system, oraz drugi SSD pod SATA III np. pod dane. 

np. dysk montowałem ileś razy zawsze zero problemów , jak korzysta sie z np. radiatora z płyty głównej, trzeba ściągnąć ta śmieszna blaszkę robiąca za niby radiator , co ciekawe w nowszych dyskach pod PCIe 4.0 , blaszka jest pakowana osobno a nie przyklejana.  

Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AGAMMIXS11P-1TT-C)

a pod SATA III to w zależności od możliwości ile potrzeba GB ? 

coś z serii 

Dysk SSD Crucial MX500 1TB 2.5" SATA III (CT1000MX500SSD1) gwarancja 60 miesięcy

lub taniej

Dysk SSD Patriot P220 1TB 2.5" SATA III (P220S1TB25) gwarancja 36 miesięcy

Dysk SSD Silicon Power Ace A58 1TB 2.5" SATA III (SP001TBSS3A58A25 ) gwarancja 36 miesięcy 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

Czyli złącze na płycie do którego jest podpięty Liteon 128Gb to "Dysk SSD pod SATA III ale z złączem M.2 z kluczem B+M i tu dwa wcięcia"

Złącze nad nim to "złącze M.2 z złączem PCIe 3.0 z możliwością montażu dysku w formacie dysku M.2 2280 z kluczem M i dlatego jedno wcięcie"

Złącze 3 wiadomo 2.5" gdzie jest HDD.

Pierwotnie chciałem wymienić dysk w złączu nr 1 lub 2 na przynajmniej 250Gb żeby postawić na nim system (obecnie w 128Gb mam tylko 10Gb wolnego miejsca).

W złączu nr 3 zamiast HDD mogę włożyć SSD870 Evo 2.5" 500Gb - mam w zapasie nowy. Tylko że zależy mi na danych i ten seagate skoro tylko są na nim zdjęcia i dokumenty spowalnia system?

Jeśli tak to mogę go zamienić na tego EVO 870, co prawda na HDD wykorzystane miejsce to 650Gb ale zostawię go na kieszeń, jakoś to ogarnę.

Co do złącz 1 i 2 - w specyfikacji pisze że SSD na M.2 może być max 512Gb. Po drugie te drugie złącze skoro jest 2280 to jak go przymocować jeśli montaż jest koło 10cm? Dysk 8cm będzie za krótki.

Nie rozumiem. Które z tych dwóch jest wydajniejsze i czy mogę jednocześnie używać 1, 2 i 3.

Ten A-data o którym pisałeś (AGAMMIXS11P-1TT-C) jest dobry? 512 z tej serii jest dosyć drogi. Rozumiem że jego można zamontować w nr2? Tylko jak jeśli ma 8cm?

Sorry że tak motam ale w pc nie miałem takich problemów jak tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje pytania są jak najbardziej zrozumiałe

20 minut temu, dx-tech napisał(a):

Tylko że zależy mi na danych i ten seagate skoro tylko są na nim zdjęcia i dokumenty spowalnia system?

raczej systemu nie, ale odczyt danych to jest trochę różnica SSD a HDD  

złącze 1 i 2 to są osobne gniazda , klucz M+B jest dla dysków SSD ale z kontrolerem SATA III i tu możliwe ze jest ograniczenie do pojemności 512GB trochę to dziwne.  

natomiast 2 czyli M.2 i 2280 pod PCIe 3.0 nie powinien mieć ograniczeń pojemności 

26 minut temu, dx-tech napisał(a):

Po drugie te drugie złącze skoro jest 2280 to jak go przymocować jeśli montaż jest koło 10cm? Dysk 8cm będzie za krótki.

tu trzeba by wymontować dysk pod SATA III z złączem M.2 i popatrzeć czy pod nim jest osobne gniazdo , ale przecież dysk który już posiadasz "LITEON CV1-8B128" jest w standardzie 2280 , wiedz każdy dysk w standardzie 2280 będzie nie za długi nie za krótki xD 

30 minut temu, dx-tech napisał(a):

Nie rozumiem. Które z tych dwóch jest wydajniejsze i czy mogę jednocześnie używać 1, 2 i 3.

najwydajniejsze jest złącze to M.2 PCIe 3.0 które obecnie nie wykorzystujesz , a druga cześć pytania to czy można jednocześnie kozy stać z złącza 1 i 2  chyba nie, ale trzeba by to sprawdzić empirycznie i zakupić dysk z kośćmi i elementami po jednej stronie czyli od góry , na pewno będzie działać połączenie 1 i 3 , oraz 2 i 3 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz. Oznaczyłem na zdjęciu.

1. z zamontowanym dyskiem Lite-on 2280.

2. złącze nad nim puste i dłuższe.

3. zamontowany hdd - pod nim nic nie ma.

Złącze 2 jest dłuższe od wtyku do nakrętki w płycie jest ok 10cm. Stąd pytanie jaki dysk bo jeśli 2280 to jak zamocować.

Zobacz:

vrEPib0a.thumb.jpg.0e6d313fc18fa14e686d0a9904e8e9b1.jpg

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

ok, a jak odkręcisz ten dysk M.2 i go wymontujesz to pod nim nie ma gniazda aby ta śrubkę wkręcić ?  

Zobacz:

iCouaRGab.thumb.jpg.27da385c83f67c9255a83c30ad745139.jpg

Co jest bardzo ciekawe to złącze ma jedno wcięcie a dysk dwa...... jak to możliwe. Dysk oryginalnie montowany.

Edit:

Czekaj, w jednym mogą być dwa rodzaje czyli M.2 2280 SATA G3 lub PCIe x4 - to będzie to pierwsze?

Drugie M.2 SATA Express też 2280 i jak pisałem rozmiar nie tego..... coś się nie zgadza. 

g9.JPG.30be84e5df0cd413e43044bf3db10ad9.JPG

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź jakąś miarkę calówkę czy co tam jest po ręką , i zmierz , od środka gniazda na śrubkę do środka gniazda gdzie sie wpina dysk powinno być 8cm , może ten dysk pod SATA III nie jest 2280, albo coś w opisie jest nie prawidłowe , bo są dyski w standardzie 22110. 

ale wedle zdjęcia które zamieściłeś albo ten dysk M.2 SATA III był wpięty od razu w M.2 PCie 3.0 i pracował jako SSD SATA III i to gniazdo u góry to jest coś innego ?

można zrobić tak, wsadź z powrotem ten dysk M.2 SATA III , zakładam że na nim jest system , ściągnij program ,crystal disk info

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/

podejrzymy na jakim trybie pracy jest kontroler    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

weź jakąś miarkę calówkę czy co tam jest po ręką , i zmierz , od środka gniazda na śrubkę do środka gniazda gdzie sie wpina dysk powinno być 8cm , może ten dysk pod SATA III nie jest 2280, albo coś w opisie jest nie prawidłowe , bo są dyski w standardzie 22110. 

ale wedle zdjęcia które zamieściłeś albo ten dysk M.2 SATA III był wpięty od razu w M.2 PCie 3.0 i pracował jako SSD SATA III i to gniazdo u góry to jest coś innego ?

można zrobić tak, wsadź z powrotem ten dysk M.2 SATA III , zakładam że na nim jest system , ściągnij program ,crystal disk info

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/

podejrzymy na jakim trybie pracy jest kontroler    

Gniazdo dolne nr 1 ma 8cm a gniazdo górne nr 2 - 10 cm.  Chyba że Acer stosuje jakiś kit montażowy dlatego inna nakrętka i krzyżyk powyżej. Tak myślę....

hgst.JPG.7734c20ef99556143465f8639a0e4a3f.JPGLITEON.JPG.1fdf1d79e458345456c333a9feabb1a9.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje to jest tak , dolne gniazdo to jest M.2 PCIe 3.0 , bo ma złącze klucz M i wedle zdjęcia które zamieściłeś ma 4 piny  

górne gniazdo ma 5 pin czyli złącze klucz B 

to teraz pozostaje dysk wpiąć w górne gniazdo , zobaczyć czy system sie włączy , ponownie uruchomić CDI i zobaczyć co pokazuje, bo dla mnie jest tu coś nie zrozumiałe . 

Wiesz bo to jest ciekawe , jaki dysk wpiąć w górne gniazdo aby pasował do gniazda śruby montażowej.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, dx-tech napisał(a):

Trochę mu brakuje więc muszę coś wykombinować żeby przykręcić.

na to pytanie powinien odpowiedzieć sie suport Acera , w końcu to ich produkt.

36 minut temu, dx-tech napisał(a):

A to bezpieczne wpinać  w inne gniazdo? Nic się nie stanie?

bezpiecznie , tak , ale dysk powinien być przykręcony, nie powinien sie wysunąć sam z siebie, ale co ma go trzymać w gnieździe ? chyba ze spece z Acera stwierdzili ze klapka od obudowy wystarczy.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.01.2025 o 23:06, Mr.T... napisał(a):

Dysk SSD Patriot P220 1TB 2.5" SATA III (P220S1TB25) gwarancja 36 miesięcy

Kijowy kontroler + kości QLC YMTC, zapis poniżej 30mb/s po wyczerpaniu pseudo SLC

W dniu 13.01.2025 o 23:06, Mr.T... napisał(a):

Dysk SSD Silicon Power Ace A58 1TB 2.5" SATA III (SP001TBSS3A58A25 ) gwarancja 36 miesięcy 

Phison S11 + słabe kostki Toshiby, dyski na tym kontrolerze lubią szybko padać https://otako.pl/blog/satafirm-s11-awaria-dysku-ssd/

Mi500 500GB w promocji za 170 zł jest.

Jednym słowem pieniądze wyrzucone w bloto, ale to standard u kolegi wyżej bo on nie wie co komu poleca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maiłem wcześniejszy model tego laptopa. 
Dolny slot to Sata górny NVME/SATA. Górny to jest teoretycznie na NVME 22100, ale 2280 też da się wrzucić. Dysk można zabezpieczyć np. thermalpadem. Po przykręceniu klapki nie powinien wypadać o ile lapkiem się zbyt nie trzęsie.  Dyski warto przedzielić thermalpadem, by nie doszło do zwarcia, gdy ten górny będzie się kolybać.

Edytowane przez vries

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Mr.T... napisał(a):
13 godzin temu, dx-tech napisał(a):

A to bezpieczne wpinać  w inne gniazdo? Nic się nie stanie?

bezpiecznie

Nie wiem czy bezpieczne, podłączyłem Lite-on w górne gniazdo, włączyłem i po kilku sekundach laptop się wyłączył.

3 godziny temu, vries napisał(a):

Dolny slot to Sata górny NVME/SATA. Górny to jest teoretycznie na NVME 22100, ale 2280

Storage 1: M.2 2280 SATA Gen3x2 or PCIe x4 Gen3 for SSD
Storage 2: Optional : M.2 2280 *1 (SATA Express) for SSD

LITEON CV1-8B128 wg specyfikacji jest M.2 2280 SATA3 czyli dolne gniazdo jest SATA + PCIe x4 Gen3 for SSD?

Górne to Sata Express - z tego co czytałem G90 nie ma NVME a Ty piszesz że jest NVME? Jaki dysk miałeś wpięty i gdzie?

Jaki w końcu mogę włożyć dysk 250 lub 500?

Do pc 2.5" kładę tylko samsunga evo na tlc albo cruciala mx500 a tutaj?

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, znalazłem coś na comunity: https://community.acer.com/en/discussion/533410/i-have-a-predator-laptop-g9-792-motherboard-challenger-sls

Piszą że można włożyć evo 970, zalecane jest 512Gb dla SSD ale większy też odczytuje, ponieważ jest RAID można włożyć takie same mniejsze dwa dyski lub jeden większy.

Element podtrzymujący górny dysk to: 33.Q04N5.001

Pozostaje poszukać jakiegoś evo np 970 czy tam PM981a - podobno to to samo tylko oem.

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest napisane że 512GB dla formatu M.2 SATA III , dla M.2 NVMe z wsparciem dla PCIe 3.0 i tu raczej nie powinno być ograniczeń co do pojemności dysku  

pod port SATA III włożysz dowolny dysk z takim złączem i będzie działać. 

czy doczytałeś jaka jest różnica w trybie pracy kontrolera AHCI a RAID ? 

np.

https://www.techtarget.com/searchstorage/tip/AHCI-vs-RAID-What-you-need-to-know

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę wydawać zbyt dużo, laptop służy do dokumentów, muzyki i tylko COD4.

500Gb w NVME myślę że wystarczy, zamiast HDD włożę 500GB Evo 870 który kupiłem okazjonalnie.

1Tb może nie wstać, zresztą nie wiem jak zabrać się do klonowania systemu, jak i czym?

Nie wiem jak w tym przypadku działa RAID, ktoś pisał w w/w temacie żeby nie zmieniać na AHCI.

Poszukam 500Gb bo 1Tb dużo droższe a przy okazji chciałem jeszcze zapytać o dwie sprawy.

Skoro PM981A to to samo co Evo 970 Plus to chyba obojętnie co wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, dx-tech napisał(a):

Storage 1: M.2 2280 SATA Gen3x2 or PCIe x4 Gen3 for SSD
Storage 2: Optional : M.2 2280 *1 (SATA Express) for SSD

ups... dolny to NVME, górny SATA. 

Mam G9-791. Nie sądzę by Acer pozmieniał jakoś mocno w kolejnej generacji. Szczególnie, że laptop jest identyczny z wyjątkiem może klawiatury. Jeśli kupujesz NVME, to polecam znalezienie jakiegoś, który się nie grzeje, bo nie ma tam za bardzo nawiewu. Ja miałem taki dość mocno grzejący i musiałem się bawić w dorabianie jakiegoś pseudoradiatora, by dysk działał normalnie. 

U mnie wygląda to w ten sposób:IMG_20250115_210125351-obrcony.thumb.jpg.c09c9c522f697b0ce010520722357f37.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, dx-tech napisał(a):

Faktycznie podobnie, a piszą że 970 Evo Plus się grzeje? PM981A  Były dodawane do laptopów oem to  może nie będzie problemu

Chyba że polecicie coś innego?

Nie mam pojęcia jak będzie wyglądało to w wypadku Samsunga. Obecnie mam tam Kingstona KC3000 i działa jako tako. Wcześniej miałem Cruciala P1 i do tamtego musiałem dorabiać radiator. Tam jest PCIEv3 i te nowocześniejsze dyski na PCIEv4 nie osiągają pełnych prędkości i tym samym się pewnie tak szybko się nie grzeją. Trudno mi doradzać, może inni mają więcej doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji zapytam jeszcze o RAM - dokupiłem 2x16GB Patriot Viper  - 2400Mghz - tyle max ma przyjąć płyta z amazon:

https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07QQWDXXJ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Włożyłem je przed chwilą i oprócz Hynixa 8Gb którego nie mogę teraz wyciągnąć bo płyta ma 4 banki po obu stronach a Hynix akurat jest włożony od środka,

to pamięci pokazują mi takie cuda:

slot1.JPG.844640cb0ce5cae469481e6df7c6b9ad.JPGslot3.JPG.a7e84a886e54e017aa58baba0d4ee2c4.JPG

slot2.JPG.c7e5b16b2fc5e8ca15d8440f406d5949.JPGslot4.JPG.eb11efbe66ee949a411511ef1bc6a2b8.JPG

Jak to  możliwe że te same pamięci mają inne kości i jeszcze miały być 2400 a jedna jest 2666 a druga 3200......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, dx-tech napisał(a):

Jak to  możliwe że te same pamięci mają inne kości i jeszcze miały być 2400 a jedna jest 2666 a druga 3200.....

Jas Fasola tak ładnie mówi "magic" xD 

czy na pamięciach są naklejki z informacja jaka jest pamięć itd. , czy pamięci otrzymałeś w oryginalnym opakowaniu czy zastępczym ? 

pamięci i tak zwolnią do najwolniejszych które są w PC/Laptop czyli u Ciebie 2133MHz 

zakłada Memory 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, dx-tech napisał(a):

Przy okazji zapytam jeszcze o RAM

Ja mam włożone 4x8GB 2400MT/s. Tj. rozebrałem laptopa. Nie polecam, bo prawie go sobie uszkodziłem w tym procesie i z tasiemkami klawiatury było sporo zabawy (i stresu). Chyba z racji, że to starszy model, było więcej zabawy z pamięciami. Taka konfiguracja z różnymi modułami by mi się w ogóle nie uruchomiła.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Jas Fasola tak ładnie mówi "magic" xD 

czy na pamięciach są naklejki z informacja jaka jest pamięć itd. , czy pamięci otrzymałeś w oryginalnym opakowaniu czy zastępczym ? 

pamięci i tak zwolnią do najwolniejszych które są w PC/Laptop czyli u Ciebie 2133MHz 

zakłada Memory 

Te patrioty mają radiatory a opakowanie oryginalne, numery podobne tylko 3 ostatnie cyfry inne.

mem.JPG.b892234fa9a0d2aea6ffd30bbe176366.JPGfo7wGpAa.jpg.1646d2694c90e86f9daed3fdd919b1a4.jpgbMoWV3Za.jpg.6674f0c53583315982cb63a331f557c3.jpg

Pamięci 2400Mhz jedna jest 2666Mhz druga 3200Mhz - ciekawe czy gdybym zamówił szybsze to płyta by wstała?

Powinny chodzić w Dual Rank i Dual Channel - chyba że przez tę Hynixa 8Gb albo różnice między sobą nie chcą pracować w DR.

Nie wiem czy nie domówić modułu żeby sparować to jakoś.

18 godzin temu, vries napisał(a):

Ja mam włożone 4x8GB 2400MT/s. Tj. rozebrałem laptopa. Nie polecam, bo prawie go sobie uszkodziłem w tym procesie i z tasiemkami klawiatury było sporo zabawy (i stresu).

Nie będę sam rozbierał bo nie dam rady. Zawiozę do sklepu niech mi to ogarną. Nie wiem czy przy okazji nie kazać im zmienić pasty na procku.

Laptop pracuje koło 3 lat ale siedział ok 7 lat nie używany, przy okazji rozbiórki robić wymianę pasty?

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, dx-tech napisał(a):

Pamięci 2400Mhz jedna jest 2666Mhz druga 3200Mhz - ciekawe czy gdybym zamówił szybsze to płyta by wstała?

2400MHz powinno działać , powyżej trzeba by to sprawdzić empirycznie.

1 godzinę temu, dx-tech napisał(a):

Powinny chodzić w Dual Rank i Dual Channel - chyba że przez tę Hynixa 8Gb albo różnice między sobą nie chcą pracować w DR

prociem pan , Dual Rank to być budowa modułu , Dual Channel to być stan pracy kontrolera. 

2 godziny temu, dx-tech napisał(a):

Nie będę sam rozbierał bo nie dam rady. Zawiozę do sklepu niech mi to ogarną. Nie wiem czy przy okazji nie kazać im zmienić pasty na procku.

oczywiście ze warto wymienić pastę.  

stopień prac jakie trzeba wykonać aby wymienić pastę samemu, zależy ile trzeba rozebrać laptopa czy wystarczy odkręcić zdemontować płytę serwisowa czy jednak drobny mak. 

jak obecnie testuje PTM 7950 (nie wiem czy oryginał ) wstępne testy bardzo na plus , zobaczymy czy po upływie czasu faktycznie ten materiał zmiennofazowy nie ulega degradacji.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad tą pamięcią czy  nie zwrócić i nie kupić czegoś lokalnie. Wtedy może dobiorą odpowiednią....

Niestety uszkodziłem opakowanie bo nie dało się inaczej otworzyć.

Jeśli chodzi o pastę to ja mam sprawdzoną noctuę - ponad 10 lat w pc i  po ściągnięciu chłodzenia nadal miękka.

Edytowane przez dx-tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, dx-tech napisał(a):

Nie wiem czy przy okazji nie kazać im zmienić pasty na procku.

Akurat rozebranie by zmienić pastę jest banalnie proste. Wrzucenie pamięci po drugiej stronie płyty, już nie tak bardzo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi