Skocz do zawartości
markii

System e-Doręczenia - adresy ADE, baza BAE, dostawca urzędowy i kwalifikowany dostawca usług

Rekomendowane odpowiedzi

Może trochę średnio kategoria na forum, ale w sumie nie ma chyba bardziej "tematycznego" rozwiązania. 

Jak wiemy od 1 stycznia wszedł system e-doręczeń wraz z adresami ADE i bazą BAE. 

Czy ktoś może z Was już badał temat? 

Z mojego rozeznania na teraz wiem tyle (wszystko co tutaj napiszę jest z perspektywy osoby fizycznej):

Jedna osoba fizyczna może mieć jeden numer ADE. Jest wyjątek - jeśli prowadzi się zawód typu adwokat, radca, notariusz można wnioskować o drugi ADE - wtedy jeden jest prywatny, a drugi "firmowy".
Jeśli ktoś na jednoosobową DG - ma jeden numer ADE
Podmioty z osobowością prawną - mają jeden numer ADE (dostęp do niej ma pełnomocnicy spółek, zarząd etc po wcześniejszym uwierzytelnieniu).

Jeśli idzie o korzystanie z tego to mamy wybór:

- korzystanie w ramach usług rządowych (gdzie monopol ma Poczta Polska)

- korzystanie z kwalifikowanego dostawcy usług (komercyjne usługi wg zezwoleń, aktualna lista: https://www.gov.pl/web/e-doreczenia/kwalifikowani-dostawcy-uslug-kdu)

Z perspektywy osoby fizycznej: korespondencja do urzędu/samorządu jest zawsze bezpłatna.
Korespondencja do podmiotu "komercyjnego" jest płatna. Czyli jeśli chcemy wysłać taki list do innej osoby fizycznej lub do firmy to płacimy za usługę wysyłki wg cennika naszego dostawcy usług.

Jeśli idzie o wyszukiwanie adresów ADE, to służy do tego baza BAE. Każdy urząd, firma (w tym jednoosobowe DG) jest wpisana do jawnej części tej bazy, więc da się ją przeszukiwać po nazwie, NIP etc.

Natomiast, żeby napisać do osoby fizycznej trzeba znać jej numer ADE, lub osoba ta musi wyrazić zgodę na umieszczenie swoich danych w jawnej części bazy BAE.
Wyjątkiem są urzędy, samorządy, które mają dostęp też do niejawnej części bazy BAE - mogą szukać osób fizycznych po numerach pesel. Więc przed wysłaniem korespondencji najpierw sprawdzają czy ktoś ma numer ADE wraz z aktywną skrzynką - jeśli tak to wysyłają w ten sposób korespondencje.

Dla osób fizycznych posiadanie adresu ADE i aktywnej skrzynki jest opcjonalne (i można też z niej zrezygnować).

W innych przypadkach jest obowiązkowe wg harmonogramu:

- od 1 stycznia 2025
Budżetówka, urzędy etc (z wyjątkami)
Podmioty niepubliczne rejestrujące się do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS)
Zawody zaufania publicznego (np. notariusze, radcy prawni, doradcy podatkowi, adwokaci, doradcy restrukturyzacyjni, rzecznicy patentowi)
Podmioty niepubliczne składające wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG)
ZUS, NFZ, organy administracji publicznej

- od 1 kwietnia 2025
Podmioty niepubliczne zarejestrowane w KRS przed 1 stycznia 2025 r. - czyli np wszystkie sp. z o.o., S.A, stowarzyszenia etc

- od 1 lipca 2025
Podmioty niepubliczne zarejestrowane w CEIDG do 31 grudnia 2024 r. - w przypadku dokonywania zmian we wpisie po 30 czerwca 2025 r.

- od 1 października 2026
Podmioty niepubliczne zarejestrowane w CEIDG do 31 grudnia 2024 r.
wg mnie tutaj za długi okres, powinno już to wystartować obowiązkowo od końca 2025

- od 1 październik 2029
Sądy, trybunały, komornicy, prokuratura, organy ścigania i Służba Więzienna
wg mnie tutaj już grubo przegięto z terminem wprowadzenia.

Numer ADE dostajemy po złożeniu wniosku na stronie https://www.gov.pl/web/e-doreczenia

Jak dostaniemy już ADE (mi się pojawił od razu) to wtedy musimy aktywować swoją skrzynkę do doręczeń.
Jak wyżej pisałem do wyboru rządowa oferta realizowana przez Pocztę Polską, lub oferta komercyjna realizowana przez kwalifikowanego dostawcę usług.

Co do oferty rządowej i Poczty Polskiej:

W ramach serwisu mObywatel mamy https://edoreczenia.gov.pl/
Tutaj jest nasza skrzynka dla korespondencji urzędowej (nazywana e-doręczenia) oraz opcjonalny moduł komercyjny (e-polecony).
Koszt wysyłki komercyjnej jak na monopol Poczty Polskiej (urzędu/samorządy muszą korzystać z ich usług) jest wysoki. Na dziś wynosi 5,30 zł netto, 6,52 zł za jedną przesyłkę.

W przypadku usług realizowanych przez kwalifikowanego dostawcę usług mamy jedną skrzynkę do korespondencji urzędowej i komercyjnej, otwiera się ją przez autoryzację mObywatelem lub przez podpis elektroniczny z dowodu osobistego.

Oferta aktualnych dostawców:

- doreczeniaelektroniczne.pl / KFJ Inwestycje Sp. z o.o - pominąłem bo wygląda na krzaka. Ani cenników, literówki na stronie (nawet w adresie firmy)

- e-Doręczenia Certum (https://www.certum.pl/pl/e-doreczenia/) prowadzone przez Asseco Data Systems S.A..
Z perspektywy osoby fizycznej jest wersja skrzynki bezpłatnej z 4GB miejsca.
Zapewnia bezpłatną korespondencję urzędową. Komercyjna jest płatna, nie wiem ile, na www nie znalazłem takiej informacji.
Powiadomienia o przesyłkach na email, brak powiadomień SMS w pakiecie bezpłatnym.

Zapytałem na maila o sposób logowania, koszt pojedynczej komercyjnej przesyłki etc - od 5 dni kalendarzowych, w tym 3 dni roboczych brak odpowiedzi.

- Autenti eDelivery (https://autenti.com/pl/e-doreczenia?activeTab=tab-1) prowadzone przez Autenti sp. z o.o.
Z perspektywy osoby fizycznej jest wersja skrzynki bezpłatnej.
Zapewnia bezpłatną korespondencję urzędową. Komercyjna jest płatna, nie wiem ile, na www nie znalazłem takiej informacji.
Powiadomienia o przesyłkach na email, brak powiadomień SMS w pakiecie bezpłatnym.

Zapytałem na maila o sposób logowania, koszt pojedynczej komercyjnej przesyłki etc - od 5 dni kalendarzowych, w tym 3 dni roboczych brak odpowiedzi.

- eDo Post (https://edopost.pl/) prowadzone przez Polską Wytwórnię Papierów Wartościowych S.A.
Z perspektywy osoby fizycznej jest wersja skrzynki bezpłatnej w wersji "xs". Ma 0,5GB pojemności.
Zapewnia bezpłatną korespondencję urzędową. Komercyjna jest płatna, 1,70 zł netto, 2,09 zł brutto za sztukę.
Wysyłki komercyjnie kupuje się w pakietach. Najmniejszy to 5 sztuk. Są też większe paczki, wtedy cena pojedynczej wiadomości jest niższa.
Powiadomienia o wiadomościach są wysyłane na adres email, będzie też SMS, jest w trakcie wdrażania (smsy będą płatne)
Logowanie do skrzynki to login+hasło+2FA. Na ten moment brak planów wprowadzenia jako drugi składnik kluczy sprzętowych Fido2 (np Yubikey)

W przypadku eDo Post więcej szczegółów, ponieważ jest więcej konkretów na www, oraz odpisali na mojego maila z pytaniami (i to odpisali w ciągu 20 minut, konkretnie, na temat, odpowiadając na pytania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi