stefanzurek Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Dzień dobry. Przyszedł czas na upgrade komputera. Najpierw chcę zacząć od wymiany procesora +płyta + RAM. W późniejszym terminie dokupić kartę graficzną. Dyski SSD i zasilacz oraz obudowę planuję zostawić Komputer ma służyć do grania w Full HD: POE2, Cyberpunk 2077, Wiedźmin 3. Obecnie mam: i7 6600k + 32GB DDR4 2133MHz + GTX 1070 + zasilacz 500W 1) Idea jest taka, żeby kupić cos w budżecie ~1500zł (procesor + płyta + RAM) na podstawce, która pozwoli za np. ~5 lat dokupić używany procesor z generacji o 2 nowszej. I tu początkowo myślałem o komponentach z zestawów intelowskich (kompletnie zwisa mi czy to Intel czy AMD – ma działać) na Socket LGA 1700 czyli: Intel Core i5-12400F BOX MSI B760 Gaming Plus WiFi GoodRAM IRDM 32GB 6000MHz Ale zacząłem czytać o problemach generacji 13 i 14 procesorów pod LGA 1700, mnóstwo wątków o zwracaniu procesorów itp. itd. Jednocześnie 15 generacja będzie na nowym sockecie, więc zamykam sobie drogę max do 14 generacji. I tu zacząłem spoglądać na zestawy oparte o AMD Socket AM5: AMD Ryzen 5 7500F OEM MSI B650 Gaming Plus WiFi GoodRAM IRDM 32GB 6000MHz Widzę, że nawet najdroższe zestawy są również na AM5. Jak przyszłościowy jest socket AM5? I czy procesory AMD maja takie problemy jak Intel? Z innych tematów: 2) Moje obecne chłodzenie to SilentiumPC Fera 2 1224 v2. Z tego co patrzyłem to przy Sockecie 1700 chłodzenie będzie do wymiany bo nie jest kompatybilne. Jak by to wyglądało przy AM5 (chłodzenie obsługuje AM3+)? Jesli by mogło zostać to jest to minimalny plus na korzyść AMD 3) Czy w przyszłości wymieniając kartę graficzna powinienem zwrócić uwagę na zasilanie, tj. kojarzę jak przez mgłę jakieś problemy z wtyczkami zasilania przy kartach NVIDI Dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Nie planowałbym kupna platformy pod kątem upgrade za 5 lat. Bo po tym czasie prościej będzie po prostu kupić nową płytę główną, z nowymi usb, nowymi portami pcie pod grafikę, nowymi portami nvme pod dyski itd. To że intela nowszego o 2 generacje nie włożysz to wiadomo już teraz, co do amd to nie wiadomo jak będzie z kompatybilnością nowych cpu do tego chipsetu, nawet przy tej samej podstawce. Ja bym brał to co teraz oferuje wyższą wydajnośc przy lepszej cenie. Co do zasilania grafiki to to przy seriach 4000 i 5000 nvidii dają chyba przejściówkę ze zwykłych złącz pci 8pin na te nowe 12vhtpep czy jak to sie tam nazywa 🙂 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...