Skocz do zawartości
balbu

Co po GeForce GTX 1080 Ti?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bemx2k napisał(a):

RTX 4070Ti  powinien stanieć tak do  miesiąca czasu    albo   RTX 5070  , zależ  jak wyjdą testy  końcem Stycznia

Może też zdrożeć, tego nikt nie wie, zazwyczaj najtaniej jest w środku generacji, gdy już rynek jest nasycony a do następnej generacji daleko. Często we wakacje jest dobry czas na kupowanie sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zacząć od używanego 3080 10gb za około 2000zł którego nadal można kupić z gwarancją producenta, jest lekko ciepły ale po UV to nadal warta przemyślenia karta. Kolejna używka to 7900 xt która również występuje jeszcze z gwarancją 

Jeśli chodzi o nowe to trzeba poczekać niż pluć sobie w brodę 

Albo szukać 4070 ti super ale nie sądzę aby zeszła tak z ceny 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.01.2025 o 11:45, balbu napisał(a):

Może jakieś propozycje macie ? 

Najlepiej poczekać na 5070ti a jak nie to tu masz

https://www.x-kom.pl/p/1278768-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-16gb-gddr6x.html?sm=pepper&utm_tag=ppr-pl-649493913

W dniu 16.01.2025 o 11:45, balbu napisał(a):

16gb ramu

dołóż 2 kanał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś masz 1440p i wyżej to nie ma takiej potrzeby. Dołożenie ramu do 32gb starczy ci jeszcze do wydania nowego wiedźmina. W obecnych czasach to karta się najbardziej liczy a twój 5800x3D raczej nie będzie wąskim gardłem dla żadnych z kart 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Bemx2k napisał(a):

RTX 4070Ti  powinien stanieć tak do  miesiąca czasu    albo   RTX 5070  , zależ  jak wyjdą testy  końcem Stycznia

RTX 4070Ti to jeden z najmniej ciekawych modeli z powodu 12GB VRAM przy tak szybkim GPU. Co innego RTX 4070Ti SUPER z 16GB pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, axsin302 napisał(a):

Jakiś masz 1440p i wyżej to nie ma takiej potrzeby. Dołożenie ramu do 32gb starczy ci jeszcze do wydania nowego wiedźmina. W obecnych czasach to karta się najbardziej liczy a twój 5800x3D raczej nie będzie wąskim gardłem dla żadnych z kart 

W chwili obecnej posiadam RAM 2x8 GB g.skill ddr4 flare-x 3200 MHz. Dokupić mam extra 2 kości tego samego czy zmienić na coś z taktowaniem 3600 2x16 GB? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnicy wielkiej nie będzie możesz śmiało kupić sobie identyczny zestaw jaki posiadasz. Testy już były i 4x8 vs 2x16 jest w granicy błędu pomiarowego. Jak kupisz takie same to możliwe, że nie będzie żadnego zgrzytu i można zrobić bez przeszkód OC na timingach ( jak się znasz) a tak to zwykły profil XMP odpali się od razu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 hour ago, balbu said:

Jakiś konkretne pamięci masz na myśli ? 

49 minutes ago, axsin302 said:

różnicy wielkiej nie będzie możesz śmiało kupić sobie identyczny zestaw jaki posiadasz. Testy już były i 4x8 vs 2x16 jest w granicy błędu pomiarowego. Jak kupisz takie same to możliwe, że nie będzie żadnego zgrzytu i można zrobić bez przeszkód OC na timingach ( jak się znasz) a tak to zwykły profil XMP odpali się od razu. 

Różnice w wydajności będą niewielkie. Natomiast sprzedaż starych pamięci i zakup 2x 16 GB 3600Mhz CL18 może być lepsza pod względem ekonomicznym.

Najważniejsze to pozbycie się wąskiego gardła jakim staje się 16 GB RAM. To inwestycja nisko-kosztowa w porównaniu do wymiany karty graficznej lub całej platformy.

Jak ktoś nie czytał tych artykułów, to warto się z nimi zapoznać:

https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-teamgroup-t-force-dark-z-4000-mhz-cl18-sprawdzamy-co-potrafia-kosci-sk-hynix

Edytowane przez Wolfgang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem 32 GB jest bardzo lukratywne, jednak ja po swoim komputerze Widzę że na razie te 16 GB jeżeli Windows  11 czy 10 jest dobrze ustawiony i nie pobiera jeszcze dodatkowych zasobów poza grą to spokojnie starcza. Jedynie w Hogwardzie HR zobaczyłem że pobiera on między 17 a 18 GB. Mam jeszcze God of War, Forza, PoE, KCD, CB77, W8 wszystkie te gry pobierają około 12-13. A jeżeli kupi kartę z dużą ilością Vramu to karta będzie sobie wszystko magazynować a RAM pozostanie wolny i do dyspozycji dla procesora. 

Także na ten moment ja bym pominął sobie te ramy i skupił się najpierw na kupnie karty graficznej

39 minut temu, Wolfgang napisał(a):

tps://www.purepc.pl/test-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-teamgroup-t-force-dark-z-4000-mhz-cl18-sprawdzamy-co-potrafia-kosci-sk-hynix

Ważniejsza kwestia jest czy Ram odpali się w gear 1 bo Mhz to można mieć do woli, ja sprawdziłem na swoich i 4266 cl 18 (gear2) jest dopiero szybsze od 3600 gear1 a zestaw jest sporo droższy... tak takie masło maślane ale producenci już tak mają że mydllą nam oczy % i słupkami wartości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minutes ago, axsin302 said:

Ważniejsza kwestia jest czy Ram odpali się w gear 1 bo Mhz to można mieć do woli, ja sprawdziłem na swoich i 4266 cl 18 (gear2) jest dopiero szybsze od 3600 gear1 a zestaw jest sporo droższy... tak takie masło maślane ale producenci już tak mają że mydllą nam oczy % i słupkami wartości 

Oto mi m.in. chodziło gdy likowałem artykuł. Powyżej pewnych wartości żyłowanie parametrów pamięci niewiele zmienia po za ceną 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi