xTcubeTx Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Witam, dzisiaj przy włączeniu komputera wyskoczył mi błąd w biosie, było coś napisane z taktowaniem i niestety zapomniałem zrobić zdjęcie tego błędu. Kliknąłem uruchom ponownie i komputer się normalnie odpalił, wyłączyłem go i 2 raz już się nie dało uruchomić. Od razu odpala się bios ale teraz żaden błąd nie wyskakuje. Pamiętam że kiedyś miałem podobny problem i musiałem wyłączyć sceure boot oraz włączyć obsługę csm i zmienić jakieś ustawienie z UEFI na Legacy. Teraz też próbowałem to zrobić ale nic się nie zapisuje w tym biosie. Klikałem zapisz i zakończ konfigurację, komputer się resetował ale znowu od razu odpalał się bios a tamte ustawienia się nie zapisywały i wszystko wraca do ustawień fabrycznych. Jestem kompletnie zielony w tych tematach, więc z góry proszę o wyrozumiałość Dorzucam ssy biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Sprawdź baterię na płycie głównej - wymień na nową. Prawdopodobnie jest do wymiany. Miałem ostatnio podobny problem z resetowaniem biosu przy randomowym odpalaniu PC i okazało się, że problemem była stara bateria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Witam zacznij od wyłączenia i odłączenia PC od prądu , i dopiero potem wyjmij baterie powiedzmy na 5 minut, masz jakiś miernik cyfrowy ? sprawdź na niej napięcie jest powyżej. 3v jest ok. zaktualizuj bios do najnowszej wersji F30 https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b660m_ds3h_ddr4/support#support-dl trzeba by temat podrożyć , czy problemem jest bateria ? data i godzina jest raczej poprawna bo po resecie język powinien powrócić do domyślnego czyli po ang. chyba ze po restarcie zmieniłeś i dopiero zrobiłeś fotkę ? wejście do biosu po uruchomieniu PC , wskazuje ze płyta główna nie znalazła nośnika z WBM aby uruchomić system przestaw opcje w biosie Pokaz pełno ekranowe LOGO - na, wyłącz podczas uruchomienia pokaże info jaki jest CPU i jego szybkość , ilość i szybkość pamięci oraz dyski czy był włączany profil XMP ? bo obecnie pamięci pracują z szybkością 2133MHz, chyba że masz DDR4 2133MHz ? 1 godzinę temu, xTcubeTx napisał(a): Pamiętam że kiedyś miałem podobny problem i musiałem wyłączyć sceure boot oraz włączyć obsługę csm i zmienić jakieś ustawienie z UEFI na Legacy system jak sie instaluje to instalator ustawia opcje rozruchu itd. dostosowane do aktualnych opcji w biosie i jak tak sobie dowolnie je zmienisz to potem może nie chcieć sie uruchomić xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Wyjąłem baterie na 10-15 minut, włożyłem ponownie i wyświetlił się komunikat, że bios został zresetowany. Język wrócił do domyślnego - czyli angielskiego natomiast data i godzina są niepoprawne ( 01/01/2023, 13:41 ). Fotki są sprzed resetu biosu. CPU to: I3 12100F, 3,3 GHz, pamięć: Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18. Dysków niestety nie pamiętam, system był na SSD + mam 2 dodatkowe dyski 1 SSD 2 HDD. Profil XMP miałem włączony ale wydaje mi się, że coś musiało tam nie działać, bo ram i tak pracował właśnie na 2133MHz. Spróbuje dzisiaj jeszcze kupić baterie i ją wymienić oraz zaktualizować biosa. Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): trzeba by temat podrożyć , czy problemem jest bateria ? data i godzina jest raczej poprawna bo po resecie język powinien powrócić do domyślnego czyli po ang. chyba ze po restarcie zmieniłeś i dopiero zrobiłeś fotkę ? wejście do biosu po uruchomieniu PC , wskazuje ze płyta główna nie znalazła nośnika z WBM aby uruchomić system jaki jest CPU i jego szybkość , ilość i szybkość pamięci oraz dyski czy był włączany profil XMP ? bo obecnie pamięci pracują z szybkością 2133MHz, chyba że masz DDR4 2133MHz ? Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): system jak sie instaluje to instalator ustawia opcje rozruchu itd. dostosowane do aktualnych opcji w biosie i jak tak sobie dowolnie je zmienisz to potem może nie chcieć sie uruchomić xD I właśnie przy stawianiu systemu też nie chciał mi się odpalić windows. Musiałem włączyć CSM i wyłączyć secure boot i dopiero wtedy odpalał. Nie wiem czym było to spowodowane, tak jak wspominałem w opisie - jestem w tym temacie kompletnie zielony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia zanim kupisz baterie to może warto było by jednak sprawdzić jakie ma napięcie , bateria jakiej potrzebujesz to CR 2032. teraz trzeba sprawdzić czy po włączeniu XMP pamięci wystartują na 3600MHz i będą działać stabilnie. Godzinę temu, xTcubeTx napisał(a): I właśnie przy stawianiu systemu też nie chciał mi się odpalić windows. Musiałem włączyć CSM i wyłączyć secure boot i dopiero wtedy odpalał. Nie wiem czym było to spowodowane, tak jak wspominałem w opisie - jestem w tym temacie kompletnie zielony pytanie jakiego programu użyłeś do utworzenia bootowalnego pendrajwa z systemem ? najlepiej użyć :Rufus https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ i trzeba spojrzeć na to co ustawia program , do tego jakie są ustawione opcje w biosie i odpowiednio je dopasować. czyli np. bios jak masz wyłączone - sceure boot włączyć obsługę csm , to zależy czy posiadasz np. starsza kartę graficzna , ale czasami sie zdarza ze po włączeniu niektóre dyski SSD M.2 nie są widoczne w biosie , ale ty takowych nie posiadasz ustawienie z UEFI na Legacy i przy takich ustawieniach w Rufus trzeba było by zaznaczyć Shemat partycjonowania - MBR natomiast zmieniając ustawienia biosu na bez wsparcia csm i UEFI to trzeba było by w Rufus zmienić system partycjonowania na GPT fajne ma oznaczenia ma ta płyta, dyski podpoiłeś pod gniazda 6 i 7 , są jeszcze 4 i 5 ,powiedzmy że M.2 jest 1 i 2 a gdzie jest 3 ? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): zanim kupisz baterie to może warto było by jednak sprawdzić jakie ma napięcie , bateria jakiej potrzebujesz to CR 2032. pytanie jakiego programu użyłeś do utworzenia bootowalnego pendrajwa z systemem ? fajne ma oznaczenia ma ta płyta, dyski podpoiłeś pod gniazda 6 i 7 , są jeszcze 4 i 5 ,powiedzmy że M.2 jest 1 i 2 a gdzie jest 3 ? xD Niestety nie mam urządzenia do mierzenia napięcia ale kupiłem już właśnie taką baterie. Co do programu którego używałem podczas stawiania systemu to nie mam bladego pojęcia XD, dostałem Pen driva z crackiem od znajomego i po prostu postawiłem. A co do tych dysków to jest dobre pytanie bo jeden dysk HDD jest podpięty pod SATA, 2 SSD również pod SATA ( systemowy) oraz 1 na M.2 Zaraz pójdę włożyć nowa baterie i zobaczymy czy to coś pomoże. Edytowane 17 Stycznia przez xTcubeTx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Nowa bateria nic nie dała, ustawienia dalej sie nie zapisują i windows nadal sie nie odpala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia ale sama bateria nie ma wpływu na to czy system sie załaduje czy nie , xD to na jakim dysku jest postawiony system ? ja już masz zainstalowany system to był on zainstalowany pod konkretne ustawienia opcji w biosie , które teraz trzeba przywrócić (ale ja czy ktokolwiek inny nie wiej jak i co było u Ciebie poustawiane w biosie do instalacji systemu ) jeśli zmieniasz opcje w biosie robisz F10 i płyta główna nie zatwierdza nie zapisuje ustawień , to pozostaje spróbować wgrać nowy bios , jeśli to nie da efektu ,nie ma co tematu drążyć tylko płyta na serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia System jest na tym dysku: SSDPR-CX300-12 (120GB) Został jeszcze update tego biosa bo nie miałem czasu wczoraj tego zrobić, ale to dopiero w poniedziałek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Właśnie zauważyłem, że inne opcje takie jak np. szybki rozruch się zapisują. Czyli problem jest ewidentnie z tą obsługą CSM oraz secure boot bo tylko to się nie zapisuje a właśnie te ustawienia są mi potrzebne żeby uruchomić komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Mam jeszcze jedno pytanie, czy tutaj w tym rozruchu nie powinien wyświetlać się dysk na którym był postawiony system? Może właśnie padł mi dysk systemowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia prociem pan, pierwsze co to kopala w dupala za nie zaktualizowanie biosu do wersji F30 pamięci nadal są na 2133MHz, czy da sie to zmienić i zapamiętać aby działał profil XMP po zrestartowaniu ? obecnie mamy rok podobno 2025 bo zadania są podzielone, w państwie środka to maja 5tys któryś ,a mam biskup Rzymu wraz z soja ekipą zajumał kiedyś z 300 lat , ale to nie czasy WinXp czy nawet Win7 i biosów gdzie wskazywało sie dysk jako nośnik aby bios sprawdził czy na takim dysku jest system z możliwością jego uruchomienia , proszę poczytać co to EFI a UEFI wujek google pomoże, oraz czym jest WBM - windows boot manager informacje odnośnie posiadanych dysków powinny być w zakładce bios- Peripheras lub Settings- NVMe Configuration i tu powinny znajdować sie wszystkie wykrywane dyski pod M.2 nie ma ? to trzeba włączyć albo wyłączyć CSM bo czasami Gigaszrot ma problemy z wykrywaniem dysków pod M.2 i włączonym trybem wsparcia dla CMS pretensje proszę kierować do Gigaszrota natomiast w ostatniej zakładce powinna być pozycja Boot Override i tam powinna znajdować sie informacja np. WBM i na jakim dysku sie znajduje. wisz to jest takie zabieranie sie od du..py strony do tematu jak nie wiadomo czy bios i płyta główna jest ok czy do logowania sie do sytemu używasz konta Microsoftu czy jako konto lokalne i administrator ? bo trzeba określić jak był system zainstalowany np. czy system partycjonowania to MBR czy GPT ? ile jest utworzonych partycji na dysku nie nie chodzi o C i D tylko partycje rozruchowe oraz odzyskiwania itd. ? a jak to podejrzeć ? najszybciej to albo dysk do drugiego kompa, albo można np. za pomocą LinuxMint nie trzeba go instalować uruchomi sie z pendrajwa https://linuxmint.com/edition.php?id=319 po niżej na liscie jest np. ICM - University of Warsaw , szybko idzie oraz program Rufus aby utworzyć bootowalnego pendrajwa https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ szata graficzna jest jak w Windowsie wiec każdy ogarnie temat , nie ? to oddaj kompa do serwisu po uruchomieniu Linuxa Start-Menu-Preferences-Disks w tabelce z lewej strony będą dysk/dyski najeżdżasz myszka klikasz lewym i w środkowej tabelce masz obraz na wybranym dysku jakie są utworzone partycje nas interesuje ile jest partycji oraz pozycja - Partitioning -czy jest np. Master Boot Record czy GPT to jest obraz dysku z MBR i zainstalowanym win10 bez Secure Boot w trybie UEFI a jak to wygląda u Ciebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Profil XMP normalnie się zapisuje i pamięci chodzą już na 3600MHz wiec jeden problem mniej. Mam 3 dyski i pokazuje te 3 dyski w biosie, wcześniej się pomyliłem. 2 są na SATA - hdd i ssd i na tym ssd na sata jest postawiony system. 3 dysk ssd jest na m.2. Tej opcji Boot override nie moge nigdzie zlokalizować. Nie mam konta microsoft, używam po prostu jako konto lokalne i administrator. Zaraz ogarne tego linuxa tylko pytanie, czy moge go sobie pobrac na dysk przenosny a nie na pendriva i 2 pytanie, jak to potem odpalić z tego dysku? Chociaż szczerze powiem, że nie wiem czy jest to na moje kompetencje, w sensie ten linux. Bo chodzi o to zebym to pobral, odpalil i to bedzie jakby osobny system? Kompletnie juz tego nie ogarniam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia aby jeździć autem wymagane jest np. zrobienie kursu na prawo jazdy , można nie robić i tez jeździć o ile ktoś pokaże jak działa np. sprzęgło + gaz , i tu jest podobnie chcesz korzystać z PC to trzeba sie trochę oczytać albo zaprosić kogoś kto ma trochę wiedzy i na pacjencie pokaże co gdzie i jak ( bo pomoc zdalna, ma swoje ograniczenia) i nie musisz być expertem ,ale współczesne PC wymagają od użytkownika trochę więcej wiedzy niż, gdzie jest przycisk power a potem ikonka od winampa za pomocą Rufusa nie da sie zrobić tak ze mamy jakiś dysk na USB i zrobimy bootowalny dysk z Linusem xD Boot override to jest opcja która znajduje sie w ostatniej zakładce w biosie, o ile bios wykrywa dysk z WBM, nie wykrywa WBM to w tej pozycji nie będzie nic trzeba wyjść z założenia ze np. mogła paść logika dysku i posypały sie partycje , ale to można podejrzeć właśnie np. za pomocą Linuksa. po wykonaniu bootowalnego pendrajwa i obsadzeniu go w porcie USB włączamy PC i o ile dobrze pamiętam w Gigaszrocie jest Komeda F12 aby wywołać menu z jakiego napędu uruchomić/przeszukać czy jest system , no to wybieramy USB i jaki tam pendrajw będzie widoczny bez znaczenia czy wybierzemy pendrive czy UEFI pendrive, Linux czy raczej jego konsola i tak sie uruchomi, wybieramy pierwsza albo druga pozycje i czekamy aż pokaże sie pulpit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) :/ po co mu ten linux, jeśli nie zna tego softu to strzeli sobie w łeb. Słuchaj, jeśli możesz zrobić formata: to pójdź do kogoś kto ma komputer, przygotuj sobie pendriva który ma co najmniej 8gb. Ściągnij u niego windows media tools i postępuj zgodnie z programem wybierając tam wersję nie dla tego komputera żebyś miał rozstrzał. Jeśli to 10 to fajnie jeśli 11 to musisz mieć konto jeszcze microsoftu przy instalacji i internet. Gdy jest to gotowe to wróć do swojego kompa Masz 3 dyski? Nie wiem na którym masz czy chcesz mieć windowsa,odejmij te dwa. Wejdź do biosu, zresetuj go opcją def. Następnie sprawdź czy jest to wersja UEFI jeśli tak a masz windowsa10 to ustaw tylko konfiguracji USB na rozruchowy pendriv. Jeśli masz w11 ustaw jeszcze sourca na ON i również pendriva. Po ponownym uruchomieniu powinien odrazu ci wejść w instalacje windowsa. Podczas automatycznych rozruchowe wyjmij pendriva bo cykl może się powtórzyć. Jeśli przy którym punkcie utknąłeś np instalacji windy lub jej za ładowaniu szukał bym problemu w dysku. Edytowane 20 Stycznia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 22 minuty temu, axsin302 napisał(a): jeśli 11 to musisz mieć konto jeszcze microsoftu przy instalacji i internet. tez myślałem że sie nie bez konta w MS, ale jak widać na załączonym obrazku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Wystarczy mieć emaila nie trzeba podawać klucza, można zrobić nawet na telefonie Czy się da czy nie dla niego będzie łatwiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Mam Windowsa 10 i chciałbym przy nim zostać, 11 jakoś mnie narazie nie przekonuje. Czyli jakbym chciał to ogarnąć sam to zostaje format dysku systemowego tak? Bo wątpię że poradziłbym sobie z tymi linuxami itd Edytowane 20 Stycznia przez xTcubeTx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 1 hour ago, xTcubeTx said: Mam Windowsa 10 i chciałbym przy nim zostać, 11 jakoś mnie narazie nie przekonuje. Czyli jakbym chciał to ogarnąć sam to zostaje format dysku systemowego tak? Bo wątpię że poradziłbym sobie z tymi linuxami itd Nie chce mi się wszystkiego czytać (sorry), wnioskuję, że chcesz wyłączyć obsługę CSM i używać tryb UEFI (co powinieneś od początku), ale po zmianie nie widzi dysku systemowego bo jest w MBR i musisz go przekonwertować na GPT. Poniżej zamieszczam filmik jak to zrobić. Na wszelki wypadek stwórz sobie bootowalny USB stick (dla trybu UEFI) z instalką Windowsa. Edytowane 21 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 40 minut temu, First Ever napisał(a): Nie chce mi się wszystkiego czytać (sorry), wnioskuję, że chcesz wyłączyć obsługę CSM i używać tryb UEFI (co powinieneś od początku), ale po zmianie nie widzi dysku systemowego bo jest w MBR i musisz go przekonwertować na GPT. Poniżej zamieszczam filmik jak to zrobić. Na wszelki wypadek stwórz sobie bootowalny USB stick (dla trybu UEFI) z instalką Windowsa. Właśnie odwrotnie, chce włączyć obsługę csm i wyłączyć sceure boot + nie zrobię tego co na filmiku bo nie jestem w stanie nawet odpalić Windowsa. Przy włączeniu komputera bios sam odpala się automatycznie Edytowane 21 Stycznia przez xTcubeTx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 1 hour ago, xTcubeTx said: Właśnie odwrotnie, chce włączyć obsługę csm i wyłączyć sceure boot + nie zrobię tego co na filmiku bo nie jestem w stanie nawet odpalić Windowsa. Przy włączeniu komputera bios sam odpala się automatycznie Jak nie możesz się dostać to stwórz sobie (na innym kompie) Windows To Go: Pobierasz ISO z Windowsem Uruchamiasz Rufus, ładujesz ISO, wybierz Windows To Go, pozostaw GPT i UEFI (zobaczysz czy się pojawi na boot liście w BIOS-ie). Wtedy można spróbować przekonwertować dysk systemowy na GPT, a jeżeli już jest i po prostu nie działa to przenieś sobie gdzieś ważne pliki i zainstaluj tam Windows od nowa (też na GPT/UEFI). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) On coś mówił że ma już windę, @xTcubeTx właśnie o to chodzi że nie wiemy jaki format masz tej windy i niestety przyjacielu aby to ze sobą hulało warto zrobić to jeszcze raz aby wiadomo jaka partycja itp. Windows media tools właśnie robi ci taką partycje jak wyżej domyślnie dla systemu UEFI Edytowane 21 Stycznia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia @First Everszkoda ze nie zobaczyłem twojej wiadomości wcześniej, może by się coś ogarnęło A tak to dzisiaj oddałem już kompa do serwisu bo nie miałem siły. Jak się dowiem o co tam chodziło to wam tu napisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano Piątek o 16:45 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:45 Oddałem komputer do serwisu i okazało się, że to wszystko było spowodowane przez jakąś aktualizacje windowsa, która blokowała wyłączenie secure boot oraz włączenie obsługi csm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Sobota o 07:09 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:09 14 godzin temu, xTcubeTx napisał(a): Oddałem komputer do serwisu i okazało się, że to wszystko było spowodowane przez jakąś aktualizacje windowsa, która blokowała wyłączenie secure boot oraz włączenie obsługi csm. a to ciekawe , system win ma możliwość zmiany daty i godziny w biosie, ale zawansowanych funkcji (teoretycznie) już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano Sobota o 09:04 Zgłoś Opublikowano Sobota o 09:04 Sam się zdziwiłem, bo 1 raz słyszałem o czymś takim. Ale podobno problemem może też być to, że dysk na którym jest system jest podpięty pod sata a nie m.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Sobota o 11:24 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:24 no dobrze, a w serwisie w jaki sposób rozwiązali problem ? wgrali nowy system, czy do zainstalowanego systemu dostosowali opcje w biosie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xTcubeTx Opublikowano Sobota o 16:04 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:04 Zaktualizowali biosa i wgrali jakieś aktualizacje systemowe przez biosa. I jak to wgrali to wtedy dało już się pozmieniać ustawienia na takie, żeby dało się uruchomić Windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Sobota o 16:13 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:13 no a co ja posiał w pierwszym poście ? , zaktualizuj bios do najnowszej wersji... ok nie podołałeś tematowi sam , dałeś zarobić komuś. 5 minut temu, xTcubeTx napisał(a): Zaktualizowali biosa i wgrali jakieś aktualizacje systemowe przez biosa. „Dziewka duby smalone bredzi" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...