Skocz do zawartości
Stybel

AMD Ryzen 5 2600 + GeForce 4060 Ti? Co więcej zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pracuję w 3840x1600, głównie z plikami wideo i tekstem, zarówno lokalnie jak i przez platformy sieciowe. Gram okazyjnie albo wcale, a jeśli już to w klasyki typu Wiesiek albo Total War. Po przejściu z FHD na UW4K mój leciwy składak już mocno niedomaga.  

Do tej pory miałem: R2600, RTX 3060, 16 GB DDR4 3000, MSI B450-A PRO, XFX PRO550W.

Myślałem o zmianie bebechów na coś opartego na i5/R7, ale okazyjnie zamieniłem 3060 na 4060 ti i wydajność wzrosła zauważalnie. Aplikacje webowe otwierają się o połowę szybciej 😉

Pomyślałem, że skoro tak, to relatywnie niewielkim kosztem mogę wsadzić do budy np. R 5900X i ew. zmienić RAM. Zawsze to taniej niż zmiana całego kompa. Jest sens się w to bawić, zakładając, że komp do w/w zastosowań ma mi posłużyć kilka lat, czy lepiej od razu zmienić całą platformę?

Pójdzie to bezproblemowo na tej płycie i zasilaniu i da sensowny przyrost wydajności? Może jakiś inny procesor na AM4 zamiast 5900X? 

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Stybel napisał(a):

Jest sens się w to bawić, zakładając, że komp do w/w zastosowań ma mi posłużyć kilka lat, czy lepiej od razu zmienić całą platformę?

Najtaniej zmienić właśnie procesor, w tej chwili masz Ryzen 9 5900X za ~1000zł, Ram możesz podnieść do 3200Mhz (zależy co tam masz) i to jest najprostszy sposób na podniesienie wydajności, a zdecydowanie będzie lepiej względem Ryzen 2600. 

Zmiana platformy to w zasadzie kupujesz wszystko nowe, czyli trzeba liczyć się z kosztem 3-4k żeby to miało sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniając z R5 2600 na R5 5600 odczułem sporą różnicę. Przy okazji 16gb ramu 3000mhz zmieniłem na 32gb 3600mhz i dorzuciłem SSD na nvme i komputer jak nowy.

No i kartę zmieniłem z gtx 1060 6gb na rtx 3070, więc samo to dało ogromny przeskok.

Przy twoich wymaganiach pewnie warto spojrzeć na jakieś R9 czy R7, np 5700X.

Edytowane przez Mysteques99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi