Skocz do zawartości
zmiiju

Wymiana procesora Intel Core i5-10600K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Obecnie posiadam procesor i510600k z rtx 4070 super, czy warto wymieniać procka na najnowszą generacje, zastanawiałem się nad i5 14600k, gram na monitorze 2k, od wymiany karty graficznej zauważyłem ścinki w niektórych grach a w  grze Indiana Jones i Wielki Krąg,  karta graficzna nie chciała przekorczyć 60% zużycia, zastanawiam się czy to już po prostu procek niedomaga i warto wymienić na najnowszą generacje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

nie wiem czy zauważyłeś ale twoja obecna platforma to LGA 1200, a zakładany procesor który chciał byś zakupić i5 14600K jest pod LGA 1700 także oprócz wymiany procesora trzeba było by wymienić także płytę główna, i tutaj albo zdecydować sie na wersje z DDR4 które pamięci już posiadasz, albo na wersje płyty głównej pod DDR5 , czyli taka wymiana to większy wydatek , to wymieniając cały środek czy nie lepiej było by zrobić upgrade , CPU + Płyta główna + ram DDR5 z Intela na AMD i AM5 5 ? 

monitor jaki posiadasz to 1080p czy już 1440p , na początek zmniejsz rozdzielczość w grze tak jak pozwala monitor i zobacz jaki da to efekt , chodzi o to ze im mniejsza rozdzielczość tym obciążany jest bardziej procesor , im wyższa rozdzielczość tym obciążenie jest przesuwane z CPU na GPU , i zjawisko "wąskiego gardła" xD  objawia sie mniej widocznie .   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=e30xAZGcD-8

na razie byś spróbował tego 

do wyświetlania statystyk https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8&t=304s

koszt 14600kf -1050zł / Z790 GAMING PLUS WIFI - 885zł / NP: https://proline.pl/pamiec-lexar-ares-rgb-ddr5-32gb-2x16gb-7200mhz-cl34-ld5u16g72c34la-rgd-p8120994 (patrzyłem płyta je testowała to na 100% wejdzie) bo równie dobrze może 6000/30 za 400zł / dopłacając do droższych pamięci masz już wydajność zbliżoną do 7800x3D + cooler Fartis dual / Chłodzenie CPU Deepcool AK620  

lub w tych pieniądzach 7700 ryzena + 750zł MSi gaming wifi b650 + ramy 400zł 6000cl/30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mialem i5 10600k i rtx 4070ti super.W tej samej grze mialem tak samo przyciecia karta graficzna raz dobrze raz 60 procent.I5 10600k jest juz za slaby.Kupilem i5 14600kf Z790 aorus elite ax ice i ddr 5 6400 cl32 zobaczymy jak zloze co bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, zmiiju napisał(a):

Obecnie posiadam procesor i510600k z rtx 4070 super, czy warto wymieniać procka na najnowszą generacje, zastanawiałem się nad i5 14600k,

coś tam będziesz widział w niektórych grach

np the last of us masz 60 fps na 1 mapie a byś mógł mieć ze 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi