Skocz do zawartości
WKNOM

Problem z uruchomieniem komputera po instalacji mocniejszej grafiki (Asus RTX 2060 12GB EVO)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Po zakupie karty graficznej (Asus DUAL EVO GeForce RTX 2060 12GB) do poniższego zestawu jednostka się nie uruchamia w waki sposób, iż po włączeniu kilkanaście sekund wentylatory się kręcą (na grafice też) a następnie jest sygnalizacja dźwiękowa i brak obrazu na monitorze.  Kartę graficzną sprawdzałem na innym komputerze i działa bez zarzutów. Myślę też że podzespoły, które posiadam powinny bez problemu współpracować. Zasilacz też ma wtyk 8-pin do PCI-E, Co może być powodem tego stanu rzeczy? Może być powodem to, iż przewód  modularny jest z jednej strony 6PIN męski a z drugiej 6+2 PIN męski a powinny być na przykład przewody 8-PIN męski - 8 PIN męski?

Podzespoły:

Pamięć RAM: GOODRAM IRDM X 16 GB (1 x 16 GB) DDR4-3200 CL16

Procesor: Ryzen 5 1600 (12nm) 3.2 GHz 6-rdzeniowy + stokowe chlodzenie

Karta graficzna dotychczasowa: GTX 960 2GB DDR5

Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W Pół-Modularny zasilacz ATX

Płyta główna: MSI B350M GAMING PRO Micro ATX AM4

Obudowa: Genesis ATX

System operacyjny: Windows 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

8 minut temu, WKNOM napisał(a):

Może być powodem to, iż przewód  modularny jest z jednej strony 6PIN męski a z drugiej 6+2 PIN

te dodatkowe +2 to być masa czyli "- " nie ma to wpływu jeśli przewód jest sprawny. 

czy po obsadzeniu starej karty graficznej  (GTX 960) PC uruchamia sie normalnie ? 

czy próbowałeś podłączyć np. monitor za pomocą innego kabla np. jest HDMI a podłączyć na DP i do innego gniazda w monitorze ? 

nie wiem czy wiesz ale czasami przed instalacja nowych urządzeń w PC, pierwej warto bios przywrócić do ustawień domyślnych , teraz można np. odłączyć fizycznie zasilanie , wyjąć baterie z płyty głównej na 5 mi minut , obsadzić z powrotem baterie podłączyć zasilanie i zobaczyć jaki da to efekt. 

a bios Ty najnowszy dostępny wgrał ? 

https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-GAMING-PRO/support

AMI BIOS7A39v2P7(Beta version) 

a ta sygnalizacja dźwiękowa to ? ile krótkich ile długich sygnałów ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

te dodatkowe +2 to być masa czyli "- " nie ma to wpływu jeśli przewód jest sprawny. 

czy po obsadzeniu starej karty graficznej  (GTX 960) PC uruchamia sie normalnie ? 

czy próbowałeś podłączyć np. monitor za pomocą innego kabla np. jest HDMI a podłączyć na DP i do innego gniazda w monitorze ? 

nie wiem czy wiesz ale czasami przed instalacja nowych urządzeń w PC, pierwej warto bios przywrócić do ustawień domyślnych , teraz można np. odłączyć fizycznie zasilanie , wyjąć baterie z płyty głównej na 5 mi minut , obsadzić z powrotem baterie podłączyć zasilanie i zobaczyć jaki da to efekt. 

a bios Ty najnowszy dostępny wgrał ? 

https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-GAMING-PRO/support

AMI BIOS7A39v2P7(Beta version) 

a ta sygnalizacja dźwiękowa to ? ile krótkich ile długich sygnałów ? 

Dzięki za wiadomość, zrobie wszystko co proponujesz i dam znać. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi