Skocz do zawartości
Łukasz1991

Co lepsze? Thermal Grizzly Kryonaut vs PTM7950?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Posiadam laptopa Legion Lenovo 5 15IMH05H i7 10th 10750H/RTX2060/16GB.

Laptop gamingowy z temperaturami podczas grania w bardziej wymagające grę rzędu 95-100 stopni CPU, 80-87 stopni GPU.

Laptop od 3,5 roku nie miał czyszczonego układu chłodzenia, wymienianej pasty termo, jak i ewentualnych termopadów. Sam w środku był delikatnie wyczyszczony, jedynie wiatraki.

Stąd moje pytanie, chciałbym dać do serwisu i jeden serwis bierze 150zł za generalna konserwację (wymiana pasty na Thermal grizzly Kryonaut, termopadów jeśli są stwardniałe, dogłębne wyczyszczenie wiatraków i radiatorów z przesmarowaniem łożysk na wentylatorach), zaś drugi 250zł, ale tutaj stosują PTM7950 i tylko PTM w laptopach gamingowych, ewentualnie ciekły metal jeśli takowy był.

Co sądzicie o tym rozwiązaniu i w jakim kierunku lepiej byłoby pójść. Dać mniej i mieć pastę termo czy pójść w PTM?

Pozdrawiam

Łukasz 

Edytowane przez Łukasz1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę, nie zależy mi na tańszym rozwiązaniu, ale jedynie ten serwis nie wymienia termopadów bo jak stwierdzono - szybko twardnieją, i jest z nimi kicha, a sam ciekły metal nikt się tego nie podejmie. 

Czekam na jeszcze kilka opinii i z chęcią Was wysłucham gdyż chciałbym zobaczyć jak to może i u Was wygląda 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta dośc rzadka,to juz lepiej gelid gc na odkryty rdzeń

Ptma raz zalozysz i nie zagladasz przez zycie laptopa,starczy dmuchnąć raz na rok

6 minut temu, Łukasz1991 napisał(a):

a sam ciekły metal nikt się tego nie podejmie

to jest sytuacja 0/1 ,jedna pomyłka i laptopa nie ma

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci się nie chce nic wydawać to ściągnij sobie 

Msi afterburnera 

https://m.youtube.com/watch?v=OVaeg07I1lk

Drugim programem może intel Extreme lub... Program na dole używany przez yt'bera 

https://m.youtube.com/watch?v=c1vjDJdEPLs&t=5s&pp=2AEFkAIB

Temperatury powiny spaść o 5-10% 

Oczywiście wymiana pasty też się przyda dlatego opcja za 150zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję również za informacje. Nigdy nie bawiłem się z undervoltingiem, choć słyszałem że to pomaga na niższe temperatury.

Nie chciałbym za bardzo ryzykować, możliwe że skorzystam z opcji droższej ale pewniejszej jaką jest PTM, bo niby dasz mniej a efekt będzie chwilowy i krótkotrwały, niż jak wyżej zostało powiedziane, raz założony i spokój na długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

skoro już zacząłeś temat , to może podejmiesz rękawice i sam wymienisz pastę na PTM7950 lub innego producenta, ale takie "materiały zmiennofazowe" sporo kosztują. np. Thermal Grizzly Carbonaut ok , ale Thermal Grizzly KryoSheet, nie komicznie dla mniej wprawionego z tematem użytkownika bo może sie źle skończyć.   

to samo co axsin302 ale od naszego youtubera xD 

https://www.youtube.com/watch?v=J-ghty2XTU4

i to daje dobre efekty , wyłączenie Turbo + zejście trochę z napięciem daje dobre efekty 

thermopady to dopiero jak sie rozbierze zestaw chłodzący można ocenić w jakim są stanie, oraz jakiej grubości są potrzebne na wymianę, kleją sie do paluszków ale można je swobodnie odkleić i w czasie tego procesu nie rozpadają sie nie łamią sie to są ok , jak jest inaczej no to są do wymiany , coś od Thermal Grizzly Minus Pad bo np. Gelid testowałem Extrime śmiech mnie ogarnął szybko twardnieją i ulewa sie z nich oleum produkt nie do polecenia xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem ten temat ale nie po to by zmienić samemu tylko podpytać się Was co sądzicie. Nie bawię samodzielnie w to choć sama pastę pewnie żaden problem wymienić, z PTM może i też nie, no ale wolałbym oddać do serwisu który zajmuje się takimi sprawami na codzień 🙂

Dziękuję Wam każdemu z osobna za podpowiedzi i rady, myślę że postawie na PTM i będzie ok 🙂

Edytowane przez Łukasz1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi