gnz Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 • 12/8/2003 Blaster jest robakiem internetowym, którego działanie polega na rozprzestrzenianiu się korzystając z błędu w systemie Windows XP oraz na przeprowadzaniu ataku typu DoS. Aktywny robak tworzy na dysku swoją kopię w pliku msblast.exe oraz modyfikuje tak rejestr by jego kopia była uruchamiana przy każdym starcie systemu Windows. Następnie robak losowo generuje adresy IP i stara się, korzystając z błędu w systemie Windows XP, zmusić zdalny komputer do pobrania i zainstalowania kopii robaka z zainfekowanej maszyny. Robak po 16 sierpnia aktywizuje procedurę przeprowadzenia ataku typu Denial of Service w stosunku do strony windowsupdate.com, wykorzystując do tego zainfekowane maszyny. Microsoft wypuścił łatę do błędu umożliwiającego działanie robaka, która znajduje się pod adresem: http://microsoft.com/downloads/details.asp...32-3DE40F69C074 Tekst: MKS Sp. z o.o. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpresspl Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Oj bylo bylo. W poniedzialek bodajze :). Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 ok :oops: musialem przegapic - wywalcie to skoro bylo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zalapalem gada :( Zrestartowal mi kompa gnojek, ale zanim to zrobil wytropilem go i wyrzucilem z rejestru tak wiec po restarcie kompa juz mialem czystego. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 ;) istna moda w topicach na msblasta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 No jak zwykle o wszystkim dowiaduje się ostatni : ) Pierwsze słysze o takim wirusie... chyba mnie nie zaatakuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 6 topiców na oprogramowaniu, jeden na sprzecie, tylko tutaj jeszcze brakowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soultaker Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Jak się komuś włączyło już odliczanie to w lini poleceń wystarczyło wpisać komendę "shutdown -a". :wink: i walnąć łatkę http://download.microsoft.com/download/0/3...980-x86-PLK.exe restart i win jak nowy no może z wyjątkiem bałaganu w rejestrze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 15 min i ubity z tym ze 10 sciaganie i restarty... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 a ja mam szczescie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Heh DoS na WindowsUpdate - bez świadomych winowajców - hmmmm ;];];];];;];]];] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recenzent_ Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 a ja mam szczescie mialo cie nie byc hm poprawilo sie juz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 a wie ktos moze jak to sie rozpowszechnia? czy wystarczy mail czy tez w zalacznikach jak wiekszosc tego typu wormow... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zaden mail. Wirus wpelza tylnymi drzwiami poprzez atak DoS, wykorzystujac przepelnienie bufora. Jak zarazi Ci kompa to w trakcie dzilania generuje losowo IP i jezeli akurat komp z takim IP jest wlaczony i ma XP to sie do niego przysysa. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 heh sporo znajomych naokolo tego wirusa zlapalo :/ a mnie nie ruszyl i w zasadzie to nie ma szans... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...