amane2142 Opublikowano Sobota o 17:05 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:05 Cześć, szukam komputera na którym byłbym postawić dokcera/wirtualizację pod NAS Home Assistans bazy dany i może z czasem jakieś hostowania aplikacji IIS to na czym by mi zależało to cisza i niskie zużycie energii. części mogą być używane a budżet powiedzmy do 1k bez dysków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano Poniedziałek o 11:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 11:20 Cos starszej generacji i energooszczednego. Zalezy ile dyskow i pojemnosci potrzebujesz. Ja bym mozliwe rozbil osobno na NAS i komputer pod wirtualizacje. Jak chcesz to zrobic w jednym to i5 10gen+, 2x16 lub 2x32GB RAM, jakas plyta mATX. Obudowa jest wazna jezeli chodzi o cisze, bo same dyski potrafia sporo halasowac. Wiec moze byc problem ze zmieszczeniem sie w budzecie. CO do platformy to Proxmox lub TrueNAS Scale. Sam mam i5-11600/64GB DDR4/GA B560M D3H i wylapalem to w sumie za jakies male pieniadze.. Do tego jednak wytlumionego Fraktal Design Mini i chlodzenie Fera, bo czasami stockowy cooler sie rozkrecal, jak restartuje niektore kontenery i 6xHDD i 2xSSD. Ogolnie sporo mocy w zapasie. Co do "krytycznych" aplikacji w domu, to mam klaster na Proxox zrobiony z miniPC od DELL'a 3080/3060 kupione poleasingowe i zrobiony upgrade z RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano Poniedziałek o 15:25 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 15:25 NAS + HA to może pasywny HP T640. Z bazami (jeśli nie będzie sporego ruchu) też powinien sobie poradzić. Nie wiem jak IIS - zupełnie nie moja bajka. Użycie mATX to chyba przerost formy nad treścią w domowym użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano Wtorek o 11:28 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 11:28 Do wyboru zamiast T640 są jeszcze Dell Wyse 5070 oraz Fujitsu Futro S940 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Wtorek o 13:04 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:04 Tutaj chłop testuje takie serwerki, wybierz sobie który Ci odpowiada. https://www.youtube.com/@tatageek Inna kwestia jak rozumiesz "NAS", bo do tych cienkich klientów możesz włożyć jeden czy dwa dyski m2 i to tyle. Jeżeli odpowiada to spoko. Plus jest taki, że ciągnie to z 10W. Inny pomysł to jakiś Fujitsu Primergy TX, HP ProLiant Micro Server, Dell Optiplex 7050 czy coś w ten deseń. Plus to można tam chociaż SSD SATA wpiąć, masz PCI-e dostępne, da się to jakoś sensownie rozbudować i jak weźmiesz coś z i5 albo Xeon L to ciągnie z 20W. Na pewno jest wydajniej, ale też więcej prądu ciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...