Skocz do zawartości
Piotr Mac

Problem z wydajnością w Fortnite

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie odnośnie mojego komputera, jeżeli odpalam grę fortnite to bardzo się zacina, na wyspie startowej potrafię mieć nawet 3fps, w innych grach wydajność jest nieco lepsza np. w cs2 mam 144fps ale z dużymi spadkami.

Posiadam komputer Dell precision 3630, jego wyposażenie:

- i7 8700k, nowa dokupiona karta graficzna rx6600, pamięć ram 16gb, dysk SSD

Temperatura procesora i karty jest w porządku i się utrzymuje ale zużycie procesora w fortnite to ponad 90% a karty graficznej od 50% do 60%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś, że temperatury są ok i stałe, ale ich nie podałeś... obciąż porządnie CPU np OCCT i podaj jaką osiągnął temperaturę.

Obudowy stacji Della nie słyną z przewiewności.

Do sprawdzenia są ustawienia BIOSu, czy Hyper Threating jest aktywny.

Najnowsze stery chipsetu, ewentualna reinstalacja.

Sprawdzić też można jak zachowa się CPU gdy wyłączysz Intel Turbo Boost w BIOSie, stacje Della mają czasem ciekawe problemy z turbo boost.

Sprawdź sobie także generalną wydajność Twojego 8700k.

Zrób testy w jakiś syntetykach, jak Cinebench, czy inne 3dMarki dla całego systemu i porównaj do podawanych wyników w necie dla tego procesora.

Edytowane przez pitol321
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

np. ten tu to ?

https://allegro.pl/oferta/zaawansowany-dell-3630-i7-8700k-32gb-nowy-1tb-ssd-nvme-gtx-1060-gamingowy-16842209315

"pitol321" ogólnie nakreślił temat, ja tylko dodam, jak ktoś w opisie napisał Gamingowy, to mógł by napisać do jakich gier to to sie nadaje xD

pierwszy problem filmówek to , ubogi bios pozwalający na dostęp do skromnej ilości funkcji

drugi to, często płyty główne firmówki maja inne złączą/wtyczki zasilania czy nawet podłączenie wtyczek USB itd. niż standardowe płyty ATX  , padnie płyta lub zasilacz i trzeba kupić dokładnie to samo ale nie tak łatwo jest kupić na rynku wtórnym części do firmówek 

jakim programem sprawdzałeś temperatury cpu + gpu , suche testy na pulpicie czy podczas grania albo jakimś programem tupu OCCT ?  i co to znaczy ze temperatury są w porządku ?, jak wsio było by w porządku to chyba nie zakładał byś tematu.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi