Skocz do zawartości
Weronika08

Pamięć RAM czy do Dual Channel 2x8 GB mogę kupić pojedynczą 16 GB czyli mieć 3 kostki RAM?

Rekomendowane odpowiedzi

Pamięć RAM czy do Dual Channel 2x8 GB mogę kupić pojedynczą 16GB czyli mieć 3 kostki ram? Jako, że brakuje mi ramu według menadżeru urządzeń czasami jest na styk przy grach które wymagają 16gb więc dokupiłam pojedyncza kostkę ramu wynoszacą 16GB lecz będę mieć 3 kostki a nie cztery. Czy to nie wpłynie na wydajność? Bo wydaje mi się, że nie ma co przywiązywać do tego takiej uwagi, najbardziej liczy się ilosć ramu gdy ten jest nie wystarczający. Ponoć Dual Channel działa dopóki system nie musi korzystać z ramu pojedynczje kostki, ale nawet jak to się stanie to chyba lepiej mieć więcej ramu wtakiej sytuacji niż Dual Channel. Proszę o rzetelną pomoc nie chce kupować czterech kostek by zamiast 65 klatek mieć 70. Ale jeśli to róznica będzie 30 klatek mniej to proszę o dowody wtedyt rozważę zakup drugiej takiej 16 GB.

To jest moja płyta główna Z270 MSI GAMING PRO

Tu są moje obecne ramy 2x8 GB

https://www.corsair.com/pl/pl/p/memory/cmu16gx4m2c3200c16/vengeancea-led-16gb-2-x-8gb-ddr4-dram-3200mhz-c16-memory-kit-white-led-cmu16gx4m2c3200c16?srsltid=AfmBOoqABSpEh5rC_jjhpqZcVfUZHZNyiVJd1cXnij9mntuEqlIS90tg

A kupiłam 16 GB

https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/adata-pamiec-ram-adata-xpg-hunt-3200-16g-cl16.bhtml?utm_source=2208151|lowcygier.pl PL&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Dlatego też skorzystałam z promocji gdyż paramtery maą uderzaąco podobne do siebie a ponoć nalezy kupowac jak najbardziej zbliżone do siebie parematrami ramy. Proszę o potwierdzenie czy srzęt będzie działać z tą pamięcia RAM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje dwie obecne kości 8GB powinny nadal działać w Dualu.

Dodatkowa 16GB bedzie działać w Singlu z oczywistych względów.

Takie rozwiazanie nie jest polecane, nie tylko ze względu na trochę mniejszą wydajność, jeśli system zacznie używać singel channel, ale także na ewentualne problemy z aktywacją porofilu XMP, aby całość działała przy 3200/cl16.

Możliwe, że profil XMP nie ruszy i bedzie trzeba kostki recznie ustawić na 3200 i cl16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie oto mi chodziło, że ja takich rzeczy nie potrzebuje do dziś nie skorzystałam XMP mam ICORE 7 6700 K ani razu nie podkręconego. To jakie mam parametry są wystarczające do grania. a ramy mam i tak ustawione po 2300 Mhz czy najniższę taktwanie które jest domyślnie uruchomione wraz z uruchomianiem komputera kiedyś w to się bawiłam i na 3200 zrobiłam mnóśtwo testów i nie znalazłm choćby 1 klatki więcej dzieki temu w grach. Więc do gier potrzebuje więcej ramu także ponawiam pytanie czy będzie to działać mi wszystki 3 kostki ramu? i tych firm będą ze sobą kompatybilne. Zalezy mi tylko na ilości ramu nie patrzę na mhz czy XMP. Gdyby zaś zdarzyło się że  gra zwalnia i potrzebne są XMP to i tak to nic nei da wtedy trzba kupić kartę i z mojego doświadzcenia wiem że kiedy sprzęt nie domaga w grach wideo nie pomoże podkręcanie niczego czy to karty czy to CPU tylko kupno nowego sprzetu także jak ram ma problemy z ilością programów w tle to chce go zwiekszyć tak więc 16 Gb dokupionego ramu wystarczy?

Najwyżej potem dokupie czwartą kostkę 16GB i będę mieć Quad Channel,a le na ten moment chyba nie musze drugą taką dokupić za 99 zł. Wystarczy mi jedna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem, powinno ruszyć, 2x8 w dualu, a trzecia 16 w singlu.

Gwarancji, że ruszy i nie bedzie żadnych problemow, też nikt Ci nie da, bo nie takie kwaiatki się już działy.

Kupisz, zamontujesz i sprawdzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zawsze może wyjść jakaś nie kombatibilnosć, ale według parametrów są niemalże identyczne te kostki różnica jest tylko w innej marce firmy. Zaś jeszczed nie otrzymałam odpowiedzi na pytanie dotycząego czy będę mając 3 kostki ramu tyle ile wynoszą ich parametry czy przy triple mniej czyta ramu niż rzeczywiście posiadają je kostki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System powinien widzieć i udostępnić całe 32GB.

Pamietaj, że ewentualny problem, nie musi być widoczny od razu, ze startem BIOSu, czy systemu.

Mieszanka różnych kości i ich wielkości, może też powodować niestabilną pracę samego systemu.

Zobaczysz jak będzie, oby bez problemów ruszyło i działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

z doświadczenia , wszystko wyjdzie w praniu , zamontujesz odpalisz system który od razu powinien widzieć cała dostępna pamięć + grę i albo będzie banan na twarzy albo niebieski ekran xD  

aby sprawdzić pamięć jak będą jakieś nieprawidłowości to można zapuścić np. memtest86 

jest taka gra :Rise of the Tomb Raider , bardzo czuła na nie prawidłowo działający ram, jak coś jest nie tak, to bardzo szybko cyk i pulpit. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Weronika08 napisał(a):

Ponoć Dual Channel działa dopóki system nie musi korzystać z ramu pojedynczje kostki

raczej nie, wydajność dalej jest lepsza niz w single chanel,tak z 50 procent.

4 godziny temu, Weronika08 napisał(a):

Najwyżej potem dokupie czwartą kostkę 16GB i będę mieć Quad Channel,

bedziesz miec 2 kanały duall chanell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi