Skocz do zawartości
dembi

czy plyta na szynie 200 mhz obsluzy 260??

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem. Plyta na szynie? Na szynie sa procesowy a plyty ja jedynie obsluguja lub nie. jesli masz na kt 133a to plyta moze obsluzyc wszystkie prockiz szyna 133 i tyle ile ida ci sie podkrecic. Poza tym to co jest w biosie nei przeklada sie na mozliwosci mostkow, pamieci, dzielnikow, biosu itd. Jesli twoj bios obsluzy T-Bredy mozesz je smialo wrzucic. Mysle ze i nawet Bartona wrzucisz, jednak o szynie 333 zapomnij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi klina koleś zabił. głowię się nad sensem pytania od jakiegoś czasu i nie mam zielonego pojęcia o co mu chodzi.

to były athlony xp 260 ? 266 to ja widziałem K6-2 :lol: a co to jest płyta 258 ? może chodzi o athlona za 260zł na płycie za 258 zł ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytuł postu jest taki: "czy plyta na szynie 200 mhz obsluzy 260??" więc chyba chodzi o to, że płyta obsługuje tylko FSB 200 (jak sprawdziłem K7T Pro2-A jest na KT 133 i nie ma szans na FSB 266).

dembi pyta co się stanie jak włoży w tą płytę procesor np. Athlon XP 2000+:

- procesor będzie po prostu chodził z niższym taktowaniem,

- płyta się nie uruchomi,

- procesor się spali.

Ja bym to tak przetłumaczył :wink:

PS. Nadal się zastanawiam skąd się wzięła liczba 258...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już wiem - dostałem priva od dembiego i tam wszystko wytłumaczył. on chce dzięki overclockerskiemu biosowi wycisnąć z KT133 magistralę 132 MHz (niemożliwe) ale tylko ok 120 się uda spokojnie. no chyba że mnożnik się zmieni pod warunkiem, że płyta ma taką opcję. wtedy można podnieść mnożnik i 2000+ będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już wiem - dostałem priva od dembiego i tam wszystko wytłumaczył. on chce dzięki overclockerskiemu biosowi wycisnąć z KT133 magistralę 132 MHz (niemożliwe) ale tylko ok 120 się uda spokojnie. no chyba że mnożnik się zmieni pod warunkiem, że płyta ma taką opcję. wtedy można podnieść mnożnik i 2000+ będzie.

120 to pobozne zyczenie. Mnie udalo sie na kt133 wycisnac 106. Ale slyszalem o 115 chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...