Adam3333 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Witam. Chcę poprawić zasięg WiFi poprzez zakup jednego Deco M4 i podpięcie przewodowo do HUAWEI DN8245X6 . Pytanie dotyczy WiFi "rozgłaszanego" przez HUAWEI DN8245X6. W necie przeczytałem, że zaleca się wyłączenie WiFi na głównym routerze, z kolei w innym miejscu pisze, że można ustawić taki sam SSID i hasło na obu urządzeniach i korzystać z obu. Owszem, nie są to sprzeczne informacje, jednak zapowiadające jakieś komplikacje. Jak jest naprawdę, jak zachowają się urządzenia podpięte do takiej sieci WiFi? Deco będzie na innym piętrze domku z cienkim sufitem, w odległości około 6-7 metrów od głównego routera. Nie podaję wszystkich parametrów: m2/mbs/s itp., bo chodzi o ogólną zasadę współpracy tych urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, Adam3333 napisał(a): Chcę poprawić zasięg WiFi poprzez zakup jednego Deco M4 i podpięcie przewodowo do HUAWEI DN8245X6 . Pytanie dotyczy WiFi "rozgłaszanego" przez HUAWEI DN8245X6. W necie przeczytałem, że zaleca się wyłączenie WiFi na głównym routerze, z kolei w innym miejscu pisze, że można ustawić taki sam SSID i hasło na obu urządzeniach i korzystać z obu. Owszem, nie są to sprzeczne informacje, jednak zapowiadające jakieś komplikacje. Jak jest naprawdę, jak zachowają się urządzenia podpięte do takiej sieci WiFi? Zasadniczo routery, które nie mają opcji mesh sobie nie radzą dobrze z obsługą tego samego SSID. Tj. mogę się nie rozłączyć z urządzenia o słabszym sygnale. No i w zasadzie nie będziesz miał pewności, do którego urządzenia się łączysz. W wypadku domku nie musisz wyłączać wifi w głównym routerze, bo wolne pasmo jest na tyle szerokie, że obsłuży dwa punkty dostępowe bez zakłóceń. Osobiście ustawiłbym jednak wifi z SSID o różnych nazwach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam3333 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Sytuacja jest taka: HUAWEI niekorzystnie umiejscowiony ( łącze 300Mb/s) w pojedynkę w miarę przyzwoicie ogarnia większą tę cześć domu, gdzie jest potrzebne Wifi, poza jednym salonem ( 20Mb/s) i wiatą wypoczynkową w ogrodzie (3Mb/s), wiec wykombinowałem, że ten AP Deco umieszczony korzystniej względem HUAWEI-a, lepiej obsłuży te "upośledzone" regiony, a we wspólnych regionach urządzenia będą się przełączać do silniejszego źródła...ale chyba tak różowo nie będzie. Dla siebie zrobiłbym to na dwóch nazwach, ale to będzie dla teściów 😱 a oni nie potrzebują wszędzie szalonych prędkości, a jedynie prostoty i stabilności działania, bez wydawania zbyt dużych pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...