Warriv Opublikowano Wtorek o 18:05 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:05 Chciałbym zbudować komputer na platformie AM5 ( przyszłościowo z myślą o upgrade) Komputer wykorzystywany głównie do multimediów, internetu, pracy zdalnej oraz platform typu Geforce now, Boosteroid. Myślałem o procesorze Ryzen 5 7600 lub 8600G/8700G ...? Potrzebuje pomocy w wybraniu optymalnego procesora +chłodzenie oraz dobraniu do niego płyty głównej. Stawiam na dobry kodek audio oraz wbudowany bluetooth, poprzednio miałem Gigabyte H370 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbobii Opublikowano Wtorek o 20:20 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 20:20 (edytowane) Najbardziej optymalnie cena/wydajność biorąc pod uwagę intege to 8600G. Co do płyty głównej proponuje MSI PRO B850-P WIFI lub ASRock B850 LIVEMIXER WIFI (Tańsza opcja to ASRock B850M PRO RS WIFI) Co do chłodzenia proszę określ się: powietrzne czy wodne. Edytowane Wtorek o 20:40 przez bbobii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Środa o 08:06 Zgłoś Opublikowano Środa o 08:06 Jeżeli nie potrzebujesz mocnej grafiki to ta zintegrowana w Ryzenach bez "G" w 100% wystarczy, a procesor wydajniejszy. Ale od początku... Jaka jest reszta podzespołów, jaki masz budżet? 11 godzin temu, bbobii napisał(a): Najbardziej optymalnie cena/wydajność biorąc pod uwagę intege to 8600G. Co do płyty głównej proponuje MSI PRO B850-P WIFI lub ASRock B850 LIVEMIXER WIFI (Tańsza opcja to ASRock B850M PRO RS WIFI) Kodek audio w tych płytach to Realtek ALC 897 więc taki trochę gówniany. Jeszcze kwestia do czego potrzebne lepsze audio. No i nie widzę sensu pchać się w B850, skoro względem B650 nic konkretnego nie wnoszą, a są droższe od tego procka co kolega planuje kupić 😉 Z lepszych płyt może coś pokroju B650 Tomahawk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Środa o 09:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:23 (edytowane) 15 godzin temu, Warriv napisał(a): Myślałem o procesorze Ryzen 5 7600 lub 8600G/8700G ...? Jak tylko do multimediów, to nawet 8500G będzie ok. Na 8700G można nawet lokalnie pograć. W starsze tytułu lub w nowe na niskich detalach. Jeśli kupujesz przyszłościowo to do kompletu musisz dokupić 32GB ramu 6000MT/s CL30. Teraz tak. Jeśli myślisz o rozbudowie o GPU, to procki z serii 8000 nie będą dobre, bo mają ograniczoną przepustowość złącza PCI do 8x. Z drugiej strony są to fajne procki do maszyn, które nie żrą aż tak dużo prądu. Więc jak chcesz rozbudowywać przez dokupienie tylko GPU później, to kupuj 7600 lub 7700. 15 godzin temu, Warriv napisał(a): Stawiam na dobry kodek audio oraz wbudowany bluetooth, poprzednio miałem Gigabyte H370 Jak do przyszłościowej rozbudowy to ASRock B850 LIVEMIXER WIFI. Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a): Kodek audio w tych płytach to Realtek ALC 897 LIVEMIXER ma ALC1220 Chłodzenie zależy od wyboru platformy. Edytowane Środa o 09:29 przez vries Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warriv Opublikowano Środa o 10:44 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:44 Maks co na chwilę obecną potrzebuję to obsługa rozdzielczości 2k do usług grania w chmurze, więc jeśli ryzen 5 7600 da spokojnie radę to chyba najlepszy wybór. Budżet około 2500zł na te dwa podzespoły ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacić za kodek do zwykłego słuchania muzyki lub dźwieku w filmach. Z tego ALC1220 byłem zadowolony więc celowałem w coś podobnego. Płyta główna MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI Płyta główna ASRock B850 LIVEMIXER WIFI To dobre wybory . Chłodzenie preferuję klasyczne powietrzne, tak aby było w miarę ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Środa o 13:28 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:28 2 godziny temu, Warriv napisał(a): Budżet około 2500zł na te dwa podzespoły ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacić za kodek do zwykłego słuchania muzyki lub dźwieku w filmach. Może inaczej. B850 Livemixer to jest najtańsza płyta z kodekiem, wifi i PCI 5.0. Asrock b850m PRO RS WIFI to najtańsza płyta bez kodeka za 750 zł. Upgrade do full ATX ASRock B850 PRO-A to koszt 830zł (Gigabyte ma tu płytę za 820zł, ale bez chłodzenia na dyski, co moim zdaniem jest kiepskim dealem). Jak chcesz poświęcić PCI 5.0 i kodek to Gigabyte Eagle jest za jakieś 610zł. 2 godziny temu, Warriv napisał(a): Chłodzenie preferuję klasyczne powietrzne, tak aby było w miarę ciche. Z 7600 poradzi sobie większość coolerów. Zaczynając od Arctic Freezer 36 Black. Osobiście pod AMD kupiłem Phantom Spirita. Czy jestem zadowolony? Trudno powiedzieć. Wentylatory ma słabe. Z drugiej strony wentylatory Arctica w Freezerze też są słabe i trudno powiedzieć, czy jest coś lepszego w tym segmencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warriv Opublikowano Środa o 17:55 Zgłoś Opublikowano Środa o 17:55 Świetnie Jestem zdecydowany na zestaw AMD RYZEN 5 7600 ASRock B850 LIVEMIXER WIFI pasowałoby jeszcze dopasować RAM, wg producenta płyty znalazłem Kingston za 500zł 2x16gb 6k/CL30 Są jakieś tańsze/lepsze w porównywalnych osiągach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Środa o 19:39 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:39 10 godzin temu, vries napisał(a): LIVEMIXER ma ALC1220 MSI ma ALC 4080 1 godzinę temu, Warriv napisał(a): pasowałoby jeszcze dopasować RAM, wg producenta płyty znalazłem Kingston za 500zł 2x16gb 6k/CL30 Są jakieś tańsze/lepsze w porównywalnych osiągach ? GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 za 400zł 10 godzin temu, vries napisał(a): Jak do przyszłościowej rozbudowy to ASRock B850 LIVEMIXER WIFI. A co ten Asrock ma takiego przyszłościowego? Poza tym że to najtańsza płyta na tym chipsecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Środa o 22:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:32 2 godziny temu, Bonusso3 napisał(a): A co ten Asrock ma takiego przyszłościowego? Poza tym że to najtańsza płyta na tym chipsecie. PCIE x16 5.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Czwartek o 13:52 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:52 Pomoże to karcie graficznej która nie jest planowana czy SSD który w tym aspekcie też dużo nie wniesie? Dążę do tego że Asrock jest gorszą technicznie płytą, mimo tego że ma nowszy chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Czwartek o 15:36 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:36 1 godzinę temu, Bonusso3 napisał(a): Pomoże to karcie graficznej która nie jest planowana czy SSD który w tym aspekcie też dużo nie wniesie? Dążę do tego że Asrock jest gorszą technicznie płytą, mimo tego że ma nowszy chipset. Op myśli o jakimś upgrade w przyszłości. Jako że wybrał 7600 zamiast np. 8500g, to może i taki upgrade będzie uwzględniał kartę graficzną. 1 godzinę temu, Bonusso3 napisał(a): Dążę do tego że Asrock jest gorszą technicznie płytą, mimo tego że ma nowszy chipset. Myślę, że to nie ma aż takiego znaczenia. Tj. różnice są mało istotne. W każdym razie dla mnie, bo każdy ma inne priorytety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warriv Opublikowano Czwartek o 16:51 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:51 MSI Tomahawk i Asrock Livemixer są zbliżone cenowo. Możliwe że B850 w stosunku do B650 nie oferuje dosłownie nic Wybrałem teoretycznie Asrocka, planując maksymalne wykorzystanie teraz i tak PCI 4.0 ( może to błąd z mojej strony wybierając ją) Jednak upgrade podzespołów do PCI 5.0 wydaje mi się mało realistyczny w przeciągu +/- 3 lat nie zamierzam aż tak inwestować, ponieważ ceny dysków 1 TB zaczynają się od ~800+ zł, a karty RTX z serii 5000 kosztują od 5 000 do 10 000 zł Wchodząc w socket AM5 planuje móc kiedyś zmienić procesor(o ile będzie potrzeba) i dołożyć GPU nie wyrzucając/sprzedając płytę główną. Więc wolę postawić na coś dobrego i markowego. Wystarczy mi wifi/bluetooth 1 slot PCI dla grafiki 2 dla M2 jakiś kodek i to wszystko tak naprawdę. Obie powyższe płyty są OK i ceny też są podobne, kwestia tego czy droższa B650 i tańsza 850 oferują inną jakość 😕 poza PCIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...