Skocz do zawartości
bsk

Podzespoły do nowego PC: budżet około 6500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym złożyć dobry zestaw na minimum 5 lat. PC głownie do gier po pracy w 1440p. Mój budżet to około 6,5 tys. zł. 

Aktualny zestaw:

i9 9900K

z390 Asrock Taichi Ultimate

DDR4 CL14 3600 MHZ

RX 7900XT 

Zasilacz: Seasonic Prime Platinum 750w

Monitor 1440p: Dell 27 cali DGFA, 165 mhz

Z powyższego zestawu chciałbym zostawić monitor, kartę graficzną i zasilacz. I tutaj rodzi się pytanie, czy powyższy zasilacz, który był mało eksploatowany, na gwarancji jeszcze 5 lat - pociągnie  bez problemów?. Używany średnio może ze 20-30 godzin tygodniowo, nic nie piszczy i jest sprawny. 

Celuję w procesor pokroju 7800X3D lub może 9800X3D. Zastanawiałem się również nad 9700x, natomiast czy nie lepiej kupić raz a dobrze? 

Płyta musi koniecznie posiadać WIFI 7 , dobrą sekcję zasilania, naprawdę nie mam pojęcia, co aktualnie wybrać. B850? czy może x870e z Gigabyte?. 

Pamięć DDR5: Tutaj zastanawiam się nad 6000 mhz , CL30,  bez podświetlenia  - czy warto brać pamięci powyżej 6000mhz?

Obudowa: Chciałbym taką z możliwością montażu chłodzenia wodnego min. chłodnica 280mm z opcją montażu u góry obudowy, w kolorze czarnym, najlepiej z oknem, co polecacie?

Dyski: Planuję kupić dwa dyski M2, jeden pod system, drugi pod gry. Może dwa dyski po  2TB i osobna partycja pod system ? 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Edytowane przez bsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5900 w taki sposób https://proline.pl/koszyk/374b7710

9800X 3D top do gier ale cena nadal nie jest idealna i powinien jeszcze stanieć kilka stówek.

Pamięci standardowe Goodramy 6000MHz CL30. AIO 360 Arctica cena/wydajność top, płyta na B850 ALC 4082 i wifi7, dwa dyski w zasadzie top na PCIE 4.0. Obudowa pojemna I przewiewna, ciężka i dobrze wykonana, wejdzie Ci tam ten Arcric na górę bez problemu.

Godzinę temu, bsk napisał(a):

Seasonic Prime Platinum 750w

Mam ten sam 650W, w zasadzie topka.

Pociągnie bez problemu ten zestaw, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, bsk napisał(a):

Celuję w procesor pokroju 7800X3D lub może 9800X3D. Zastanawiałem się również nad 9700x, natomiast czy nie lepiej kupić raz a dobrze? 

Jakbym brało, to byłby to 9800x3d lub 9700x. Obecnie ceny 9800x3d się uspokoiły.

Płyta musi koniecznie posiadać WIFI 7 , dobrą sekcję zasilania, naprawdę nie mam pojęcia, co aktualnie wybrać. B850? czy może x870e z Gigabyte?. 

Obecnie chyba najtańszą opcją jest Livemixer za 920zł, tylko te anteny wyglądają tak sobie. Czy warto dopłacać do czegoś lepszego? To zależy, czy będziesz chciał jakieś karty rozszerzeń na PCIE lub 4 dyski M.2 lub Thunderbolta. 

Pamięć DDR5: Tutaj zastanawiam się nad 6000 mhz , CL30,  bez podświetlenia  - czy warto brać pamięci powyżej 6000mhz?

Nie. Jak będziesz chciał szybciej to sobie podkręcisz. Widzę Patrioty Vipery na Morelach są za 350zł z kodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi