xantos2001 Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Nie wiem czy smiac sie czy plakac. 3/4 topicu o niczym. A tak pieknie sie zaczynal od testow ale jak zwykle potem musieli go schrzanic klotniami o duperele i calosc zaciemnili...... Dzieki Brion za wlozona prace, zdjecia i poswiecony czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_O_D Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Witam wszystkich forumowiczów, To mój pierwszy post na tym forum. Piszę bo po przejrzeniu tego testu zaciekawiła mnie i zastanawia jedna rzecz. Stwierdzono tu że maze4 bije redbox na glowe bo temperatura procka jest kilka stopni niższa. Tylko z czego wynika ta różnica ? Z doskanłej wydajności maze4 czy może właśnie z zastosowania redboxa jako chłodzenia chipsetu ? Pomyślcie temperatura wody (load) zarówno przy zastosowaniu samego redboxa jak i duetu maze4-redbox praktycznie się nie zmieniła, oznacza to że układ chłodzenia (radiator) jest wystarczająco mocny żeby poradzić sobie z dwoma blokami bez podniesienia temperatury wody. Dodatkowo sposób monitorowania temperatury na płytach 8rda/8rda+ jest daleki od doskonałości czujnik umieszczony w sokecie nie jest bezpośrednio pod jądrem proca, co powduje że duży wpływ na jego wskazania ma temperatura samej płyty głównej, ciepło promieniujące od róznych podzespołów rozgrzewa płytę i napewno ma wpływ na odczyt temperatury przez czujnik w sockecie. Zastosowanie chłodzenia wodnego zamiast samego radiatora na NB mogło obniżyć jego temperature nawet o kilkanaście stopni, co w rezultacie mogło "ostudzić" płytę główną w okolicach socketu i w konsekwencji obniżyć o te kilka stopni temperaturę procesora a raczej czujnika, który ponoć ją pokazuje. Może się mylę, ale możliwe że kolega Brion zamiast dodatkowo obciążyć maze4 i wpłynąc na pogorszenie jego wyników oddał mu przysługę studząc porządnie NB :roll: Z chęcią zobaczyłbym wyniki testu obu bloków ze standardowym chłodzeniem chipsetu, być może maze4 nie ma aż takiej przewagi nad redboxem... Pozdrawiam R_O_D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...