Skocz do zawartości
To_Gro

Flashback BIOS ASRock B760M Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po aktualizacji Biosu komputer się zapętla (włącza i wyłącza). Brak możliwości wejścia w Bios.

Baterie wyciągałem, zworka też próba była.

Wie ktoś jak w płycie ASRock B760M Sonic WiFi przywrócić poprzednią wersję BIOS?

Nie ma przycisku flashback przy usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Caleb napisał(a):

Reset BIOS zworką wykonany? Może być wymagany nawet kilkukrotny, miałem takie przypadki że dopiero po X razy poskutkował. 

Potrzebuje tylko jednej odpowiedzi.

Jak wykonać flashback biosu na tej płycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wedle instrukcji z strony ASRocka jeśli korzystasz z jednej kości ramu , to powinna sie ona znajdować (dziwne ze nie A2 ) tylko B2 , a u ciebie jest A1, to może być podobnie jak w AM5 wiec takie włączanie wyłączanie może trwać nawet 15-20 minut , hmmm dlaczego przerywasz ten proces ?  

https://download.asrock.com/Manual/B760M PG SONIC WiFi.pdf

strona 21. 

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź tą pamięć w rekomendowanym slocie... (jak radzi Mr.T), a jak nie zadziała to...

Podziękujcie wszystkim producentom nowych płyt głównych za wlutowywanie chipów EEPROM (BIOS) = KRETYŃSTWO DO POTĘGI N-TEJ!
Ja gdy ekstremalnie modyfikowałem swój BIOS na płycie ASUS (miałem USB Flashback, który z jakiegoś powodu przestała działać albo nie chce obsługiwać zmodyfikowanych plików), wystarczyło że kupiłem tani programator pod USB i zestaw czystych kompatybilnych chipów EEPROM + proste szczypce, bo paluchami ciężko się wyciąga te chipy. Proces zaprogramowania i podmiany takiego chipu na płycie może być krótszy niż 1 minuta!

Opisałem to na forum ROG: TUTAJ

olvOf09.png

W Twoim wypadku, jeżeli nie chcesz się z tym bawić, to oddaj płytę do pierwszego serwisu by Ci ją przeprogramowali. Jeżeli płyta jest na gwarancji to z niej skorzystaj.
Jak chcesz samemu naprawić to kup programator + klip nakładkę na wlutowane BIOS-y (robiłem to raz gdy miałem Compute Stick i jest to cholernie wkurzające, ale wykonalne), tylko trzeba pamiętać by wyciągnąć baterię.

Tak wygląda zestaw:

71kuJl0akQL._AC_SL1500_.jpg

A tak po podłączeniu do wlutowanego BIOS-a (tutaj inny programator, ale zasada ta sama):

MeegoPad_T01_Flash_Write.jpg

Edytowane przez First Ever
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi