bledzio Opublikowano wczoraj o 09:31 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:31 Witam Serdecznie Wszystkich. Na wstępie dziękuję wszystkim za Pomoc nawet jeżeli będzie minimalna. Chciałbym rozbudować swój Komputer jak najniższym kosztem do Ej Aj. Kontent to zarabianie przez internet i nauka wraz z graniem w gry przez 7 letnia corke. Niestety rok temu nagle zachorowałem, powoli wracam do życia i muszę coś stworzyć- nadal mam problemy z chodzeniem czy wstawaniem - wiec nie do konca jestem w stanie wrocic do pracy - grozi mi renta ale może będę w stanie coś innego wymyślec. Z tad pomysł na YT czy panią z Instagrama - czy słuszny nie mam zielonego pojęcia. Obecny komputer złożony za 1300zl-1400zl w Listopadzie: -AMD r5 5600. -Chlodzenie ARGB z Chin - do zmiany -32 GB RAM 3200 goodram. -RX 6600XT 8Gb. -650w Msi Mag Zasilacz. -Monitor Philips 24" Free Sync 75HZ (120zl kosztował w tej cenie bajer) Płyta Micro ATX z chyba As Rock badz Asus jedna z najtańszych za 200zl . Z Góry dziękuję za pomoc przy rozbudowie sprzętu, może i nakierowaniu w którą stronę isc (zakładam że i takie głosy beda) . Nie wiedziałem gdzie dodać wątek wiec wpisałem w co kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 12:32 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:32 Zmien kartę na 3060 12gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 12:34 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:34 (edytowane) A jeszcze lepiej 4060Ti 16GB. Generalnie do Ai im więcej VRAM tym lepiej. Dodatkowo widziałem jakiś test, gdzie generacja 4xxx była znacznie szybsza w Ai od 3xxx. ps. tak teraz patrzę na ceny i 4060Ti 16GB bardzo droga ... ponad 2000zł 🙄, natomiast 3060 12GB jest po ~1400zł (też nowy) - no patrząc przez pryzmat ceny, to faktycznie może lepiej do pierwszych testów z Ai lepiej kupić coś tańszego ... najlepiej może zacząć od tej karty co się ma i wówczas oszacować potrzeby Edytowane wczoraj o 12:39 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano wczoraj o 12:58 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:58 Hej. Już coś tam tworze na AMD, jeżeli chodzi o programy to juz sama Karta Graficzna nas ogranicza ale na szczęście jest sporo zamienników/portow. Czas generowania obrazka to 10 minut przy użyciu przez 1 minute 100% CPU i około 9 minut GPU. Mówimy tu o 1 zdjęciu - Sampling zazwyczaj biorę na 2-3 zdjęcia i mówimy tu o profilu Quality (jeden z wyzszych). Co do Karty graficznej zbieram na 4070 12gb (ograniczenie zasilacz i budzet np dzis idzie ja wyrwać w xkom za 2400). Co do V ram nie do końca się zgadzam bo uważam że rtx 4060 16gb bedzie gorzej chodzil jak 4070 12gb. Owszem 4060 pozwoli uruchomic bardziej rozbudowany chat GPT , ale mając np 32gb ramu po zapełnieniu fizycznej pamięci karty Graficznej resztę ładuje w Ram . Jak się mylę proszę poprawcie mnie i wyprowadźcie z błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 14:08 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:08 (edytowane) Godzinę temu, bledzio napisał(a): mając np 32gb ramu po zapełnieniu fizycznej pamięci karty Graficznej resztę ładuje w Ram . Tak, ładuje ... ale przy okazji drastycznie zwalnia. Nie byłbym zdziwiony, gdyby w wybranych przypadkach RTX 4060Ti 16GB okazał się szybszy od RTX 4070 12GB z powodu właśnie tego zjawiska. W razie czego pozostaje RTX 5060Ti 16GB (przy czym totalnie nie mam przekonania do tych nowych GPU z powodu braku kontroli HotSpot - mogą padać, szczególnie po gw.), albo ciułanie na jakiegoś RTX 4070Ti SUPER 16GB. Edytowane wczoraj o 14:08 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano wczoraj o 14:39 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:39 Dzięki za odpowiedzi. No chyba tylko ciułanie mi zostanie na rtx 4070 16gb ewentualnie 12gb z odsprzedażą za 2 lata - obecnie 2500zl - te nowe rtx-y to lekki nie wypał nie tylko hotspot ale też niski uzysk wydajnosci/ I o dana wydajność wyzszy pobor pradu - moze i lepsze w AI ale nie warte dopłaty przez zwykłego użytkownika uczącego się. Co do mniejszego v ramu poczekam uważam że mój czas na dana chwile nie bedzie warty 1400zl dopłaty do 3 minut. 4070 bedzie maksymalna dla r5 5600 wiec wejdzie jeszcze zmiana procesora na pewnie 5700 badz 5900 z Ali (czasami idzie kupic za 40% ceny w PL). Ewentualnie zmiana platformy . Dam wam znać za około 3msc (musze nazbierać) co wybrałem i w co poszedłem.. tak czy siak Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...