Skocz do zawartości
bledzio

Jak Rozbudować Kompa do Ej Aj nie szarpiąc Budzetu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie Wszystkich. 

Na wstępie dziękuję wszystkim za Pomoc nawet jeżeli będzie minimalna. Chciałbym rozbudować swój Komputer jak najniższym kosztem do Ej Aj. Kontent to zarabianie przez internet i nauka wraz z graniem w gry przez 7 letnia corke. Niestety rok temu nagle zachorowałem, powoli wracam do życia i muszę coś stworzyć- nadal mam problemy z chodzeniem czy wstawaniem - wiec nie do konca jestem w stanie wrocic do pracy - grozi mi renta ale może będę w stanie coś innego wymyślec.  Z tad pomysł na YT czy panią z Instagrama - czy słuszny nie mam zielonego pojęcia. Obecny komputer złożony za 1300zl-1400zl w Listopadzie:

-AMD r5 5600.                                         -Chlodzenie ARGB z Chin - do zmiany -32 GB RAM 3200 goodram.                  -RX 6600XT 8Gb.                                      -650w Msi Mag Zasilacz.                          -Monitor Philips 24" Free Sync 75HZ (120zl kosztował w tej cenie bajer)

Płyta Micro ATX z chyba As Rock badz Asus jedna z najtańszych za 200zl . 

Z Góry dziękuję za pomoc przy rozbudowie sprzętu, może i nakierowaniu w którą stronę isc (zakładam że i takie głosy beda) . Nie wiedziałem gdzie dodać wątek wiec wpisałem w co kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze lepiej 4060Ti 16GB. Generalnie do Ai im więcej VRAM tym lepiej. Dodatkowo widziałem jakiś test, gdzie generacja 4xxx była znacznie szybsza w Ai od 3xxx.

ps. tak teraz patrzę na ceny i 4060Ti 16GB bardzo droga ... ponad 2000zł 🙄, natomiast 3060 12GB jest po ~1400zł (też nowy) - no patrząc przez pryzmat ceny, to faktycznie może lepiej do pierwszych testów z Ai lepiej kupić coś tańszego ... najlepiej może zacząć od tej karty co się ma i wówczas oszacować potrzeby

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. 

Już coś tam tworze na AMD, jeżeli chodzi o programy to juz sama Karta Graficzna nas ogranicza ale na szczęście jest sporo zamienników/portow. Czas generowania obrazka to 10 minut przy użyciu przez 1 minute 100% CPU i około 9 minut GPU. Mówimy tu o 1 zdjęciu - Sampling zazwyczaj biorę na 2-3 zdjęcia i mówimy tu o profilu Quality (jeden z wyzszych).  Co do Karty graficznej zbieram na 4070 12gb (ograniczenie zasilacz i budzet np dzis idzie ja wyrwać w xkom za 2400). Co do V ram nie do końca się zgadzam bo uważam że rtx 4060 16gb bedzie gorzej chodzil jak 4070 12gb. Owszem 4060 pozwoli uruchomic bardziej rozbudowany chat GPT , ale mając np 32gb ramu po zapełnieniu fizycznej pamięci karty Graficznej resztę  ładuje w Ram . Jak się mylę proszę poprawcie mnie i wyprowadźcie z błędu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, bledzio napisał(a):

mając np 32gb ramu po zapełnieniu fizycznej pamięci karty Graficznej resztę  ładuje w Ram .

Tak, ładuje ... ale przy okazji drastycznie zwalnia. Nie byłbym zdziwiony, gdyby w wybranych przypadkach RTX 4060Ti 16GB okazał się szybszy od RTX 4070 12GB z powodu właśnie tego zjawiska. W razie czego pozostaje RTX 5060Ti 16GB (przy czym totalnie nie mam przekonania do tych nowych GPU z powodu braku kontroli HotSpot - mogą padać, szczególnie po gw.), albo ciułanie na jakiegoś RTX 4070Ti SUPER 16GB.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.  No chyba tylko ciułanie mi zostanie na rtx 4070 16gb ewentualnie 12gb z odsprzedażą za 2 lata - obecnie 2500zl - te nowe rtx-y to lekki nie wypał nie tylko hotspot ale też niski uzysk wydajnosci/ I o dana wydajność wyzszy pobor pradu - moze i lepsze w AI ale nie warte dopłaty przez zwykłego użytkownika uczącego się.  Co do mniejszego v ramu poczekam uważam że mój czas na dana chwile nie bedzie warty 1400zl dopłaty do 3 minut. 4070 bedzie maksymalna dla r5 5600 wiec wejdzie jeszcze zmiana procesora na pewnie 5700 badz 5900 z Ali (czasami idzie kupic za 40% ceny w PL). Ewentualnie zmiana platformy . Dam wam znać za około 3msc (musze nazbierać) co wybrałem i w co poszedłem.. tak czy siak Dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi