QraArt Opublikowano Niedziela o 10:54 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:54 Hej Panowie, Stoję przed wyborem PC, będzie to wybór raczej na grube lata, więc fajnie jakby był jakiś zapas, żeby kiedyś w przyszłości, gdy się trochę zestarzeje, można było dorzucić pamięci, czy lepszą kartę itd. Przeznaczenie tego sprzętu, głównie: grafika 3D, wizualizacje 3D, CAD, rendery, wizualizacje, Photoshop, Blendery, 3ds Max itd. Główny nacisk na złożone sceny i wielozadaniowość. Absolutnie nie gram w gry! Więc w tym przypadku chodzi tylko o profesjonalny sprzęt, gry mogłyby nie istnieć dla tego akurat PC. Płytę główną dodałem z wyższej półki, ale może polecicie coś bardziej opłacalnego? Zasilacz mam Corsair CS650M i szczerze mówiąc chciałbym, żeby został, bo i tak już dość mocno przekroczyłem budżet, w kolejnych latach, przy ewentualnej wymianie RTX-a, a coś z np. 24 GB VRAM, wymienię go razem z nią. Czy to dobry pomysł? Myślę, że w tym przypadku stawiamy głównie na ilość rzeczywistej pamięci, a nie na taktowania i czas reakcji. Ale dawno nie siedziałem w hardware, więc jeśli się mylę, proszę Panowie, naprostujcie mnie 😉 Z góry dziękuję za każdą pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 11:55 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:55 Chyba lepiej sobie wybrać MSI B650 GAMING PLUS WIFI 7900 ryzena 6000 cl 30 za 400zł Karty jak nie używka to skazany jesteś na 4060 ti 16gb Dysk Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 VP4300L1TBM28H I jakiś dual fortis aby było cicho Czemu 7900 bo chodź trochę słabszy to jednak dużo chłodniejszy i przyjemniejszy w pracy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano Niedziela o 12:02 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:02 Hej. Ja bym zszedl z procesora na bardziej przystepniejszy cenowo, np 7900/7700 zmienił płytę główną na coś bardziej z półki mid z dobrym chłodzeniem i szukal karty pokroju rtx4070 12gb vram badz jak budzet i zasilacz pozwala to na 4070 TI Super (16gb vram) . Dysk bym zmienił na nie premium i o większej pojemności minimum 2tb . Programy ktore wymieniłeś w większości korzystają z GPU . Będziesz pewnie tez korzystał z AI/SI wiec tu tez preferencje niestety Nvidia (jest więcej programów bazujących na ich rozwiązaniu i z akceleracja) . Dla przykładu tworzenie obrazka na moim r5 5600 i rx 6600xt to 10 minut w dobrej rozdzielczości- z tym że mój komputer wyszedl 1300zl , twoj moze będzie szybszy o około 20%-30% . Pierwsza Minuta dziala CPU, resztę Karta Graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano Niedziela o 12:33 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:33 axsin302 - dzięki Twój zestaw wydaje się najbardziej rozsądny, więc będę celował w coś takiego. Karta nie musi być koniecznie nowa jak i cały sprzęt. Jednak wolałbym żeby miała gwarancje żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Może jednak warto zwrócić uwagę na coś używanego? bledzio - tutaj głównie chodzi o vram, wolę poczekać dłużej na scene, niż żeby wyrzuciło mnie z programu - 12gb nie wchodzi w gre. Tak jak mówisz tylko nvidia do tego co akurat robię wydaje się słuszna. | Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczny 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 12:58 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:58 (edytowane) 56 minut temu, bledzio napisał(a): 4070 TI Super (16gb vram Wiadomo że lepiej ale chłop nie chce wydawać nie wiadomo ile na to. A do twojej sugestie warto rozważyć jeszcze wymianę zasilacza aby mieć bez awaryjniść i taki 4070 ti super to koszt niemal całej platformy bo wersja Zotac Solid oscyluje na 3800zl Czy koszt 1400 zl zmianie jego prace diametralnie? Edytowane Niedziela o 12:59 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 13:56 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:56 1 godzinę temu, axsin302 napisał(a): Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 VP4300L1TBM28H Dramless w zestawie do pracy gdzie wpisana jest wielzadaniowość? tefo typu dyski się do tego kompletnie nie nadają 1 godzinę temu, axsin302 napisał(a): Czemu 7900 bo chodź trochę słabszy to jednak dużo chłodniejszy i przyjemniejszy w pracy Patrząc na rozstrzał softu jaki tu będzie używany to nijak się to ma do zapotrzebowania na moc. Nie bierz żadnej 4060 TI w cenie 4070. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano Niedziela o 14:16 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 14:16 Lepszy zasilacz 850w 400zl , pytanie czy nie będzie musiał zaraz wymieniać swojego zasilacza. Autor wątku niech okresli najpierw do Jakiej kwoty chce mieć Komputer. Proponowany zestaw 1: -Procesor amd r7 7900 1600zl - plyta Gigabyte b650 Eagle AX 659zl badz Msi od Kolegi wyżej. -Ram Goodram 32GB 6400 CL 32 ( 6 zł droższe od cl 30) -425zl dysk 1tb adata legend 800 ewentualnie kioxia excera g2/g3 1tb + rozbudowa o dysk ssd z czasem -230zl -Karta Graficzna Rtx 4060Ti 16gb 2500zl. (Na allegro 2200zl) chlodzenie cpu, zasilacz i obudowa ? zasilacz jest 650w -ok. Chlodzenie CPU tu bym musiał poszukać - Freezer 36 moze byc za słaby 7700 schładza do 75C przy obciazeniu cena 130zl obudowa - kwestia gustu taka aby weszła w nią przyszla karta Graficzna 300zl. łacznie 5844zl z Freezer 36 . Dodatkowe wentylatory chlodzace z Ali express . Minimum 2 sztuki (1 na tyl wysysający, 1 na przod schładzający) 120mm . 6 sztuk kupywalem za 80zl niestety argb ale idzie wylaczyc. Zaokraglijmy do 6000zl. Zestaw 2gi Procesor r7 7700 950zl Karta Graficzna rtx 4070 ti Super 16gb 3800zl -inno3d -zasilacz rekomendowany 700w Chlodzenie Freezer 36 130zl. Ram plyta dysk z zestawu 1wszego - 659zl +230zl+425zl Zasilacz Gigabyte 850W GPP850GM-400zl Obudowa 300zl 6894zl zaokraglijmy do 7000zl. Roznica pomiędzy zestawami 1000zl Wiec Faktycznie Trochę sporo i zejście na Gorszy CPU. Ale - jakby wykonac Undervolting zasilacz 650w by się nadał na styku do zestawu 2 - wiec 400zl w kieszeni. Ewentualnie poszukać używanych komponentów typu cpu z Aliexpress ? Jeżeli autor by robił mniejsze sceny i później je łączył można byłoby się pokusić o 4070 12 gb za 2500zl(aktualnie w xkom) - po czasie sprzedać i dołożyć do np 4080 w takim wypadku do zestawu 1wszego trzeba doliczyć 400zl za zasilacz. To samo można zrobić z rtx 4600TI 😉 . Wiec dalej kwestia co mamy i ile ładujemy ? I czy faktycznie te 12 gb vram nie jest wystarczajace... Roznice między zestawami - zestaw 1wszy mocniejszy CPU /gorszy GPU , zestaw 2gi Gorszy CPU/Lepszy GPU - osobiscie jezeli faktycznie 12gb V-ram na Twoje sceny to za mało(rtx 4070) bym wybral zestaw 1wszy i z czasem go rozbudował o Lepszy GPU . Nie ma tu złotego środka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 14:23 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 14:23 1 minutę temu, bledzio napisał(a): Zasilacz Gigabyte 850W GPP850GM-400zl Bombowa seria https://www.purepc.pl/oficjalne-oswiadczenie-gigabyte-w-sprawie-wybuchajacych-zasilaczy-z-serii-gp-p850gm-oraz-gp-p750gm 3 minuty temu, bledzio napisał(a): dysk 1tb adata legend 800 ewentualnie kioxia excera g2/g3 1tb Legend 800 to crap na QLC G2 to wolny dysk, G3 tak samo dramless na E21 który wypada znacznie gorzej jak w/w Patriot. 665W jest z zapasem przy 4070TI S co nie zmienia faktu że CS650M to staroć bez warystora MOV i pod to takiej karty bym nie podpiął. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano Niedziela o 14:50 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 14:50 Hej Nie mówię że dysk jest super - ale nie widze doplaty 240zl do Samsunga który wbrew pozorom mocno podupadł z jakością... osobiscie mam kioxie g3 i jestem mega zadowolony prędkości do 80% zapisu bajer powyzej - no zwalnia ale za tą cenę uważam że super. Co do wybuchowych zasilaczy Gigabyte nie słyszałem ale dziękuję za zwrócenie uwagi . Wiec np jakiś be quiet 750w-800w za 400zl bodajze system 10 chodzil w tej cenie ewentualnie msi 750w chyba że autor bedzie rozważał rozbudowę to szukać okolo 850w z zapasem do następnej generacji kart. Dalej kwestia ceny i wymagań.... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano wczoraj o 08:33 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:33 (edytowane) Hej, Dzięki za pomoc, zapomniałem dodać, że obudowa zostaje. Mam dwa dyski: SSD + HDD, które też zostają, zasilacz również. Szczerze mówiąc, czekałem na tę nową serię RTX 5000, myślałem, że pojawi się coś fajnego w zamian za RTX 4060 Ti 16 GB, ale powoli kończy się czas. Zaraz przyjdzie lato i pracować po godzinach będzie ciężej 🙂 Podsumowując, finalnie zostaje: AMD Ryzen 9 7900 BOX + jakieś dobre chłodzenie, np. Dual Fortis Płyta główna MSI B650 Gaming Plus WiFi MSI GeForce RTX 4060 Ti GAMING X SLIM 16 GB Pamięć RAM Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2 x 32GB) 6000 CL30 [32 GB jednak może być za mało – wiele programów otwartych na raz] Zastanawiam się jeszcze nad dyskiem. Do Samsunga mam zaufanie, obecnie mam 860 EVO, z którego byłem zadowolony. Przy M.2 zostałbym przy Samsungu, chyba że coś tam się pozmieniało? Teraz tak – taki zestaw, nie naginający bezsensownie budżetu, myślę, że na tę chwilę do tworzenia moich scenek wystarczy. W przyszłości dorzucę lepsze GPU z 24 GB vRAM-u i wymienię zasilacz. Myślicie, że to dobry pomysł? Z bebechów mam starą obudowę, w niej kilka wentylatorów Silent 120 mm oraz resztę potrzebnych gratów. Jeszcze raz dzięki za pomoc 😉 Edytowane wczoraj o 15:40 przez QraArt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bledzio Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Jeżeli chodzi o dyski i niezawodność- trzeba poszukać dość dobrze- ja osobiście jestem zrażony samsungiem seria 9XX evo ponieważ padają jak muchy w pracy , pracują na dużej ilości małych plików + auto backupy co kilka dni. Średnio dyski wytrzymują okolo 7-9msc-może to być przypadłość naszej fabryki ciezko powiedziec(praca w cieple). Sam w domu posiadam evo 870 z którym nic nie jest , kioxia g3-1tb, adata 650su i jakiś goodram czyli bardzo budżetowe dyski jestem zadowolony ze wszystkich (znam ich wady świadomy wybor i na su650 postawilem win 11-czekam az sie spie...). Co do Polecenia dobrego dysku do pracy to Kingston 3000 +radiator (jest to dysk który się grzeje-to jest jedyna jego wada), Samsung 990 evo plus (chodzi mi o wersję z radiatorem) Lexar NM800 pro(nie patrz na 790 ponieważ nie ma dram -aczkolwiek bez niego nawet dziala dosc dobrze). Wiec reasumujac Polecam samsunga z radiatorem ale cenowo koszmar, ewentualnie lexar nm800 pro z Radiatorem Koszt okolo 580zl za 1TB- skladalem tylko 1 komputer z nim. Poczekaj jeszcze na opinie innych bardziej zasłuzonych uzytkownikow... Ja przy" mniejszym" budzecie bym kupil nm800pro-sam jestem ciekaw co inni poleca. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Ok, czyli mówisz jak samsung to koniecznie wersja z radiatorem, widzę że jest plus minus stówka różnicy, za bezawaryjność jestem w stanie bez problemu ją wygrzebać 🙂 MZ-V9P1T0CW Mamy coś takiego. Może macie jakieś lepsze propozycje jeszcze? Dodam że priorytetem jest bezwaryjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu W dniu 9.02.2025 o 12:55, axsin302 napisał(a): Czemu 7900 bo chodź trochę słabszy to jednak dużo chłodniejszy i przyjemniejszy w pracy Istotnie ten 7900 bez X jest świetny - super chłodny przy pełnym obciążeniu, bo 65 W rozkłada się na 2 chiplety. Także sam bym brał do wielowątkowej pracy przy zachowaniu ciszy. W dniu 10.02.2025 o 09:33, QraArt napisał(a): Pamięć RAM Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2 x 32GB) 6000 CL30 Żeby była jasność: dla tego CPU, RAM pracujący powyżej 5200 MT/s to jest OC - tak tylko gwoli ścisłości piszę. W dniu 10.02.2025 o 09:33, QraArt napisał(a): Płyta główna MSI B650 Gaming Plus WiFi Nie wiadomo, jak bardzo się przyda w nowszych GPU PCI-E 5.0. Także ja bym profilaktycznie wolał już mieć płytę to obsługującą. Sam kupując płytę w 2022r wybrałem model obsługujący PCI-E 5.0. 39 minut temu, QraArt napisał(a): Ok, czyli mówisz jak samsung to koniecznie wersja z radiatorem, w W razie czego jest radiator dla SSD w dobrych płytach głównych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Cytat Istotnie ten 7900 bez X jest świetny - super chłodny przy pełnym obciążeniu, bo 65 W rozkłada się na 2 chiplety. Także sam bym brał do wielowątkowej pracy przy zachowaniu ciszy. Ok, a jak wypada ten 7900x czy on różni się tylko tym że ma odblokowany mnożnik? Może warto dorzucić do chłodzenia i kupić coś dobrego. Może Arctic Liquid Freezer II 360 i lekko podnieść zegary? Szczerze mówiąc to u mnie tradycja, każdy był na starcie traktowany OC żeby wycisnąć wszystko i zawsze wszystko pięknie działało. Niestety wypadłem całkowicie z tematu i zajmuje się tylko pracą twórczą. Obecnie mam Ryzen 7 1700x który chodzi od nowości na mocno podniesionych zegarach 3.8Ghz i nigdy nie sprawiał problemów. Cytat Pamięć RAM Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2 x 32GB) 6000 CL30 W takim wypadku podniesiony 7900x będzie lepszy + delikatne OC ramu? Cytat Nie wiadomo, jak bardzo się przyda w nowszych GPU PCI-E 5.0. Także ja bym profilaktycznie wolał już mieć płytę to obsługującą. Sam kupując płytę w 2022r wybrałem model obsługujący PCI-E 5.0. Więc może warto dopłacić kilka stów, do porządnej mobo, żeby na przyszłość dorzucić tylko zasilacz i RTXa 5xxx z 24gb ramu i wszystko naciągnąć OC? Co w takim przypadku byś polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Panowie sorry za dubel, ale wpadł mi jeszcze jeden pomysł gdy teraz wszystko przeglądam, może zamiast zmiany zostawimy wszystko jak jest, a dodamy RTX 4070 Ti Super OC 16GB, Szybki dysk M2 + dobry zasilacz. A płyty nie będziemy w ogóle ruszać i zostawimy na razie tak jak jest, obecny sprzęt to DDR4 3200Mhz Cl16 2x16gb (32GB), X470 GAMING PLUS, RYZEN 7 1700 który działa na 3.75Ghz, SSD 250GB EVO860. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...