dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 18:46 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:46 Hej, ostatnio przymusowo musiałem kupić nową karte. Padło na RTX 4060 od msi. Mam Ryzena 5 5500. Wiem ,że nie jest to najmocniejszy procesor ale wydajność w gierkach, szczególnie CS2 nie powala. Czy moje CPU powoduje aż tak duży bottleneck? Znajomy też ma RTX 4060 i ryzen 5600 i ma co najmniej 100 fps więcej w cs2 niż ja. Czy coś innego może ogranicznać kartę? Dodam jeszcze, że kiedy zmniejsze taktowanie zegarów GPU w afterburnerze na minimalne jakie są dostępne to Fpsów mam tyle samo co przy standarnowym taktowaniu. Czy różnica pomiędzy 5500 a 5600 jest aż tak duża? Cały sprzęt: Ryzen 5500 RTX 4060 16gb ram 3200mhz Gigabyte B450M DS3H Zasilacz 600w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 19:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:06 19 minut temu, dzolero123 napisał(a): Znajomy też ma RTX 4060 i ryzen 5600 i ma co najmniej 100 fps więcej w cs2 niż ja. funkcjonuje na forach it z 12 lat i jeszcze nie widziałem tematu z rozwiązaniem tego problemu xD Porób 3marka time spy czy w normie 20 minut temu, dzolero123 napisał(a): Czy różnica pomiędzy 5500 a 5600 jest aż tak duża? tak do 20 procent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 19:30 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:30 3dmark chyba w normie https://www.3dmark.com/3dm/125723535? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Poniedziałek o 20:10 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:10 39 minut temu, dzolero123 napisał(a): 3dmark chyba w normie https://www.3dmark.com/3dm/125723535? Tak. Norma dla 4060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 20:18 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:18 Słabe cpu i tyle ,jak chcesz setki fps w cs2 8000 to ma dobra mobilka.Sprawdz tez w cpuz czy masz dual chanel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Poniedziałek o 20:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:20 Godzinę temu, dzolero123 napisał(a): ...Dodam jeszcze, że kiedy zmniejsze taktowanie zegarów GPU w afterburnerze na minimalne jakie są dostępne to Fpsów mam tyle samo co przy standarnowym taktowaniu. Nie rozumiem tego, jak minimalne taktowanie, jakie jest dostępne ? Taktowania karty zostaw w spokoju, zmień rozdzielczość w grze i teraz zobacz, czy jest różnica w FPS. No i sterownik nvidii zresetuj klikając na domyślne ustawienia sterownika, lub używając DDU odinstaluj sterownik grafiki i zainstaluj najnowszy: 572.16: https://www.nvidia.com/pl-pl/drivers/details/240816/ DDU: https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 20:33 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:33 10 minut temu, karro napisał(a): Sprawdz tez w cpuz czy masz dual chanel Mam 4 slot na ram zajęte, więc (poprawcie mnie jeśli się mylę) chyba mam? Godzinę temu, karro napisał(a): funkcjonuje na forach it z 12 lat i jeszcze nie widziałem tematu z rozwiązaniem tego problemu xD Porób 3marka time spy czy w normie tak do 20 procent 11 minut temu, leven napisał(a): Nie rozumiem tego, jak minimalne taktowanie, jakie jest dostępne ? Niżej screen z tego o co mi chodziło. Po takim ustawieniu na minus fpsy się nawet nie zmniejszają a chyba powinny. Sterowniki aktualne 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 20:36 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:36 2 minuty temu, dzolero123 napisał(a): Mam 4 slot na ram zajęte, więc (poprawcie mnie jeśli się mylę) chyba mam? 4x4,masz? Jeśoi sprawne to 2 kanaly duall chanell a pp co grzebiesz przy gpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 20:40 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:40 1 minutę temu, karro napisał(a): 4x4,masz? Jeśoi sprawne to 2 kanaly duall chanell a pp co grzebiesz przy gpu? Tak 4x4 Nie wiem, pomyślałem, że skoro celowo zmniejsze wydajność karty i zobaczę jaka jest różnica w fps to dowiem się czy to wina karty czy procesora. No i z moich i waszych obliczeń wynika ze to wina cpu. Tylko bardzo niepokoi mnie fakt, że różnica pomiedzy 5600 a 5500 jest aż tak podejrzanie duża Wiele trace na tym że płyta nie obsługuję pcie 4.0? tylko ma 3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 20:44 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:44 (edytowane) To nic nie da i tak tam nic nie zrobisz w ten spsoób z narzutem czy z uproszczeniem stanów energetycznch Jeśli system czysty to wydajność jest jaka jest i nna nie bedzie. Mozesz jedynie nieco zacieśnić CL ale da to na puls tyle co kot napłakał,realnie 5500 ma wydajność jak zen 2 czyli dzisiaj przecietną. I tak ci duzo pkt cpu wyskoczyło Edytowane Poniedziałek o 21:15 przez karro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Poniedziałek o 21:00 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:00 Zmiana rozdzielczości ekranu w grze coś daje ? Jakie jest wykorzystanie GPU w czasie gry ? Powinno być w okolicach 95-100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 21:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:20 15 minut temu, leven napisał(a): Zmiana rozdzielczości ekranu w grze coś daje ? Jakie jest wykorzystanie GPU w czasie gry ? Powinno być w okolicach 95-100% Zmiana rozdzielczości nic nie daje (tyle samo fps) Wykorzystanie Gpu w cs2 31-50%. Cpu 40-50%. W minecraft jak odpale mody z shaderami na full to dobije do 99 % gpu. Wspominany przeze mnie kolega w cs2 ma wykorzystanie cpu i gpu większe % niż ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Poniedziałek o 21:32 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:32 No to masz tam coś mocno nie halo. Grafika nawet na pół gwizdka nie idzie, stąd niski FPS. A spróbuj coś w tych tematach poczytać odnośnie zwiększenia wydajności w CS2: https://gaming.komputronik.pl/g/komendy-na-fps-cs-go/ https://respawn.pl/jak-zwiekszyc-fps-w-cs2-najlepsze-ustawienia/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 21:39 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:39 1 minutę temu, leven napisał(a): No to masz tam coś mocno nie halo. Grafika nawet na pół gwizdka nie idzie, stąd niski FPS. A spróbuj coś w tych tematach poczytać odnośnie zwiększenia wydajności w CS2: https://gaming.komputronik.pl/g/komendy-na-fps-cs-go/ https://respawn.pl/jak-zwiekszyc-fps-w-cs2-najlepsze-ustawienia/ Jako stary wyjadacz cs, jestem smiały twierdzić ze te optymalizacje uja dają. no moze 15-20 fps. (Jak miałem słabszy sprzęt to łapałem się tych komend rękami i nogami). CS chyba nie potrafi wykorzystywać karty 😕 Polecacie jakis procesor który można kupić używany albo sciągnąć od chinczyka który zgra sie z tym rtx 4060? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 21:43 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:43 sprawdz support mobo czy wejdzie 5700x3d Ty grasz na low detale ze z gpu load taki problem?Ile jest fps z 200+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 21:50 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:50 3 minuty temu, karro napisał(a): sprawdz support mobo czy wejdzie 5700x3d Ty grasz na low detale ze z gpu load taki problem?Ile jest fps z 200+? Wejdzie. Low detale. 200, 250, czasem i 300 jak się nic nie dzieje na ekranie, ale spada do 150 a tyle to miałem na starej karcie (rx 570 8gb). Może się przeliczyłem ale za tą cene oczekiwałem troche więcej fps a nie skoki do 300 i spadki do 150 (prawie tyle co na stare) 😞 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Poniedziałek o 21:52 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:52 No to juz najlepiej x3d,teoretycznie jak masz 50 procent gpu load to mozesz podwoić fps albo blisko albo 5600 to fps bedzie jak u kolegi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolero123 Opublikowano Poniedziałek o 22:00 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 22:00 Dziękuje wszystkim za pomoc. Bez nowego procka chyba nic się nie zadzieje. Chyba ze jakiś magik, albo ktoś z takim samym zestawem się jeszcze wypowie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Poniedziałek o 22:15 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 22:15 Jak te myki nic nie dają, to musisz iść w X3D. Tak czy siak będzie na 100% lepiej w każdej grze, szczególnie procesorowej. Coś takiego z ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005008288264825.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.70496bc8vQsM4K&algo_pvid=f2231a63-f201-4d50-954b-90425b8089b7&algo_exp_id=f2231a63-f201-4d50-954b-90425b8089b7-0&pdp_ext_f={"order"%3A"390"%2C"evaluate"%3A"1"}&pdp_npi=4%40dis!PLN!812.49!697.03!!!189.07!162.20!%40210390c217392256592482112e23d3!12000044519168316!sea!PL!0!ABX&curPageLogUid=8IFMTFQd2gyo&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...